Dobry den, rad by som sa poinformoval ohladom kupy bytu cez realitku. Mam vyhliadnuty bytik kusok od Trnavy, zajtra by som mal ist na obhliadku. V podstate nic tazke len ma zaujima, ked sa napriklad spytam maklera ci niesu na byte nejake tarchy, exekucie ,za lozne prava a podobne ci ma to vlastne on ma ako preukazat aleboci bude lepsie si danu nehnutelnost overit racej cez kataster? Takisto ma zaujima napr. co vsetko by mala obsahovat rezervacna zmluvu a ci je lepsie si ju nechat skontrovat nejakym pravnikom. Ako ste to riesili vy? Nemam s tymto moc skusenosti nakolko som kupu nehnutelnosti este nikdy neriesil ;) Dakujem za skoru odpoved
@abcd547
Inak len taka rada OT, keby ste sa dostali vy k majitelovi poza realitku (ked nemaju oni vyhradeny predaj), tak viete usetrit tu proviziu, co dostavaju.
Odpada sice pravny servis, ale to nie je nic tazke, my sme si to tiez riesili sami a nemali sme predchadzajuce skusenosti + sme si to vybavili bez zalohy len s predkupnou zmluvou
@abcd547 ak je na nehnuteľnost uvalene vecne bremeno,nejaka tarcha,plomba, tak je to na LV uvedene. To,že s tou nehnuteľnistou mohlo byt v minulosti nieco v neporiadku zistiš len po rokoch, ked ti niekto necakany zaklope na dvere a bude ju chciet späť 🤫 Stavaju sa take veci. Ale nebud pesimista, to by ľudia nic nekupovali😅
@abcd547 kúpnu zmluvu je dôležité si dať pozrieť aj vlastným právnikom. Je to dobré aj kvôli lehotám, kvôli prípadnému plateniu a pod. Zasa nie je to len tak. Ak je na nehnuteľnosti hypotéka, tiež je veľmi zásadné si pozrieť kúpnu zmluvu. Nakoľko hypotéku predávajúceho vyplácaš pri kúpe ešte skôr ako ide tvoje vlastníctvo na kataster
@abcd547 to, ze nehnutelnost nema tarchy, exekucie, sa dava do zmluvy s tym, ze to predavajuci vyhlasuje a keby tak bolo, mozes odstupit od zmluvy. ciste LV by ti mal makler priniest uz na obhliadku, alebo si ho vyhladas na katasterportali. zmluvu daj urcite skontrolovat svojmu pravnikovi
@abcd547 over si sam na katasterportal.sk ci nehnutelnost nema tarchu atd alebo nech ti realitka donesie na obhliadku vytlaceny LV.
Rezervacnu zmluvu mavaju erarnu, vacsinou ide o poplatok realitke. Ak z tvojej strany padne predaj prides o nu.