Kúpa bytu cez realitku

abcd547
2. júl 2020

Dobry den, rad by som sa poinformoval ohladom kupy bytu cez realitku. Mam vyhliadnuty bytik kusok od Trnavy, zajtra by som mal ist na obhliadku. V podstate nic tazke len ma zaujima, ked sa napriklad spytam maklera ci niesu na byte nejake tarchy, exekucie ,za lozne prava a podobne ci ma to vlastne on ma ako preukazat aleboci bude lepsie si danu nehnutelnost overit racej cez kataster? Takisto ma zaujima napr. co vsetko by mala obsahovat rezervacna zmluvu a ci je lepsie si ju nechat skontrovat nejakym pravnikom. Ako ste to riesili vy? Nemam s tymto moc skusenosti nakolko som kupu nehnutelnosti este nikdy neriesil ;) Dakujem za skoru odpoved

missdiva
2. júl 2020

@abcd547 over si sam na katasterportal.sk ci nehnutelnost nema tarchu atd alebo nech ti realitka donesie na obhliadku vytlaceny LV.
Rezervacnu zmluvu mavaju erarnu, vacsinou ide o poplatok realitke. Ak z tvojej strany padne predaj prides o nu.

abcd547
autor
2. júl 2020

@missdiva co to znamena ererna prosim ta? A to viem ze ak psdne predaj pridem o nu, ale ja som mal skorej namysli ci tam nebyvaju nejake chytaky alebo nieco naco si treba davat pozor.

korunka1
2. júl 2020

@abcd547 v tych rezervacnych zmluvach toho veľa nebyva,myslim,ze ani chytakov nie.
List vlastnictva si vies zistit sama. Tam vidim váčši problem,pretoze ty tam vidiš len terajsieho vlastnika...co bolo predtym sa mózes len domysľat.

abcd547
autor
2. júl 2020

@korunka1 aha takze ty to myslis tak ze ked si vypytam kopiu od realitku tak tam vidim toho terajsieho vlastnika, a ked si to pozriem na katastri tak tam zistim vsetko? Celu historiu alebo ako to myslis?

missdiva
2. júl 2020

@abcd547 erarne okrem vyznamu statny znamena aj rovnaka poskytovana vec, skratka vzor, cize vacsinou byvaju velmi podobne. Tam moc chytakov nemas, ide len o tu zalohu a musite si tam dohodnut na kolko dni sa rezervuje.

korunka1
2. júl 2020

@abcd547 na katastri uvidis to iste..len terajsieho vlastnika. K celej historii nehnutelnosti sa nedostanes.

abcd547
autor
2. júl 2020

@korunka1 hmm tak potom ako si mam byt na 100% ista ze s bytom neni vobec nijaky problem na zaklade ktoreho by mi bola napr. hypoteka zamietnuta??

nika3136
2. júl 2020

@abcd547
Inak len taka rada OT, keby ste sa dostali vy k majitelovi poza realitku (ked nemaju oni vyhradeny predaj), tak viete usetrit tu proviziu, co dostavaju.
Odpada sice pravny servis, ale to nie je nic tazke, my sme si to tiez riesili sami a nemali sme predchadzajuce skusenosti + sme si to vybavili bez zalohy len s predkupnou zmluvou

korunka1
2. júl 2020

@abcd547 ak je na nehnuteľnost uvalene vecne bremeno,nejaka tarcha,plomba, tak je to na LV uvedene. To,že s tou nehnuteľnistou mohlo byt v minulosti nieco v neporiadku zistiš len po rokoch, ked ti niekto necakany zaklope na dvere a bude ju chciet späť 🤫 Stavaju sa take veci. Ale nebud pesimista, to by ľudia nic nekupovali😅

sasa1310
2. júl 2020

@korunka1 a čo by malo byť predtým 😀 veď keby boli dlhy ešte predtým aj teraz, tak na katastri iného vlastníka ani nezapíšu a dlžníka nevymažu. Žiadnu zmenu by neurobili, ak dotyčný nemá vyplatené všetky dlhy na nehnuteľnosti.

sasa1310
2. júl 2020

@abcd547 kúpnu zmluvu je dôležité si dať pozrieť aj vlastným právnikom. Je to dobré aj kvôli lehotám, kvôli prípadnému plateniu a pod. Zasa nie je to len tak. Ak je na nehnuteľnosti hypotéka, tiež je veľmi zásadné si pozrieť kúpnu zmluvu. Nakoľko hypotéku predávajúceho vyplácaš pri kúpe ešte skôr ako ide tvoje vlastníctvo na kataster

katty2012
2. júl 2020

@abcd547 to, ze nehnutelnost nema tarchy, exekucie, sa dava do zmluvy s tym, ze to predavajuci vyhlasuje a keby tak bolo, mozes odstupit od zmluvy. ciste LV by ti mal makler priniest uz na obhliadku, alebo si ho vyhladas na katasterportali. zmluvu daj urcite skontrolovat svojmu pravnikovi

abcd547
autor
2. júl 2020

@katty2012 zmluvu kupnu alebo rezervacku?

katty2012
3. júl 2020

@abcd547 to uz vsetko musi byt v rezervacnej zmluve