Kúpa bytu a právo doživotného užívania

17. sep 2021

Zdravim zienky.
Chcela by som sa poradit ohladom jednej veci.
Kupujeme byt, kde je v liste vlastnictva vecne bremeno na pravo dozivotneho byvania a uzivania bytu jednej starej pani. Majitel bytu je uz jej syn, ktory ten byt predava.
Moja otazka znie, ako sa rusi toto dozivotne pravo uzivania bytu?
Nie ze kupime byt a tato pani tam bude mat pravo uzivania 🤷‍♀️.
Nemam s tym skusenosti a tak prosim poradte 🙏

sissy27
17. sep 2021

No právo doživotného užívania si môže zrušiť len tá osoba, ktorá ho má na nehnuteľnosť zriadené, v tomto prípade matka predávajúceho. Alebo teda zaniká jej smrťou, to sú jediné dve možnosti. Vy kúpite byt aj s ťarchou a pani zostáva v byte, neexistuje aby ste ju vysťahovali.
Buď je jej syn totálna hyena a stará pani nič netuší, alebo je to odrb.

martina1201
17. sep 2021

Ak kupujete na hypotéku tak tu nedostanete. Nejde založiť nehnuteľnosť s vecnym bremenom...

loginexistuje
17. sep 2021

kym tam bude bremeno nekupuj ten byt

marlent
17. sep 2021

Je to presne tak ako pises kupis byt a pani kym nezomrie alebo sama nezrusi dozivotne pravo tam moze byvat

mogaa
17. sep 2021

no ak tam raz má právo doživotného užívania tak samozrejme tam ostane až do jej smrti......vy ako nový majitelia to doživotné užívanie počas jej života zrušiť nemôžete....to je hádam logické, nie?

autor
17. sep 2021

A nik nema skusenost, ze zrusenie dozivotneho prava ukotvit do kupnej zmluvy a tiez pisomne zrusenie, kde by bol podpis tej pani? Ze by to islo naraz na kataster?

autor
17. sep 2021

@mogaa ja neverim, ze neexistuje zrusenie dozivotneho prava, ak s tym dotycna osoba suhlasi. Babka zije v domove dochodcov vraj

zuvelyn
17. sep 2021

Ako bolo písane, musí si ho zrušiť sama babka, tzn notársky overeny dokument s jej podpisom na kataster. Nie je možné to zakotviť do KZ. Riešili sme to ked sme my predávali nehnuteľnosť.

sasanka605
17. sep 2021

Ja som tak predavala byt kde mala mama pravo dozivotneho uzivania. Zmluva bola cez realitku a mama to vybavovala miesto mna kedze zijem inde. Na kataster to islo spolu ale byt bol vyplateny v hotovosti nie na hypo. Jej suhlas so zrusenim tam bol samozrejme.

devin123
17. sep 2021

Da sa zrusit, len suhlas so zrusenim musi podpisat osoba, ktora ma pravo toho dozivotneho uzivania. V pripade, ze by uz ta osoba nezila, doklada sa k ziadosti o zrusenie vecneho bremena umrtny list dotycnej osoby.

autor
17. sep 2021

@sasanka605 aj my v hotovosti budeme platit. Cez notarsku uschovu. Ale teda mam strach, ci to je mozne zrusit.

mogaa
17. sep 2021

NO a v akom stave je babka? lebo ak už má stareckú demenciu tak ani s jej podpisom si nepomôžete.....neviem kto normálny by si rušil doživotné právo hoci v danej nehnuteľnosti už nežije.....ktovie či vôbec babka vie že jej idú deti predávať byt....ešte aby to neskončilo na súde....

januarova
17. sep 2021

Nekupujte ten byt, kým nebude ťarcha zrušená v katastri. Aby ste neprišli o byt aj peniaze

mogaa
17. sep 2021

veľmi dobre by som si preverila kto je majiteľom bytu a či babka s predajom bytu súhlasí....aby to nakoniec neskončilo súdne zrušením kúpno-predajnej zmluvy.....a vy ste neprišli aj o byt aj o prachy čo vložíte do prerábky

chiara_elle
17. sep 2021

Baby, mozno je to otazka mimo, ale: kupujeme novo postaveny dom od developera. Tiez sa to vyplaca v hotovosti.

Malo by to ist tiez cez notarsku uschovnu?
Lebo developer nam zakotvil v zmluve platbu rozdelenu na 2 rozne ucty.

qetka
17. sep 2021

zrusit to mozte iba s notarsky overenym suhlasom danej osoby.
Je to tak osetrene preto, aby ju nikto nemohol vyhodit na ulicu. Takto moze prist a chciet tam byvat a ma na to pravo, aj ked to bude vase. Nech pekne syncek vybavi zrusenie a potom to kupte, lebo to moze dopadnut zle.

simca06022011
17. sep 2021

nie neda sa to nikde ukotvit, treba nech si to predavajuci najskor vybavi a to pravo z LVcka da vymazat, a potom nech predava byt (da sa to robit aj zaroven s predajom, ked bude byt prepisany na vas, notar sumu za byt vyplati - ale treba ako pisu vyssie, aby to vybavili)

sasanka605
17. sep 2021

samozrejme ze sa da zrusit. Ale, kolegovi sa cez realitku stala zabavna prihoda napr. Dal realitke zalohu a nakoniec sa dozvedel ze majitelia to ani nechceu predavat a realitka ani nemala pravo to ponukat. trvalo mu pol roka dostat peniaze spat a to cez pravnikov. Ak je tam nejaka tarcha dobre ti radia najprv ju zrusit a potom kupovat. Ak je to tak ako vravi syn tej pani, nemal by to byt ziadny problem.

autor
17. sep 2021

@simca06022011 a ak bude v notarskej uschove podmienka, ze nemoze vyplatit, ked bude na novom liste vlastnictva zrusene bremeno?

autor
17. sep 2021

@chiara_elle jednoznacne notarska uschova, alebo vinkulacia v banke

sissy27
17. sep 2021

Neexistuje si nijako vopred ošetriť zrušenie ťarchy. Byt predáva majiteľ, ktorý nemá absolútne žiadne páky tú ťarchu zrušiť (ok, mohol by mame dať nôž na krk). Starej pani zas môže byť u prdele, že synáčik chce byť predať, ona súhlasiť nemusí. A keď umrie, potrebuješ jej úmrtný list, aby bola ťarcha vymazaná - kto ti ho ako cudzej osobe poskytne?
Hľadaj iný byt. Ak je tento v dobrej lokalite za skvelú cenu, tak už vieš v čom je háčik.

kitycat
17. sep 2021

Vazne uvazujete nad kupou takeho bytu? Podpisali ste uz nejaku zalohu? Tvoje otazky su ako z risw vil a jwdnorozcov... Vsak ti pisali niekolkokrat, ze dozivotne bremeno je podla nazvu, dozivotne. A je otazne co je to zac ked ten syn co to predava nijako nespomina to zrusenie... Hladajte inde alebo pripravte jednu izbietku babicke

andreagartnerova
17. sep 2021

Zmluva o zrušení večného bremena, overíte (podpis tej pani samozrejme) zanesiete na kataster a kúpite byt bez ťarchy hotovo.

elisaelisaday
17. sep 2021

My sme presne toto riesili pred mesiacom, kupovali sme byt s dozivotnym uzivatelskym pravom matky majitela bytu. V rezervacnej zmluve sa zakotvilo, ze sa vecne bremeno zrusi, kym sa podpise kupna zmluva. Cast penazi sa previedla pri rezervacii a zvysok cez notarsku uschovu. Islo to bez problemov. Notar spisal potrebne papiere na zrusenie bremena, pani ich za pritomnosti notara a syna (majitela bytu) v domove dochodcov podpisala.

prasiatko30
17. sep 2021

Ono pokial je babka v DSS a ma nejaky alzheimer alebo iny typ stareckej senility tak to bude dost velky problem to zrusit - ona podpisovat nic nemoze a aj keby to podpisala tak je to napadnutelne. To by muselo ist zase len cez sud ako toto by som naozaj riesila pred kupou a mala to dibre pozistovane. Vy ste tu pani videli v akom je stave?

autor
17. sep 2021

@elisaelisaday dakujem za info. Chcela som realne skusenosti.
@kitycat Nemyslim si, ze som v risi vil a jednorozcov. Ale na druhej strane nepovazujem to bremeno za neriesitelne.
Podla vsetkeho to riesitelne asi je.
Pani som nevidela. Ma 88 rokov. Ale takto sa opytam, ak clovek strati svojpravnost, ma občianskych preukaz? Alebo ako inak by sa dal napadnut vlastnorucny podpis?

draik
17. sep 2021

Podstatné je, či je spôsobilá v danom okamžiku na právne úkony, hoc má OP.
Prenechajte to celé na odborníkov, nech nemáte problémy.

martina1201
17. sep 2021

Môj strýko je nesvojpravny. Občiansky má a je to v ňom zapísané. Má poručnika ktorý je oprávnený jednať za neho. Ale aké právomoci má ten porucnik netuším....

autor
17. sep 2021

@draik takze ani notarka nezisti, ci je sposobila na to, aby zrusila tarchu a dali to na kataster?
Ak to eventuálne cez kataster prejde a byt uz bude bez tarchy, my kupime...je mozne to dodatocne napadnut?

autor
17. sep 2021

@martina1201 aha, takze figuruje to v obcianskom.