Ahojte, viete poradit, ako ste riesili priezviska po sobase a narodeni dietata so Spanielom? Ono nam sa stalo, ze teraz na Slovensku a v tretej krajine, kde sa dieta narodilo je zaregistrovane pod manzelovymi priezviskami (ja som si zobrala jeho priezviska po svadbe) no a Spanieli nam ho tak nechcu zapisat, trvaju na tom, ze musi mat druhe priezvisko moje... takze bude pod inym menom v Spanielsku... riesil niekto nieco podobne? Dakujem 🙂
lenže ty si v čase narodeni amalej už svoje slovenské priezvisko nemala,na tom by som stavala....dcéra má dvojpriezviskového manžela,nie španiela ,zobrala si len jeho prvé priezvisko po sobáši,z ich skúseností v jeho krajine treba obísť viacero úradov,čo nevybavíš v jednom,to možno vybavíš v druhom...aj tak bolo
@pato88 no prave sa nam narodil syn, v 3. krajine. ja mam 2 priezviska po muzovi a on tiez (teraz som bola na sk ambasade vyriesit rodny list) a buduci tyzden nas caka spanielska tak teraz som zvedava co nam tam povedia. ale ja uz mam manzelove priezviska tak akoby ma mohli nutit mu dat to druhe za slobodna ? alebo chcu aby mal 2 rovnake akoze jeho prve a tvoje prve napr sanchez sanchez?
@pato88 žiaľ, sú to ich zákony. Prvé priezvisko je otcove a druhé je matkine. Skúste sa skôr opýtať či by bolo možné, aby ste mali zapísané iba jedno priezvisko. Neviem si presne predstaviť, ako by zapísali tvoje rodné priezvisko, ak ho na doklade nemáš uvedené a doklad totožnosti predkladáš. Ja tu (ES) žijem, už som si na ich zákony zvykla a vlastne aj toto bol jeden z dôvodov, prečo som si po svadbe nebrala manželove priezviská. Skús si možno ešte zavolať na ambasádu v Madride, mne boli vždy nápomocní.
ja som vydata za portugalca a oni to tu maju podobne, tak ja som si nechala svoje a k tomu som pribrala aj jeho cize teraz mam 3 priezviska s tým, ze posledne je jeho hlavne. na slovensku to je opacne ked mas dve priezviska tak zapisu najskor manzelove a potom tvoje dievcenske, ak je vsak sobas v zahranici tak ti to na matrike zapisu ako len povies takze to mam rovnako vo vsetkych dokumentoch napriek slovenskym zvykom. Deti budu mat tak isto ako ja.
@pato88 akoze je to uplne na hlavu, ale ja sa s nimi asi hadat nebudem. ked im nevadi ze bude mat uplne ine priezviska ako ma zapisane v rodnom liste aj vsade tak 🤷🏽♀️... blbe by to bolo keby sme sa rozhodli ist zit do Soanielska- ale to nemame v plane.
Dam vediet ako sme na ambasade pochodili my ale myslim si ze to bude tak ako pises
@amelia89 My sme skusali register v ES, ES ambasadu, kde teraz zijeme, ambsadu na SVK, nase obe slovenske ambasady... vraj sa nic neda robit, zakon je taky a daju mu akysi papier, ze mimo ES je zarrgistrovany s inymi priezviskami, len som bola zvedava, ci sa to niekomu podarilo vyriesit inak. No aspon mu odoberu to OVA 🙂
@pato88 syn ma spanielske obcianstvo? Ak by mal.len slovenske, dalo by sa to len s jednym, v Spain to nepovolia. Poradie priezvisk sa da vybrat, moze byt kludne prve po matke a druhe po otcovi.
Zena si po vydaji v Spain nechava svoje dve rodne priezviska, NIKDY si neberie manzelove, to by potom vyzeralo naozaj divne-ako surodenci.
Moje baby maju prve po muzovi a druhe po mne, ja mam samozrejme moje slovenske za slobodna ( a bez -ova, decka rovnako)
@tenerifka ja som si zobrala manzelove, sobas aj porod bol mimo ES. Hej no maly teda bude mat na ES pase ine mena ako na slovenskom. My sme sa boli na to pytat pred porodom a pani na ES velvyslanectve sa dusovala, ze ak je uz zapisany na Slvoensku, Spanieli to meno budu akceptovat... teraz ta ista pani hovori, ze sa to neda. Dedo slovensky sa aspon tesi, ze prezije jeho priezvisko 🙂
@pato88 Ahoj prosim ta, na slovenskej ambasade nemali problem dat malemu 2 priezviska?
Mne prave volali zo slovenskej,ze na slovensku nemoze mat 2 priezviska (aj ked ja ich mam) a ze mu daju len jedno alebo ze im mam nejako dokladovat ze v spanielsku je bezne dat 2 priezviska 🤯🤯🤯 Mala si ty s tymto problem?
Kamaratka tak ma a deti dostali automaticky obe priezviska, matkino za slobodna plus otcove...udajne tam to tak je.
@amelia89 Ja som si uz zobrala pri sobasi manzelove, tak mam aj ja dve teraz... Slovaci praveze nic, ziadny problem, len teda vraj sa mal pred zapisom na Slovensku pytat nejaky suhlas Spanielov. To ale nikto nepytal, tak ho zapisali aj tak a teraz zase Spanieli nechcu... no tazko, obe krajiny maju iny zakon.
@pato88 rozumiem, dakujem za odpoved.
Ved praveze normalne mame v sobasnom dohodnute 2 manzelove soanielske priezviska (mam to presne ako ty vzala som si manzelove obe).
Ako vedela som ze so spanielmi bude problem ale nie ze aj so slovakmi:-/ ti mu chcu dat len 1. a v ceskom rodnom liste ma normalne 2( narodil sa v CR)
@pato88 ahoj, my sme na tom tak isto. Ja mam po svadbe dve priezviska (x y),moje a jeho. V sobasnom liste mame pre deti uvedene len jeho priezvisko (y) a to ma aj na slovensku. Ale v Spanielsku su potrebne dve takze v spanielskom pase ma dve priezviska (x y). Ja v tom nevidim problem
@11alenka11 ...🙈🙉🙊 👍 Španielom zrejme neukazala dohodu, čičo???
@bublinkai nerozumiem, preco zeny, ktore k teme nemaju co povedat, si pridu len tak, riesit svoje komplexy... nerozumiem, preco robia Amelii89 problemy, ak na slovenskom sobasnom liste maju uz dohodu o spolocnom priezvisku... mne s tym problem nerobili Slovaci, maly ma 2 priezviska na slovenskom pase. A dakujem za osvetu o spanielskych zvykoch, pre zmenu spanielskych teraz a nie mexickych a neviem, ci nevies s tou tvojiu zlbou uz ani citat, ale moj problem, je uplne iny ako ty pises, viem ze Spanieli maju 2 priezviska, ale my ho uz mame na Slovensky s dvoma priezviskami zapisaneho a Spanieli mu to nechcu uznat, bude mat dva pasy z dvoch kajin s dvoma roznymi menami a na toto som sa pytala, ale to asi clovek, ako ty so skusenostou kamosky kamosky nepochopi. Proste fuj takymto komentarom, poradit neporadis, len sa tu odbavujes.
@11alenka11 Ahoj, dakujem, takze mate tiez, ze na Slovensku ma manzelove priezviska a v Spanielsku ma tvoje a manzelove? Na velvyslanectve mi hovorili, ze by s tym problem nemal byt, leno nikdy nebude predkladat dva pasy naraz. Vdaka
@pato88 ....ako prosím??? ODBAVUJEM SA? Som Ti písala o španielskych zákonoch mamička! To jest " čo platí v Španielsku" To, že Ty si prijala v tretej krajine jeho priezvisko dovolili tiež zákony krajiny. To čo tu na Slovensku tiež zákony našej krajiny. A Tvoj problém, že chceš aj v Španielsku to isté a nedarí sa Ti si nahodila na fórum sem. Čakáš radu od ostatných s možno podobnými problémami. No koncept typu " máš komplexy a tdn tdn tdn ....." Už sa ani neinteresujem ďalej dvihnúť riť a dohodiť Ti niekoho v Španielsku, aby sa Ti na možnosti ZMENIŤ ČO TI VADÍ" opýtal. Príjemný večer milá Slo fenka😍
@bublinkai omg ty si v poriadku?
Uplne normalnu vec sa opytala. Moj manzel je spaniel a tiez ho to prekvapilo ze budeme mat ine priezvisko v jednej krajine a ine v druhej - nie kazdy den sa ti narodi dieta v zmiesanom manzelstve takze niektore veci neriesis resp. nezauijmas sa o ne podrobne - upokoj sa my to AKCEPTUJEME ale spytat sa na skusenosti inych mozeme. Nie je na tom nic divne tak sa prosim ta chod ukludnit a daj si tinto de verano aj s Ratoncitom Perezom a skus si ist popisat na forocoches a neries tu modreho koňa ked robis z komara somara. (es decir una
montaña de un grano de arena si asi nos entendemos mejor ) UN BESO!
Ahoj, ja som vydata za Spaniela, ale mala sa nam narodila tu a tu aj zijeme, ma jeho aj moje priezvisko. Avsak, ja som si po svadbe jeho priezvisko nebrala, nechala som si svoje. (nech v Spanielsku tiez nevyzerame ako surodenci). Mala ma aj slovensky rodny list a pas a tam ma tiez zapisane jeho aj moje priezvisko.