Dobrý deň, našiel by sa tu niekto , kto sa rozumie veciam týkajúcich sa stavebného povolenia ?
Veľmi by ste mi pomohli 🙏🏻
@veronika4495 áno teraz to trvá dlhšie na to nas upozornil
však daj otázku, kto bude vedieť, odpovie...
@veronika4495
@chrobacik41
@deti95060810
My vybavujeme stavebné povolenie od minulého roka - august 2020. V našom meste sme dostali stavebné povolenie . Avšak budúci sused stále s našou stavbou nesúhlasí a požiadal aby stavebné povolenie bolo zrušené a žiadal aby spis podstúpili na nové prejednávanie na krajský stavebný úrad . Keďže je čas pandemie, na odpoved čakáte neuveriteľne dlho a teda až včera nám prišlo vyzrozumenie , že stavebný úrad v našom meste konal v rozpore so zákonom, nakoľko označil našu stavbu za jednoduchú a teda upustil od územného jednania a spojil stavebné jednanie s územným. Že náš dom je dvojpodlažný a teda nie je to jednoduchá stavba a teda je potrebné spraviť zvlášt stavebné a zvlášt územne jednanie. Tým pádom krajský stavebný úrad zrušil naše stavebné povolenie a vrátil spis opäť na stavebný úrad v našom meste aby opätovne doložil územne plány obci a zóny a až potom bude môcť znova úrad rozhodnut.
Čiže po 7 mesiacoch sme opäť na štarte a ja teda fakt neviem čo sa ide diať ďalej. 🤷🏻♀️
A moja otázka znie, či náhodou niekto nevie ako mame riešiť danu vec , nakoľko sme všetko robili tak ako nám stavebný úrad v našom meste kázal , vyhodili sme 2500€ za projekt a stále nemôžme stavať pretože si nás pohadzujú medzi sebou úrady hore dole a my stále len čakáme . 🥺
@trendyoblecenie och tak to mi je ľúto ze máš takéto patálie, no susedov si nenavyberáme, ani mi to nemáme s nasim susedom v pohode, furt do nás rýpe, ze ako co si to predstavujeme ze ideme pristavovat...no co ti poviem. A to on má prístavbu načierno, nepýtal sa nedal podpísať nič susedom. A nam ide robiť problémy. Ale ma smolu. Lebo môj otec už zakročil a sklopil uši. Ale s tvojim prípadom veru neviem... vieš co skus pozrieť fórum modrastrecha tam ti budu vedieť viacej poradiť. Ja tam chodím a citam príspevky ako co urobiť kde co kúpiť atď. A je tam aj o stavebnom povolení myslím skus sa pozrieť pripadne s opýtať tam ti budu možno vedieť poradiť. Držím palce nech všetko dobre dopadne ! 😊✊
@trendyoblecenie ahoj..no takto..z mojho pohladu krajsky urad rozhodol spravne, pretoze ak je riadne druhe nadzemne podlazie (nie iba zobytnene podkrovie v starom dome), nejedna sa o jednoduchu stavbu...takze treba znova vybavit vsetky povolenia od uradov zvlast na uzemne konanie a zvlast na stavebne konanie (alebo tak ako som pisala ziadosti ja - ze ziadam stanovisko k uzemnemu a stavebnemu konaniu, tym padom to nemusis vybavovat a platit dvojmo, ale potom len k stavebnemu konaniu dolozis overenu fotokopiu z vyjadrenia)...znova podat ziadost na vasom stavebnom urade - najprv ziadost o uzemne rozhodnutie s prilohami a projektom a po skonceni uzemneho konania mozes podat ziadost o stavebne povolenie (s prilohami a projektom)...Uzemne konanie bude spojene s miestnym zistovanim, kde budu prizvani aj susedia na vyjadrenie...
@katenka858
Ja tomu rozumiem. Len nerozumiem tomu, ako teda stavebný úrad v našom meste mohol označiť tuto stavbu za jednoduchú , keďže videl všetku dokumentáciu a čo bolo potrebné sme priniesli. Krajský úrad žiada všetky tieto náležitosti od úradu v našom meste - nie od nás.
Ale ja nerozumiem stále tomu ako takto mohol konať úrad v našom meste a tým pádom skrz ich pochybenia mame stratený cely rok .
Ak to pôjde teraz od znova , v tom prípade bude opäť môcť pripomienkovať do nekonečna nás ,,super ,, sused . Za každú pripomienku sa cele jednanie bude predlžovať. Ak nám aj úrad v našom meste vyhovie, sused znova nebude súhlasiť , opäť to poda na prešetrenie krajskému úradu a tam budeme znova čakať dalšie minimálne 4 mesiace kým sa dozvieme ako rozhodol. No a na margot tohto, další rok nebudeme môcť stavať. Tým pádom nám zanikne aj každá zmluva čo mame napríklad s plynárenami atd (kde sa samozrejme všade platili nemalé poplatky). Opäť budeme musieť rušiť firmy , ktoré nám dom mali stavať. Taktiež zrušiť záujemcov a nás byt , ktorý sme už mali predať minuly rok ... atd. My s manželom sme robili všetko tak ako nám bolo povedane a vlastne sme stále na bode mrazu, plus o niekoľko tisíc EUR ľahší. ☹️ Mne je z toho celého už do placu . A neviem , kde sa mám domáhať spravodlivosti.
@trendyoblecenie a preco sused nesuhlasi?
@petulda333 my mame úzky pozemok a chceli sme sa dať na meter od spoločného plotu, s tým, že on ma od plotu príjazdovú cestu , až potom dom, na tej strane domu nemá žiadne obytné okna a celu záhradu ma situovanu z druhej strany. Ešte pred riešením projektu sme boli na stavebnom úrade pýtať sa, či je možné stavať dom takto a samotný úrad povedal , že v tomto prípade tam nevidí žiaden problém . Informovali sme sa aj , či netreba za susedom ísť a dohodnúť sa s ním. Načo nám úrad povedal, že nie je to potrebné , že susedovi nemá čo prekážať nakoľko mu boli známe tieto skutočnosti a vlastne naše domy by boli od seba vzdialene vyše 5 m. A že keby sused aj námietky mal, oni si to obhaja , pretože ho ničím neobmedzíme. Keďže sme so susedom chceli mat od začiatku dobre vzťahy , rozhodli sme sa s manželom , že za ním aj tak zájdeme a spýtame sa ho , či by mu to neprekážalo a až potom začneme riešiť projekt. Sused nás ubezpečil, že s tým nemá najmenší problém, nakoľko on sám ma postavenú poľnohospodársku budovu, ktorá je väčšia ako nás plánovaný dom a vzdialenú od spoločného plotu len pól metra. A narozdiel od nás , nám jeho stavba zatieňuje pozemok. A že jedine o čo by nás chcel poprosiť je, že aby sme si strechu otočil naopak aby mu náhodou nepadal sneh smerom k nemu. Napriek tomu, že v celej zástavbe sú strechy otocene doprava , my sme si na úrade vybavili výnimku a povolili nám strechu otočiť doľava, aby sme susedovi vyhoveli. A keď sme spravili tuto zmenu, mali sme hotový projekt , išli sme za susedom ukázať mu projekt aby videl, že sme mu vyšli v ústrety a aj strechu sme dali opačne až teda nemá žiaden problém. No v tom nám povedal, že on so stavbou nesúhlasí . A po susedoch chodí a rozpráva ako zabráni hoc akej stavbe . Že si nepraje aby sme tam stavali. Takze s mužom sme ostali ako mechom prasteni a doteraz nechápeme. A robí nonstop naprieky. Najskôr všetko pripomienkoval , každú pripomienku si úrad obhájil, nakoniec to dal na prešetrenie na krajský úrad , lebo uviedol , že úrad v našom meste je zaujatý a momentálne nám to vrátili z krajského úradu s tým, že úrad v našom meste urobil chybu a ma sa to znova preriesit. No a my s manželom už vážne nevieme čo s touto situáciou robiť. Čo mame viac spraviť ako doteraz ? Postupovali sme presne tak ako nám kázal úrad , s každým sme komunikovali korektne a nakoniec sme v situácii z ktorej nevieme vykluckovat. 🤷🏻♀️
@trendyoblecenie och. Niet nad dobreho suseda. No mozte mu to oplatit a nahlasit jeho stavbu. No pozri uz len ist podla toho co povedal krajsky urad a ak urobite vsetko tak ako ma byt, potom budu jeho staznosti zbytocne
@petulda333 veď inú možnosť ani nemáme. Ja sa len pýtam , že dokedy mame čakať ? Už prešlo 7 mesiacov. Za normálnych okolnosti sa na stavebné čaká 2 mesiace . A nás vrátili opäť na začiatok. A kto nám garantuje , že aj keď počkáme , tak sa na konci dočkáme povolenia? Ja sa bojím len toho , že budeme čakať ďalšieho trištvrte roka a príde nám vyzrozumenie , že stavebné povolenie sa zamieta.
Nakoľko nám bolo za začiatku povedane , že v prípade našej stavby nebudú žiadne problémy a zrazu je to takto, tak už nevieme čo môžme očakávať ?
A kto nám vráti teraz tie peniaze za projekt ? Za vyjadrenia , ktoré sme vybavovali od plynární , od sevaku, od telekomu, všetok nás čas , všetky cesty hore dole čo sme chodili vybavovať papiere ? Pýtam sa to preto, lebo na našej strašne k chybe nedošlo. A kvôli chybám druhých a neprajnemu susedovi sme ostali v tejto situácii.
@trendyoblecenie mrzi ma to, viem, co to obnasa tie behacky a tak. Tiez ideme teraz stavat. No mozno by sa to dalo nejak riesit s tym uradom co vam dal zle info, no je to skor otazka na pravnika ci sa da nieco riesit. Dalej ked mate takeho suseda co bude vrtat do toho, tak to bude na dlho. Isla by som za nim a jasnym tonom by som to s nim riesila a mozno mu pohrozit, ze sa obujete aj vy do neho za jeho stavbu kt vam tieni a pod veci.
@trendyoblecenie len nadych vydych a pevne nervy..ak teda stale chcete stavat.. zazili sme.. a aj brat,vrazil peniaze do projektu a nedostal stavebko,nestaval dom..aj to sa stava.. my sme mali tiez rozdelene uzemne a stavebne.. nechcem ta odradzat,ale toto je len zaciatok,musis si zvyknut ze planovanie a casovy harmonogram je pri stavbe utopia..prezivam to teraz treti rok, pri vybavovani povolenia som mala noci ked som kvoli tomu skoro nespala a tiez nepocitam radsej peniaze, ktore isli na potvrdenia, ktore asi nikto neriesil iba my.. drzim palce
Dobry den ,Prosim o radu nemáme stavebné povolenie čiže bez stavebného povolenia mame hotovú hrubú stavbu niekto nás udal a má prísť kontrola Prosim pekne čo mám robit?
@trendyoblecenie ak sa navyznas daj to spravit niekomu ktor sa tomu venuje aj my sme to tak spravili. Vybavili vsetko za nas za 250 eur.
@morskapanna141 no uz nic, dostanete pokutu a mozte robit dalejak, akurat niektore papierovacky odznova. Nm radil jeden pan zo stavebneho, ze ak nechceme cakat, mame to tak urobit a pokuta je cca 180e 🤷♀️
@derdia mi mame skoro všetko vybavené len nemáme stavebné povolenie a mame postavenú hrubú stavbu
@petulda333 aj vy ste to tak robili?bez stavebného povolenia?
@morskapanna141 my nie, nam sa stavebne vyriesilo za 10dni. Sused tak robil
@morskapanna141 a teda aby som doplnila, nam povedali, ze mozme zacat stavat aj bez povolenia a dodatocne s pokutou sa doriesi. No vy uz mate hrubu stavbu, tak ktovie...
@petulda333 čo myslite že bude problem
@morskapanna141 neviem. Mozno @draik poradi
@trendyoblecenie to že ste dali za projekt 2500€ nemá so stavebným povolením nič spoločne. Peniaze za projekt berie architekt za to, že Vám navrhol dom podľa vašich požiadaviek a nejakých technologických kritérií. Ľudia vybavujú stavebné povolenia za 300-500€. Stavebný úrad rozhodol správne. Poschodový dom musi mat oddelene územne i stavebné konanie. Každé trvá tak 3 mesiace. Mestský stavebný úrad Vám to vzal ako spojené územne a stavebné “pokamaratsky”, lebo Vám chceli pomoct a konanie urýchliť. Nečakali, že sa sused ozve. Potichúčky by to prešlo a všetko by bolo Ok. Otázkou zostava, ako sa sused dozvedel, že máte stavebné povolenie, či mu to prišlo úradne, ako účastníkovi stavebného konania, alebo ste mu to na nos zavesili vy. Ak mu to prišlo oficiálne, tak máte naivný stavebný úrad a v každom prípade máte suseda, ktorého by som za suseda asi nechcela. Ľudia čo stavaju dom čakaju, ze keď začnú veci riešiť v januári-februári, tak v máji stavaju, ale to je veľký omyl.
@morskapanna141
Zastavia Vám stavebné práce a budete musieť ísť do dodatočného konania+pokuta. Predpokladám, že ste aspoň dodržali všetky regulatívy pre danú oblasť.
@trendyoblecenie a ktorý stavebný ùrad?
@trendyoblecenie my ideme teraz vybavovat, ono teraz tie úrady nefungujú normálne. Projektant co nám urobil projekt všetko vybavi za nas , aspoň u nás to teraz takto funguje. Kolky prihlásenie na stavebnú úrad povolenie všetko vybavi , donesie na podpis odnesie.