Dobrý deň.
Skúsim to nejako v krátkosti a čo najmenej komplikovane.
S mojou starou mamou sme sa starali o jej mamu (moju prababičku), doopatrovali sme ju.
Prababkin dom skrz dedičské konanie pribudol mojej starej mame a jej sestre a bratovi.
Je to obdĺžnikový pozemok,zozadu je prístup z role, ktorá ma okolo 80 vlastníkov.
So snúbencom sme chceli teda tento pozemok odkúpiť.
Moja stará mama však povedala,že za to,že som sa starala o prababku, jej časť na mňa prepise a nechce za to nič.
Starkej brať sa tak isto vyjadril,že o jeho mamu bolo dôstojne a dobre postarané,že tak isto nič nechce a tiež svoju časť bezplatne na mňa prepíše.
Starkej sestra, ktorá sa o prababku nestarala však chce 20 000€, čo je asi tak polovica hodnoty toho pozemku, a absolútne nič ju nezaujíma.
Nakoľko sme jej ponúkli 10 000€, to odmietla.
Chcem sa preto spýtať, ak by som bola 2/3 majiteľ, mohla by som ten pozemok rozdeliť tak,že predná časť od cesty (2/3) si vlastne ohradim, a zvyšná 1/3 jej ostane a prístup bude mať od role, ktorej z tých 80tich vlastníkov je aj tá sestra a vlastne aj stará mama a jej brat?
Alebo ak bude chcieť na tu 1/3 chodiť, musím jej umožniť prístup z mojej časti?
Nemám nijako v pláne teraz sa s ňou doťahovať,že sa o prababku ale že vôbec nestarala, kašlem na ňu, keď sme sa chceli aj na 10 000€ dohodnúť,nechcela.
Vedel by mi niekto poradiť?
Ďakujem
Vsetko patri vsetkym. Kazda cast. Nemozes ohradit a povedat, to je moje. Kazda cast vsetkeho patri aj ostatnym. My to tak mame s jednou nehnutelnostou a je to na ostaru
Myslím,že to nemôžeš urobiť.
@zuzap33 ah pane bože 🤦 tak to si radšej kúpime iný pozemok,lebo s ňou sa dohodnúť absolútne nedá
Mozes dat na sud, vysporiadanie spoluvlastnickych podielov
@lenkasarka však to sme nevedeli, a nechceli sme niečo urobiť, aby nevolala políciu alebo čo 🤦
Nestarala sa absolútne,ale peniaze zhrubnut, to už ano.
A pritom sme to nechcel zadarmo, chcelo sme zaplatiť každému. Fakt radšej si iny pozemok radšej kúpiť, a nech si s tým robí čo chce
@zuzap33 hmmm a to by teda nejako ten pozemok rozdelili?
Ale tebe nepatri ziadna konkretna cast, ze presne tieto 2/3 su (budu) tvoje. Nemozes si ty oplotit a sama si “vybrat”, ze toto su tvoje 2/3.
Nie je to vobec tak jednoduche a ked uz teraz sa nechce ta babkina sestra dohodnut, tak sa s nou urcite nebude dat ani dohodnut, ktoru cast chce mat.
Sud povie, na zaklade posudku, kolko jej mate vyplatit. Obycajne vacsinovy vlastnik vyplaca mensinoveho
Neda sa, z kazdemo m2 vlastni tvoja teta svoju cast
@zuzap33 no pozemok má hodnotu nejakých 39tisic. Ešte sme jej povedali,že jej teda 1/3vyplatime teda 13tisic.
Ale nie, ona chce minimálne 20 000€.
Fakt nechápem takýchto ľudí :/
Neporiesis. Musis ist za pravnikom a dat vysporiadat spoluvlastnicke podiely. My to teraz tak robime. Nas spoluvlastnik vlastni 1/12, ja zvysok. On sa sprava ako kral a my nic nemozme. Ma pristup, ma 1/12. Riesime to teraz takto
Ja som vlastníkom tiež takého pozemku a tiež pani ktora sa nestarala ani nestará chce časť domu a časť záhrady. Pritom vlastní takmer nič odkúpiť nechce predať nechce a ja nemienim mrhať energiu. Platím dan za seba a všetko chátra. Ale nech
@zuzap33
@lenkasarka no super, to sú riadne zakomplexovani ľudia toto, len im zjavne robí dobre keď môžu niekomu život znepríjemňovať.
Moja stará mama aj s bratom nám chceli peniaze ušetriť, ale ich sestra,to je čistá katastrofa.
Čiže takto vôbec neviem, či na to máme pristúpiť, doťahovať sa cez súdy a neviem čo, alebo hľadať iný pozemok
@lenkasarka neviem, preco to neriesis. Je to tvoja chyba. Pravnik a vysporiadanie. Vyplatis na zaklade rozhodnutia sudu. Ak chces nechas si ho, ak nechces predas
Daj na sud, nie je to zlozite a netaha sa. A omnoho lacnejsia ako novy pozemok....
A ani sa tej tete necudujem. Ja by som tiez chcela peniaze. Nenajde ich na ulici. Preco by ich nechcela a tebe nechala. Kazdy potrebuje ci pre seba alebo svoje deti.
@zuzap33 Na toto by som sa nespoliehala. Ja som sa na okresnom súde v Žiline doťahovala v podobnej jednoduchej veci 7 rokov. 😂 😂 😂
@zuzap33 ale pýta si viac,ako je cena tej 1/3. To je už nenazranost. Plus sa absolútne o jej mamu nestarala, ale že absolútne, a ešte si bez hanby vypýta viac peňazí. To je bezcharakternost.
Hovorím, nemali sme problém, chceli sme dať 10 000tisc,že je to málo,že chce aspoň 20 000€, tak sme povedali,dáme 1/3 čiže 13tisic, a že nie, ona chce minimálne 20 000€ a že môžme byť radi,lebo bude pýtať aj viac. Teraz sa ozvať vie, ale keď bolo niečo treba s jej mamou, vtedy sa tvárila,že neexistuje
@zuzap33 neriešim,lebo mi to za to nestojí. Moja chyba to nie je ja prístupim aj na kúpu aj na predaj, ale keď nechce tak nechce.
To je normalne. Preco sa nad tym rozculujes teraz a este dalsie roky ? Ona ta ma na haku, chce svoje peniaze. Snazi sa z majetku, ktory zdedila vytrieskat peniaze. Ries s chladnou hlavou. Chod za pravnikom a ries to pravne. Nadavky a frflanie ti nepomozu
Ak Vám to nesúri, tak po nadobudnutí väčšinového podielu môžte zostávajúcej spoluvlastníčke navrhnúť zrušenie a vyporiadanie podieloveho spoluvlastníctva tým spôsobom, že odkúpite jej podiel, a to za cenu podľa znaleckého posudku, ktorý k návrhu priložíte. Ak nebude súhlasiť, podáte taký návrh na súd.
Ak je však možné pozemky rozdeliť s rovnocenným prístupom, tak bude parcela rozdelená podľa podielov.
Ako väčšinová spoluvlastníka zároveň rozhodujete o spôsobe bežného užívania nehnuteľnosti.
Ak budete mať viac ako 50percent pozemku tak môžte pozemok vysporiadať aj proti voli menšinového vlastníka. Ak podľa Vášho názoru pýta veľa tak si zoberte advokáta a vysporiada sa to súdnou cestou. Váš advokát, resp. súd dá vyhotoviť znalecký posudok na vysporiadavaný podiel ktorý budete chcieť žalobou nadobudnúť. Verím tomu že to bude ešte menej ako 10 tisíc €.
Na vyčlenenie treba myslieť na to, že vyčlenená časť musí byť účelne využiteľná a musí mať zabezpečený prístup na pozemok. Ak má zadný pozemok 80 vlastníkov musí minimálne musí mať vlastník vyčleneného pozemku podiel na tomto pozemku s 80 vlastníkmi. Skor by som povedal že by sa takýto pozemok nemohol kvalifikovať ako prístup na pozemok. Tam by som šiel cestou úpného vysporiadania do 1/1 a to aj súdnou cestou. Najprv si však dajte previesť na seba tie 2/3 pozemku a potom to dajte advokátovi.
Dosť často sa stane že ako náhle príde na hrozbu súdneho občianskeho sporu tak žalovaná strana cúvne skor ako dojde k podaniu žaloby. Vtedy je najlepší čas na vzájomný kompromis.
@nikolka1986 a kde píšem preboha,že to chcem zadarmo. Píšem,že sme to chceli odkúpiť od všetkých 3, 2 nič nechcú od 3 tej sme chceli odkúpiť, no žiada viac, ako je 1/3ceny
Si to ešte raz celé prečítajte, a potom urazajte ;)
@draik ďakujem za odpoveď 🙏
Ešte dodám,že na tú rolu vedie poľná cesta, po ktorej bežné jazdia autá