Kto má nárok na dávku v nezamestnanosti??

darina_planavska
26. mar 2021

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť?
Môj prípad
6.10.2018- začiatok materskej dovolenky
31.5.2019- ukončenie pracovného pomeru (trval vyše 4 rokov)
Po skončení MD som automaticky prešla na rodičovský príspevok.
Budem mat nárok po jeho skončení na dávku v nezamestnanosti?

lucka_ke
26. mar 2021

podmienka je mať za posledné 4 roky aspoň 2 také, kedy si mala poistenie v nezamestnanosti

elizita
26. mar 2021

@darina_planavska kamosky to robili tak, ze si vycerpali po skonceni pp 1 den dovolenky, aby sa im obnovilo poistenie a sli na nezamestnanecke. Rodicak dali na muza a ked skoncila podpora, sli naspat na rodicak.

darina_planavska
autor
26. mar 2021

@lucka_ke a to v mojom prípade je? Poistenie v nezamestnanosti by mi mal kto platiť? To mi asi nikto už neplatil, keď som po materskej dala výpoveď.
Ci??

lucka_ke
26. mar 2021

záleží na tom, či si pri skončení pracovného pomeru napr. čerpala dovolenku, či sa ti obnovilo poistenie, platí to vždy zamestnávateľ, ale počas MD/RD je prerušené

darina_planavska
autor
26. mar 2021

@lucka_ke necerpala som si žiaľ, dovolenku. Čiže tým pádom mi nárok na dávky zaniká, dobre chápem? 😏

elizita
26. mar 2021

@darina_planavska mozno ti tam ten 1 den dofce dala mzdova.. prever si to na socialnej.. ak nie, podla mna ti to nevyjde

liz_lemon
26. mar 2021

@elizita ten den dovolenka, sa cerpa kvoli maximalnej podpore, nie aby vznikol narok

liz_lemon
26. mar 2021

@darina_planavska zavolaj do socialnej poistovne, aby ti povedali, ci mas narok, ale co najskor si to zisti, a ak by si mala, tak RP daj na muza a ty chod na podporu

darina_planavska
autor
26. mar 2021

@liz_lemon skúsim, vďaka.
Ak dám RP na muža, ako to jeho zasiahne? Normálne môže aj napriek poberania RP chodiť do práce?

liz_lemon
26. mar 2021

@darina_planavska nijako, moze poberat RP aj normalne pracovat

darina_planavska
autor
26. mar 2021

@liz_lemon super 👍
Inak keď to tak laicky vezmem, nárok spĺňam vtedy, ak za posledné tri roky, som aspoň 2 roky, tj 720 dní poistená. A ja som ukončila PP máj 2019, čiže to už sú skoro dva roky, co poistená nie som 😭
Takze asi nič.

liz_lemon
26. mar 2021

@darina_planavska nechcem ta nijako zavadzat, ale nieco sa mi mari, ze podpora sa da cerpat (ak teda je narok) o 2 rokov od skoncenia PP, takze by to by si mohla splnit, urcite volaj do socialnej poistovne

darina_planavska
autor
26. mar 2021

@darina_planavska *preklep- 730 dní.
V pondelok idem na to, držte všetci palce 😋

dragynka
30. mar 2021

ja som bola podobný prípad. dostala som výpoveď k 2/2019. a v tom čase som bola na rodičovskej .. .. do 2 rokov si môžeš uplatniť nárok na podporu, ak spĺňaš podmienku 730 dni poistenia, tebe sa 4 roky budú rátať odo dňa podania. čiže napríklad ak sa prihlásiš na úrad k 1.4.2021, tak rozhodujúce obdobie bude od 31.32017 - 1.4.2021 , kedy ti budú ratáť tých 730 dni ...a do dní sa ráta aj materská a rodičovská, pokiaľ vlastne trval pracovný pomer. a výšku budú posudzovať podľa príjmu pred materskou
@darina_planavska

darina_planavska
autor
30. mar 2021

@dragynka vďaka za info. Práve dnes som sa bola prihlásiť na úrade práce, rodičak som dala na partnera. Vyzerá to sľubne, ltt som sa dala do tých 730 dní 😋

manusik
28. sep 2022

Dievcata mozno mi budete vediet poradit ci mam narok na podporu.Pracovala som od 6.11.2018 … 26.5.2020 som nastupila na MD avsak pracovny pomer mi ukoncili 27.6.2021 pocas RD na podporu by som chcela nastupit v decembri 2022 myslite ze by mi mohlavyjst podpora? Dakujem