Dobrý deň, vie mi niekto poradiť?
Môj prípad
6.10.2018- začiatok materskej dovolenky
31.5.2019- ukončenie pracovného pomeru (trval vyše 4 rokov)
Po skončení MD som automaticky prešla na rodičovský príspevok.
Budem mat nárok po jeho skončení na dávku v nezamestnanosti?
@darina_planavska kamosky to robili tak, ze si vycerpali po skonceni pp 1 den dovolenky, aby sa im obnovilo poistenie a sli na nezamestnanecke. Rodicak dali na muza a ked skoncila podpora, sli naspat na rodicak.
@lucka_ke a to v mojom prípade je? Poistenie v nezamestnanosti by mi mal kto platiť? To mi asi nikto už neplatil, keď som po materskej dala výpoveď.
Ci??
záleží na tom, či si pri skončení pracovného pomeru napr. čerpala dovolenku, či sa ti obnovilo poistenie, platí to vždy zamestnávateľ, ale počas MD/RD je prerušené
@lucka_ke necerpala som si žiaľ, dovolenku. Čiže tým pádom mi nárok na dávky zaniká, dobre chápem? 😏
@darina_planavska mozno ti tam ten 1 den dofce dala mzdova.. prever si to na socialnej.. ak nie, podla mna ti to nevyjde
@darina_planavska zavolaj do socialnej poistovne, aby ti povedali, ci mas narok, ale co najskor si to zisti, a ak by si mala, tak RP daj na muza a ty chod na podporu
@liz_lemon skúsim, vďaka.
Ak dám RP na muža, ako to jeho zasiahne? Normálne môže aj napriek poberania RP chodiť do práce?
@darina_planavska nijako, moze poberat RP aj normalne pracovat
@liz_lemon super 👍
Inak keď to tak laicky vezmem, nárok spĺňam vtedy, ak za posledné tri roky, som aspoň 2 roky, tj 720 dní poistená. A ja som ukončila PP máj 2019, čiže to už sú skoro dva roky, co poistená nie som 😭
Takze asi nič.
@darina_planavska nechcem ta nijako zavadzat, ale nieco sa mi mari, ze podpora sa da cerpat (ak teda je narok) o 2 rokov od skoncenia PP, takze by to by si mohla splnit, urcite volaj do socialnej poistovne
@darina_planavska *preklep- 730 dní.
V pondelok idem na to, držte všetci palce 😋
ja som bola podobný prípad. dostala som výpoveď k 2/2019. a v tom čase som bola na rodičovskej .. .. do 2 rokov si môžeš uplatniť nárok na podporu, ak spĺňaš podmienku 730 dni poistenia, tebe sa 4 roky budú rátať odo dňa podania. čiže napríklad ak sa prihlásiš na úrad k 1.4.2021, tak rozhodujúce obdobie bude od 31.32017 - 1.4.2021 , kedy ti budú ratáť tých 730 dni ...a do dní sa ráta aj materská a rodičovská, pokiaľ vlastne trval pracovný pomer. a výšku budú posudzovať podľa príjmu pred materskou
@darina_planavska
@dragynka vďaka za info. Práve dnes som sa bola prihlásiť na úrade práce, rodičak som dala na partnera. Vyzerá to sľubne, ltt som sa dala do tých 730 dní 😋
Dievcata mozno mi budete vediet poradit ci mam narok na podporu.Pracovala som od 6.11.2018 … 26.5.2020 som nastupila na MD avsak pracovny pomer mi ukoncili 27.6.2021 pocas RD na podporu by som chcela nastupit v decembri 2022 myslite ze by mi mohlavyjst podpora? Dakujem
podmienka je mať za posledné 4 roky aspoň 2 také, kedy si mala poistenie v nezamestnanosti