Ako yo je s dedenim ak zomrela osoba, kt.by zanechala zavet. Ten by bol teda uvedeny na niekoho konkretneho musel by byt niekde v evidencii centralneho notarskeho registra? Ci je iba uschovany niekde u notara - plati aj tak? Alebo musi byt spisany u notara a on ho musi niekam dalej posunut (do nejakejo registra)?
Ak bol závet spísaný u notára, tak je vedený aj v centrálnom registri závetov.
@ascedant tam nie je vedeny.pozerali sme.cize mame za to,ze ziaden oficialny u notara vlastne potom ani nie je niekde vedeny.ci sa mylime?moze byt este ze si napisala dotycna zosnula osoba rucne a ma ho doma niekde.je to aj ale pravne akceptovatelne vobec?
Takto, čo mi hovoril notár, závet vlastnoručne písaný rukou, pokiaľ nie je písaný pred svedkami, resp. notárom je častokrát pri súde právne napadnuteľný, vieš dokázať, že závet bol napísaný pri plnom vedomí, svedomí, že nebol spísaný pod nátlakom, zmanipulovaný? Na toto môžu poukazať zainteresované strany-teda ostatní účastnící dedičského konania.
@ascedant presne toto som mala na mysli
Ako by dokazal dany dedic, ze naozaj nekonala pod natlakom. Mali predsa moznost ist a oficialne to riesit oficiálnou cestou. Zosnula osoba mala vaznu demenciu
O to horšie, keď mala demenciu, nemusla byť už duševné spôsobilá na také úkony.
Pozri, keď náhodou účastník konania vytiahne takýto závet, protistrana môže to právne napadnúť, potom súd môže rozhodnúť o dedení podľa zakona najskôr priami dediči teda manžel-ka, deti, potom nepriami rodičia, súrodenci, deti súrodencov............atď.
Mimo tému, autorka: kde ste našli ten register závetov, je verejne na nete ?
@ascedant dakujem za rady.ta osoba, ktora zomrela je bezdetna.zila sama.najblizsia zijuca rodina je jej teta (pretoze neboha nemala deti,bola jedinacik a aj jej vlastna mama uz zomrela davno, cize ostala uz iba jej teta. Ta ma tiez uz cez 80 r s demenciou.
@patka06 ano manzel sa k tomu dopracoval verejne vygooglil
Nemáš náhodou link?
Skúšala som hľadať, ale asi máte lepší Google
Nemýliš sa, pokial viem prístup do registra závetov je cez notára, ale môžem sa aj ja mýliť.
@patka06 neporadim ti v tejto chvili.ja osobne som to nevidela.on to nasiel.vecer sa ho opytam a poslem blizsie info
@ascedant Samozrejme, notarsky centrálny register závetov je prístupný iba notárom, už len to by chýbalo, aby si národ verejne googlil naše závete 🙄
@aurelia2000 tak ja neviem co to potom nasiel
Este raz,ja som pri tom nebola.tvrdil,ze sa to dalo vyhladat podla identifikacnych udajov
Pokial zavet nebol overeny/uschovany, tak je narocnejsie dokazat jeho pravost. Poznam 2 pripady dedenia z najdeneho zavetu doma. V jednom pripade bol zavet hned uznany a dedili ludia zo zavetu. V druhom pripade bol kvoli tomu 2x sud a ten rozhodol o pravoplatnosti zavetu. V obidvoch pripadoch by dedil stat, ak by neboli zavety uznane.
Závetom povolaný dedič nič nedokazuje. Spochybniť závet by mohla osoba, ktorá by mohla byť dedičom zo zákona ale nie je alebo ním aj je v menšom rozsahu, ak sú dôvody na neplatnosť závetu. Ak závetu niet, dedí sa zo zákona. V tomto prípade by dedila sestra rodiča zosnulej (teta) a aj ďalší súrodenci už nežijúcich rodičov, ak poručiteľka nežila v spoločnej domácnosti s inou osobou, ktorá by pripadala do úvahy ako dedič.
@draik ini surodenci uz okrem nej nie su. Ostala uz iba teta zosnulej. Potom su uz iba zijuce deti tej tety (2 deti)
Dakujem pekne za info
@draik môže zaniesť ručne napísaný závet notárovi do depozitára aj osoba, ktorá ho nenapísala?
@zmrzlinka2021
Ručné napísaný závet nie je potrebné nikde registrovať.
Rucne osobne napisany a osobne podpisany a s datumom, plati, ak ho niekto prinesie, berie sa do uvahy. Samozrejme, ak niekto nepredlozi s novsim datumom. Zaregistovany nemusi byt
@mk1111111111 a ako sa dokaze kto ho pisal a kedy...? Ci naozaj to bolo pisane nebohym a bez natlaku...a napr pred 5mi rokmi..
Veď toto ...preto sa oplatí ísť spísať ho k notárovi.
Uvádza sa v ňom dátum. Ak by bol spísaný pod nátlakom, tak stačí spísať nový, neskorší nahrádza starší.
Presne, ako pise
@draik . Napisal by novy potom a je po probleme, moze ich byt aj 30, posledny je platny. Overit pismo sa da. Teda vo Vasom pripade, ak nepredlozite zavet novsi, smola. Nebohy mal 5 rokov na to, aby ho zmenil, asi tak nechcel urobit.
A musí tam byť dátum podpisu, moji známy kvôli tejto chybe prišli o byt....
Vlastnou rukou napísaný nemusí byť uložený nikde