Kto bude dediť?

15. sep 2024

Dobrý deň.Pred rokom som uzavrela manzelstvo s priateľom.obaja sne uz vo vyssom veku. On bezdetny rozvedeny,ja rozvedena s dvoma detmi.on jedinacik,ja mam surodenca. Obaja sme vstupili do manželstva s vlastnymi nehnutelnostami. On dal svoju do podnajmu,byvame v mojej. Kto bude co dedit v pripade mojho alebo jeho umrtia?obaja máme este zijucich rodicov.Dakujem za odpoveď

gribka1
15. sep 2024

Ak on, dediš ty, ak ty, dedí on a tvoje deti podielovo.

h2
15. sep 2024

Pokiaľ má on žijúcich rodičov a nemá deti, dediť budeš ty a jeho rodičia rovnakým dielom. Ak už jeho rodičia nebudú žiť, dedíš po ňom len ty. Po tebe dedia tvoje deti a on, ako tvoj manžel. Otázka, na ktorú neviem odpovedať, je, kto bude dediť po ňom, keď by zomrel až po tebe a jeho rodičoch. Pre tento prípad by mal radšej pre istotu spísať závet. Aby sa nestalo, že časť tvojho majetku, ktorý zdedí spolu s tvojimi deťmi, napokon prepadne štátu, lebo on zomrie bez zákonných dedičov.

gribka1
15. sep 2024

Pravda, aj jeho rodičia po ňom, ak nebude závet. Aspoň myslím

andreagartnerova
15. sep 2024

Ak on dedis ty ako manželka a jeho rodičia v druhej dedičskej skupine.
Ak zomrieš ty tak tvoje deti a on v prvej deicskej skupine

januska12323
15. sep 2024

@h2 keď zomrú rodičia, ona a on posledný nededí v tom prípade ďalšia rodina? Až keby nebola vôbec žiadna štát. Aspoň tak viem.

sasa1310
15. sep 2024

@andreagartnerova jeho rodičia sú v rovnakej dedičskej skupine spolu s manželkou

liv1
15. sep 2024

Mala by si to zabezpecit, aby po tebe dedili len tvoje deti. Zavet podla mna nestaci. Mozno podielove spoluvlastnictvo manzelov? Ale nie som odbornik..

h2
15. sep 2024

@januska12323 Ale on je jedináčik, tak neviem, či tá ďalšia rodina už nie je príliš vzdialená. Určite by mal spísať radšej závet. (Teda, ak chce, aby po ňom dedili radšej deti jeho manželky, než nejaký prasynovec z tretieho kolena.)

kaktusik007
15. sep 2024

mam dve deti. pre pripad, ze by mi preskocilo a vydala by som sa - som spisala zavet. Po mne budu dedit vyhradne iba moje deti, odmietam aby sa o svoje dedicstvo dedili s mojim partnerom.

a to odpurucam spisat aj tebe - zavet.

inak - po tebe dedua deti a manzel rovnakym dielom, a po nom dedia rodicia a manzelka. Takze ak nechces okradnut svoje deti - spis zavet.

andaluzia12
15. sep 2024

@kaktusik007 závet môže manžel napadnúť a dediť bude podľa zákona .. najlepšie je majetok vysporiadať počas života. Pred smrťou daruj deťom a budeš mať istotu …

lilke
15. sep 2024

Vyššie už bolo, ako je to v 1.dedičskej skupine, už bolo vyššie. 2.dedičská skupina je nasledujúca rodina (súrodenci rodičov a ich potomkovia), ale na ich úrovni aj človek, ktorý sa preukázateľne stará o dotyčného, po ktorom sa dedí. Môže to byť sused, ktorý pomáha, robí nákupy, odvedie k lekárovi, nemusí bývať v spoločnej domácnosti.

zalka
15. sep 2024

@andaluzia12 manžel nie je opomenutelny dedič, čiže mu nepomôže napadnúť závet ak manželka závetom urci, že dedia len deti.
Vôbec nemusí nič nikomu pred smrťou darovať.

kaktusik007
15. sep 2024

@andaluzia12 mam 45 a umriet sa nechystam, darovanie maloletym detom rozhodne neprichadza do uvahy. A presne ako pise
@zalka manzel nie je neopomenutelny dedic a moze skusit zavet napadnut, avsak ked je spisany pred notarom a v zaveti je uvedene, ze vyslovene chcem moj majetok dat vyhradne detom - ma proste smolu 🤷🏼‍♀️

lienka.7
15. sep 2024

@andaluzia12 to platí iba pri deťoch, nie pri manželovi.

marca12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasa1310
15. sep 2024

@andaluzia12 manžel je opomenuteľný dedič. To znamená, že závet nemôže napadnúť

andaluzia12
15. sep 2024

Stretla som sa s tým vo svojim okoli, manželka spísala závet, nechala majetok deťom.. zomrela.. manžel napadol závet a dedil aj on. Z toho mi vyplýva že v tom bude nieco iné, keďže tvrdíte že manžel je opomenutelny …každopádne, dik za info

andreagartnerova
15. sep 2024

@sasa1310 áno pokiaľ nemajú spolu deti

zuzuliatko18
16. sep 2024

V zasade V prvej skupine dedia deti a manzel. AK zomrely nema deti, nastupuje druha skupina, to je manzel, rodicia a spoluzijuca osoba.
Ak nema.rodicov a manzela, nastupuje 3., V tretej dedia surodenci, spoluzijuca osoba. Za surodencov mozu dedit ich deti.
V 4 dedia prarodicia porucitela alebo ich deti.
Stat nastupuje az ked nik z uvedenych neexistuje.

autor
16. sep 2024

@zuzuliatko18 a ak by bol bez rodicov,surodencov, ale zil by v domácnosti s partnerom "na divoko"? Ako sa dokazuje ze dana osoba zila s pozostalym v jednej domácnosti? Ako si moze byt ta osoba ista, ze bude prizvana k dedičskému konaniu?kto a ako zistuje s kym nebohý zil ak zil v domácnosti partnerky ale trvaly pobyt mal vo svojom starom dome?

anita6666
16. sep 2024

Partner žijúci na divoko nededí

zalka
16. sep 2024

Autorka keď žiješ s niekym v spoločnej domácnosti nadivoko a zomrie a nemá deti rodičov súrodencov tak ty ako partner organizuje pohreb a na základe toho ta notár vyzve

zalka
16. sep 2024

@anita6666 dedí aj partner na divoko ak zosnulý nemá deti a nespraví závet.