Krátkodobý prenájom

1. dec 2024

Dobrý večer. Prosím vás, ak si prenajmem byt kde uvádzajú že len nájom napr. viac ako rok a odídem napr.po dvoch mesiacoch. Ako sa to rieši? Dostanem pokutu? Akú majú oni istotu že tam bude podnajomnik tak dlho?

A depozit sa vracia stále samozrejme ak nič nepoškodim? Nie je zvykom že si ho nechávajú?

A ako je to s energiami oni na to majú systém ako mi to vypočítajú po takom kratšom čase prenájmu.

Ďakujem nemám ešte skusenost

3009
1. dec 2024

snáď by bolo férové to aj povedať na začiatok, že nemáte záujem o dlhodobý prenájom. Určite v zmluve bude aj výpovedná lehota, čiže ak by bola porušená dohoda, tak treba počítať s pokutou zo strany prenajímateľa-nevrátenie depozitu.

autor
1. dec 2024

@3009 myslím to tak, že ak mi niečo napr. po čase nebude vyhovovať. Aj u nás jeden minule prišiel a po necelých dvoch mesiacoch odišiel.

zic
1. dec 2024

Tak podpises zmluvu, kde je vypovedna lehota... Tak ked tam byvas 2 mesiace a das vypoved, tak castokrat to moze trvat 1, 2 ci 3 mesiace kym odides (alebo odides hned, ale tie mesiace este musis doplatit, respektive sa to ztrhne z toho, ze sa plati vopred + deposit teoreticky)...
Akoze ak by si mala 2 mesacnu vypoved, tak to by si rovno pri nastupe musel(a) dat vypoved, aby si mohla po 2 mesiacoch odist... Zmenit sa moze hocikomu zivotna situacia, len treba jednat fer... komunikovat (vopred)

autor
1. dec 2024

@zic ďakujem za vysvetlenie. A podľa teba sa dá nájsť krátkodobé na dva mesiace, je šanca? Keď len na toľko potrebujem?

zic
1. dec 2024

Hmm... ludia to velmi nemaju radi (predsa len je s tym ostara)... Mozes skusit, mozno niekto naopak chce ist napriklad na 2 mesiace na erasmus do zahranicia a ty "vyplnis" medzeru... skusaj napriklad FB skupiny, kde su desatisice ludi... mozno sa ti postasti...
Popripade skus AirbnB (tam je otazna cena... urcite bude vyssia ako pri obyc najme)

colsami
1. dec 2024

"myslím to tak, že ak mi niečo napr. po čase nebude vyhovovať."
- najprv sa tvaris ze je to otazka len pre istotu

"A podľa teba sa dá nájsť krátkodobé na dva mesiace, je šanca? Keď len na toľko potrebujem?"
- pritom Tvoj zamer je jasny 🙄

Odporucam nezavadzat prenajimatela. Ak hladas ubytko na 2 mesiace, pozri si skor airbnb, booking, nejake hostely, ubytovne... Alebo sa normalne na rovinu vopred pytaj, su mozno taki, co s tym budu ok.
Nikto nebude nadseny z toho ze si nieco po 2 mesiacoch vymyslis, lebo taky bol Tvoj plan.

autor
1. dec 2024

@colsami
Áno teraz idem na ubytovnu,a áno je to drahšie preto som sa pytala či je šanca krátkodobý nájom. Som z menšieho mesta na východe.
Lebo potom už chcem ísť do iného mesta, predsa len idú sviatky, ešte si tu musím povybavovat doktorov, aj iné veci a ešte vo väčšom meste musím aj hľadať nájom.
Tak som myslela na ten čas.
A preto som sa pýtala aj na to že čo keď odídem skôr to som myslela už keď si nájdem ten dlhodobý nájom. Že ako to funguje, lebo som nevedela.
Prepáčte keď píšem chaoticky som vyčerpaná. Ale ďakujem za info

melanta
2. dec 2024

Bez ohľadu na to, aká bude zmluva, bude v nej dohodnutá výpovedná doba. Ak bude mesačná, tak proste na konci prvého mesiaca dáš výpoveď a ďalší mesiac skončíš. Nie je to férové, ale takto to vieš vyriešiť, ak nechceš byť priama a hľadať otvorene nájom na 2 mesiace.

Čo sa týka depozitu, je bežné, že ho majitelia vracajú až po vyučtovaní energií, čo býva v mesiaci apríl/máj. Takže si v takom prípade počkáš. Ak nemáš dostatok peňazí, tak buď na ubytovni. Tie 2 mesiace to vydržíš, ak treba.

Ja nikdy neprenajímam na tak krátko. Radšej budem mať tie 2 mesiace prázdno, ako riešiť na 2 mesiace obhliadku, zmluvu, následne hneď zase prevzatie bytu späť, riešiť vyúčtovanie kvôli 2 mesiacom atď. Na druhej strane, ak by si mi nepovedala, že to chceš na 2 mesiace a potom by si odišla a toto by som sa dozvedela, tak ťa dám na všetky možné stránky, kde sú zoznamy neserióznych nájomníkov. Takže pozor na to. Hľadaj nájom rovno na 2 mesiace, ak to musí byť nájom a nie ubytovňa.

luccija
2. dec 2024

Sú ľudia čo prenajíma krátkodobo.Nie je fér podpísať zmluvu na rok a potom sa naťahovať

autor
2. dec 2024

Ja som nepovedala, že im to nepoviem dopredu. Jasné, že nechcem ani ja problémy. Len som chcela vedieť či je taká možnosť.