Dobrý deň , chcel by som sa informovať o korektnosti postupov exekútora . Bez upovedomenia mi exekútor stiahol peniaze z mojich bankových účtov do vysokých mínusov na každom do - cez 700 v troch bankách . Dorazilo mi upovedomenie o exekúcii vzhľadom k nedoplatku na zdravotnej poisťovni vo výške 420 EUR ( nič hrozné ) . Zaujimalo by ma ako je možné , že exekútor stiahol zo všetkých mojich účtov dokopy cez 2100 EUR ? Však to ani pri všetkých možných poplatkoch za exekútora nemôže byt suma 5 x väčšia ako dlžná suma . Navyše vzhľadom k tomu , že dotyčný zablokoval všetky moje peniaze bez možnosti výberu zaujimalo by ma či je možné nejaký spôsobom vybrať peniaze na základne životné potreby ? Ďakujem pekne . Ohľadom komunikácie s exekútorom niekoľko dní sa snažím komunikovať či už formou mailu alebo hovoru kde dostávam rovnaku odpoveď . Poslal som žiadosť o splátkový kalendár - doposiaľ bez odpovede , pripadne ak by som musel nutnú sumu zaplatiť do 15 dni ako mám sumu zaplatiť ak mám zablokované účty v sume 2100 EUR ak je moj dlh len 420 ? Ďakujem za akúkoľvek pomoc
Inak neobdrzal si exekucny prikaz,kde je uvedena dlzna suma,cislo uctu,datum splatnosti? Pokial viem ,exekutor by ti mal ponechat zivotne minimum.
@brownies555 neviem či píšem správne, ale mal by si byť upovedomeny, že si dlžný a až potom by mala prísť exekúcia.Skus to napísať do právnej poradne tu na MK
Exekútor nemá ako vedieť, kde všade máte účet a či na nich máte kladný zostatok. Posiela blokácie do viacerých bánk. Samozrejme, že následne možno blokovať len majetok do vymáhanej sumy. Exekútor najskôr blokuje majetok, až potom posiela upovedomenie o začatí exekúcie. Peniaze sú zatiaľ len blokované, pokým neuplynie lehota na podanie námietok resp. sa o nich nerozhodlo. Aj blokované peniaze možno použiť na úhradu exekúcie.
@terina25 áno obdržal som ho aj s prehladom za poplatky exekútorovi kde bola suma uvedená 88 EUR v prípade uhradenia dlžnej sumy ktorá bola uvedená tiež tzv 420 EUR . Vzhľadom k tomu , že suma na každom účte je v mínuse 700 EUR tomu nerozumiem , nehovoriac o tom , že na účte bola aj nejaká suma čiže v podstate mi exekútor stiahol sumu okolo 2400 EUR . Keď som ich mailom najprv požiadal o informácie o exekúcii oznámili mi len , že mám čakať na upovedomenie ktoré dorazí poštou a uviedli mi len to , že dlžná suma nepresahuje výšku minimálnej mzdy takze jednoducho tato suma nemohla tak nárast
@luccija no mne najprv padli účty do mínusu až potom o niekoľko dni mi prišlo upovedomenie
@draik Áno to chápem , lenže sa to musí vyriešiť do 15 dni od upovedomenia a ja nemám info o tom , že či exekútor pristúpil na splátkový kalendár alebo musím sumu uhradiť do 15 dni .. nehovoriac o tom , že mám samozrejme nejake vydavky na základne životne potreby a nemam ako prísť k iným peniazom .
@brownies555
Ak spĺňate podmienky, nárok na splátkový kalendár máte nárok zo zákona, teda bez súhlasu exe a oprávneného. Inak platí, čo som napísal. Plyš nepostihnutelna suma. Všetko máte v upovedomení.
@draik V upovedomení nič nebolo , len možnosť , že môžem požiadať o kalendár . Oni mi oznámili , že splátkový kalendár môžu odsúhlasiť len so súhlasom poisťovne aj keď na internete bolo napísané , že nárok na splátkový kalendár je do sumy 2000 EUR a dlžná suma nepresahuje ani minimálnu mzdu ako mi odpísali v maily . O nepostihnuteľnej sume tiež nič nebolo , telefonicky ma informovali len o tom , že NEMÔŽEM nič robiť jedine podať žiadosť o splátkový kalendár pripadne zaplatiť dlžnú sumu .
@brownies555
Ak je vymáhaný nárok NAD hranicou minimálnej mzdy a do 2000 e, je automaticky nárok na splátky (ak sú splnené aj ďalšie podmienky). Ja byť na Vašom mieste, uhradím do celé naraz v rámci lehoty na podanie námietok; aj trovy budú nižšie.
@draik Áno to rozumiem , ale jednoducho nemam tie peniaze ako odoslať keďže moje peniaze sú v minúse vyššom ako je dlžná suma + trovy
@brownies555 darmo,ze mas dlh ,,len,,420 eur,ale su tam aj uroky, poplatky exekutorovi. A tato suma sa tymto kludne mohla vysplhat aj na 2000 eur. Zalezi od toho ako dlho si aj dlzny,lebo uroky sa pocitaju za kazdy den.videla som uz aj pripad,ked clovek mal zaplatit pokutu za mhd vo vyske 20 eur a s urokmi a poplatkami exekutorovi sa to vysplhalo za roky na niekolko tisic eur.