Nie som na pnke, ani sa nechystam. Len by ma zaujimalo, ci niekto nevie ako funguju kontroly. Teda ten vyber ku komu pojdu. Co som tu citala, niekomu aj v mesacnej pnke prisla 2x kontrola, ci vecer, ci vikend. Moji obaja susedia, kazdu chvilu su na pn, tym myslim, v praci su 1-3 mesiace a potom polroka aj viac na pnke. Nie su ZTP ani nic podobne. Chodia normalne cely den von, nemaju vychadzky celodenne, a minule som sa susedy pytala, ci sa neboja kontroly a ona povedala, ze im este neprisla nikdy. A to ozaj takto funguju poslednych 7-8rokov. Fakt by ma zaujimalo, ze podla coho maju vyber, ze niekomu idu opakovane a niekomu vobec.
@alenah31 aha, tak na kazdej pobocke SP, kazdy den rano, vyhodi system nahodnych ludi, ku ktorym nasledne idu?
záleží aj od počtu terénnych zamestnancov - pokiaľ ich nie je dosť - nemusí kontrola chodiť resp. chodí v obmedzenom režime kedy má prednosť kontrola nahlásených poistencov, ktorí pravdepodobne nedodržujú liečebný režim.
Chodia nahodne plus vyziadane kontroly od zamestnavatela alebo "vsimavych" susedov musia byt vykonane do 3 dni od nahlasenia.
@alenah31 trvaly pobyt je zahorie, ale pracuju obaja v Devinskej, to patria podla zamestnavatela tam pod SP, tym padom odtial by isla kontrola, ci normalne co mame pobocku v okresnom meste? Lebo ak z BA tak to celkom by som aj chapala, ze sem talu dialku nebudu chodit na kontroly.
Ale aj tak zaujimave, ze za tie roky a tie obdobia, ked aj je na pnke, nasledne ide na par dni do prace a opat na pn, ze im to nie je podozrive a za tu dobu nikto neprisiel.
kontrola sa presunie - nepôjdu z BA, ale z miesta trv. pobytu. A prečo by im to malo byť podozrivé? Fakt si myslíš, že niekto sleduje kto je koľko na PN? SP zaujíma hlavne to či poistenec spĺňa podmienku na výplatu nemocenského.
@alenah31 nevedela som ako to funguje, myslela som, ze chodia, ze pozru system a vidia kto odkedy ako je na pnke ako dlho atd. A ze na zaklade toho aj idu.
Moja švagrina pracuje v SP a chodi robit kontroly...A ked som sa jej pytala ako to funguje povedala ze rano dostane svoj okruh kt.musi skontrolovat a ked je uz na adrese v systeme si pozrie nahodne kto je ešte na PN v tom okruhu už ked je tam vykona kontrolu...
@taynee
Ten čo je na PN len tak,keď mu aj príde kontrola,tak od toho dňa mu zastavia plnenie,tak ukončí PN a jednoducho pôjde do práce(áno aj ja som tak uvažoval).
Kdežto ten čo je naozaj chorý,keby mu prestali platiť a on sa nemôže vrátiť do práce,by pravdepodobne nemal s čoho žiť.
S tým presúvaním kontroly si to neviem celkom predstaviť. Ja si nahlásim miesto pobytu niekde v Chorvátsku,alebo Taliansku(vraj legislatívne to nie je problém),tak kto ma tam príde skontrolovať?domáci,či niekto odtiaľto? Ak domáci,tak čo rečová bariéra a ak pôjde niekto odtiaľto,to sa oplatí platiť trojdňový výjazd min dvom ľuďom?trocha na hlavu podľa mňa.
Je to vraj náhodne nejak vybrané, ja som bola na pn pól roka skoro a tiež mi nikto neprišiel ale ja som mala povolené celodenné vychádzky, Takze neviem či aj to nejak ovplyvnilo tu kontrolu. Ale kamoska bola pn 3x v živote po mesiaci cca a prišla jej kontrola vždy, jeden krát čo bola pn dokonca 2x za cely čas. Ale ona mala problém s chrbticou, Takze nemala ani vychádzky.
Ja som bola na PN prvykrat v zivote minuly rok a to 3 mesiace. Kontrola mi prisla vzdy v rovnaky cas plus minus 15 minut a vzdy cca po mesiaci, cize 3x kontrola za 3 mes PN.
@gabrm to by kazdy v lete vzal PN a hybaj k moru
@taynee
PN ti asi neukončia,ale od toho dňa ti zastavia dávky. A áno aj ja mám takých známych a kolegov,ktorý sú pravidelne na PN. Tiež som mal kedysi známu na poisťovni a tá mi povedala,že majú toľko udaní ,že na kontrolu chodia iba na tieto adresy. A že by som sa čudoval kto koho dokáže udať,dokonca v našej dedine bol prípad,keď nevesta udala svojho svokra,že je doma na PN a chodí do hory na drevo a do krčmy.. 🥲
@gabika0825 vy ste mali prosím akú diagnózu keď vám dali celodenné vychádzky prosím ? ( ak sa môžem opýtať)
@misollee psychiatrického pôvodu.
generuje to systém prísl. pobočky SP - oni skrátka majú šťastie. Pokiaľ ich niekto priamo nenahlási - nemusí im prísť kontrola nikdy.