Je pravda, ze prvý mesiac PN nechodí kontrola z úradu práce?
Ak si vedená na upsvar, tak áno oni chodia náhodne na kontroly. A hocikedy počas pracovnej doby, a aj v prvý mesiac. Je síce pravda, že oni až tak často nechodia, ale na to sa spoliehať nemôžeš.
Z ÚPSVaru chodí kontrola jedine vtedy, ak si poberateľkou Hmotnej núdze a išla si na Peenku. Inak vždy chodí Sociálna poisťovňa.
Nie je to pravda
@srdeenko19 z UPSVR sa vykonávajú kontroly liečebného režimu aj pri UOZ a rovnako aj pri poberateľoch DVHN. Kontrolu vykonávajú poverení zamestnanci .
@mima1608
Kontroly sa nevykonávajú počas doby vychádzok uvedených na potvrdení o dočasnej PN.
Nie som zamestnaná, som evidovaná na UP, bola som u svojej doktorky sa vypisat, mam problémy s chrbticou, ale nedala mi vychadzkove hodiny. Tak som dnes sla na UP zaniest PN a opýtala som sa ze kedze som sama, ako si mam riešiť nakupy, a bolo mi povedané ze môžem hocikedy keďže prvý mesiac kontroly neposielaju.
Autorka, radšej si vždy odlož bloček z nákupu v tomto prípade. Ísť do obchodu a lekárne môžeš aj počas PN, to je ospravedlniteľné.
@mima1608 naozaj akceptuju aj blok z obchodu? To som netusila. A ked som na dedine, a potrebujem niečo co u nas nemaju, nebude vadiť ze som sla do ineho mesta?
No, kamoške sociálka akceptovala. A teda do iného mesta... No to neviem. Ty si môžeš ísť nakúpiť veci nevyhnutné pre život, ale či budú akceptovať aj nákupy v nejakom inom meste, to by som klamala. Skús zavolať na UPSVaR a spýtaj sa.
Ak žiješ sama a nemá ti kto nakúpiť, ak by bola kontrola v čase tvojho nákupu, predloží im bôčik, to možné je
Kto je osamely, cize zije sam a nema nikoho kto by mu mohol nakupit, tak ano, ten moze na nevyhnutny cas ist do potravin a lekarne. Vtedy si treba nechat blocek pre pripad kontroly.
Neznamena to labzovat po meste a nakupovat hocico, ale idealne najblizsi obchod, nevyhnutne zivotne potreby a domov.
Kontrola môže prísť kedykolvek...popros si lekarku nech ti da vychadzky raz denne co si aspon pojdes nakupit ;)
@floki1994 vraj nemôže dať
neakceptuju blok z obchodu, kontroly robi socialna poistovna a aj v prvy tyzden a na to ze upsvar nechodi prvy mesiac sa nespoliehaj
ak mas problem s chrbticou taky akutny ze si PN tak asi nenosis domov nakupy tak niekoho popros alebo objednaj cez net
a mas vlastne platenu PN ked si na UP? si sla z ochrannej lehoty ? lebo UP nie je povinny mozes sa dat vyradit😉
@mamina7070 Akceptuju ak je niekto osamely.
A PN nemusi mat platenu, aj tak na nej moze byt.
@nafka0483 ano musi byt osamela tj nezdielat bydlisko s inou dospelou osobou a do najblizsieho obchodu (potravin) a nie chodit si do mesta na nakupy a s akutnou PN na chrbticu 🙄
@mamina7070 tak keď niekto býva sam, a ma dg vertigo, tak bohužiaľ, jest treba.
A nemam platenu, staci ze mam ZP zaplatenu
vertigo je len priznak nie choroba😉 a nechapem preco si na pn ak ju nemas platenu (teda jediny dovod je asi ze nechces aby ti ponukali pracu) ale mas obmedzenie vo vychadzkach
ale tak tvoja vec 😉
@mamina7070 lebo mi je zle, a chodím a aj budem po vyše treniach
Dobry den chcem sa opytat som PN a muz mi chodí na týždňovky tak som sama s deťmi doma mozem ist mimo vychadzek snimi do skoly a do obchodu dakujem
@lenkabodonova nie nemozes daj si zmenit vychadzky tak aby si stihala
@mamina7070 ale do skoly snimi mozem nie
@lenkabodonova len v case vychadzky
@lenkabodonova nie nemôžeš ani do školy. Môžeš iba v čase vychádzok. Dohodni sa s lekárom, nech ti dá čas tak, aby si deti mohla zaniest
Žienky a aký papier sa donesie na úrad práce, keď teraz sú tie elekt.PN-ky? Vtedy lekár už nič nedá..
@lenkabodonova asi by som to neriskovala. Muž mal kontrolu zo sociálnej hneď na 11 deň PN a to mu vypisovala Pn nemocnica, lebo bol na operácii, čiže už len z toho malo byt zreteľne, že dôvod na PN je vážny a relevantný, nie ako 90% Pn, ktoré majú ľudia vypísané účelovo.
Kontrola chodí zo sociálnej poisťovne a nie z UPSVaR po prvé. A sociálka bežne neposiela prvých 10 dní, keďže tie platí zamestnávateľ (ale to neznamená, že poslať nemôže - či už na podnet zamestnávateľa, poprípade náhodne, keďže tie zoznamy kam idú na kontrolu sú vraj náhodne generované systémom).