Kontrola počas PN

27. júl 2021

Ahojte chcem sa spýtať som PN a som tehu, na konci augusta mam svadbu 100km od bydliska ideme tam piatok pred svadbou a v nedeľu po sa vrátime, gyne nahlasil na SP ze v piatok a sobotu mi dáva neobmedzené vychádzky kvôli svadbe. Moja otázka, aká je pravdepodobnosť ze kontrola príde akurát v nedeľu keď budeme cestovať domov? Mali ste niekto niečo podobné? Ďakujem za odpovede.

panelacikova
27. júl 2021

tak ti to mal nahlásiť do nedele... čo si mu povedala, že v sobotu idete nazad? či ako? mohol ti pokojne dať tie "vychádzky" od piatku do nedele. a k otázke, ja doteraz, čo som bola PN, tak ani raz mi kontrola neprišla cez víkend. ale teda vraj chodia...

verca888
27. júl 2021

To je tazko povedat. Ako mne v zivote este ziadna kontrola domov neprisla a to som bola raz na pn vyse 2 mesiacov a nic. Ale mohol ti to dat aj na nedelu, len otazka znie, ci to aj on tak moze spravit

mamamasama
27. júl 2021

@verca888 mne počas tehu prišla trikrát. Doteraz neviem, či ma niekto hlásil, alebo "náhoda" . Neriskovala by som a ešte v noci po svadbe by som sa pobrala domov.

kristina1_9
27. júl 2021

Ja som na PN od 1. 2., takže zachviľu polroka, nemám žiadne vychádzky (vraj kvôli korone mi nemôže dať) a kontrola mi neprišla ani raz... Síce vždy keď som niekam išla som sa stresovala ci nepríde ale nič... Našťastie už zachviľu idem na materskú tak už môžem slobodne 😁😁

elysiacik
27. júl 2021

Veľa ľudí hovorí, že nechodia cez víkendy, ale ja keď som bola PN tak mi prišli v sobotu doobeda. Takže v nedeľu neviem, ale pochybujem. Len aby sa nenašiel nejaký dobrák ktorý by ťa bonzol.

nafka0483
27. júl 2021

Popros lekara nech ti tu vychadzku predlzi.

Plno ludi ti bude tvrdit, ze kontroly nechodia, ze tehotnym nechodia, ze vecer nechodia, ze cez vikend nechodia ale je to blbost. Poznam x ludi v rodine, znamych, kolegov, ktorym kontroly prisli, aj opakovane, aj neskoro vecer, aj tesne po vychadzke, aj cez vikend, aj cez sviatok... nemozes a na to spoliehat ze Janke z konika neprisli.

Pravdepodobnost mas stale 50:50 ze pridu alebo nepridu.

autor
27. júl 2021

@verca888 presne, ja som povedala ze v nedeľu sa vrátime a sestrička ze ona to tak nemôže robiť ze max na 2 dní neobmedzené vychádzky, a ze to mam risknut. Ja len kvôli tomu lebo oni si to môžu pozrieť skôr a povedať si ze aha prídeme hneď v nedeľu po svadbe 😅

nafka0483
27. júl 2021

Ver tomu, ze som sa stretla presne s tym, ze schvalne skontrolovali takto po vychadzke, ci to bolo naozaj dodrzane.
Dokonca - kontrola v jeden den, 15 minut pred zacatim vychadzky a vzapati o 2 hodiny v ten isty den, 10 minut po skonceni vychadzky.

autor
27. júl 2021

@nafka0483 áno ved ja si to viem predstaviť ze takto prišli. A ešte ďalšia otázka, čo sa stane keď ma doma nenájdu a nepreukážem ze som bola u lekára, zoberú mi dávku max na 30dni a potom co potom budem mat rovnakú pnku ale nižšiu dávku? 🙂

nafka0483
27. júl 2021

Pokial viem, tak odo dna kedy bolo zistene porusenie liecebneho rezimu, ti nebude davka vyplatena. Neviem o tom, ze by to bolo len na 30 dni, vedela som, ze do konca PNky, ale ktovie, mozno mam zle info.

mamamasama
27. júl 2021

@nafka0483 plus pokuta

autor
27. júl 2021

@nafka0483 na stránke sp je ze do konca PN max však na 30 dni preto sa pýtam

nafka0483
27. júl 2021

Tak plati to co pisu na stranke SP.

autor
27. júl 2021

@nafka0483 ale o pokute nikde nepisu🙂 len to som chcela že či ostane dávka nemocenského rovnaká ako pred porušením

nafka0483
27. júl 2021

Ak nepise, ze sa davka pocita inak, ze sa znizuje, tak nie.

tanyan
27. júl 2021

Nerozumiem prečo s tými vychádzkami robia také obštrukcie. Ja som bola v roku 2014 od druhého mesiaca až do konca tehotenstva na PN a celý čas som mala neobmedzené vychádzky. Záleží od diagnózy, ale hlavne od lekára. Pri niektorých diagnózach sa odporúča pokoj na lôžku, pri iných je to skôr s ohľadom na charakter práce. Niektorí lekári radšej nedávajú neobmedzené, aby v prípade kontroly nemuseli vysvetľovať dôvody. Podľa mňa je to skôr pohodlnosť, lebo každý lekár si predsa musí vedieť obhájiť svoje rozhodnutie nielen o predpísaných liekoch, ale aj o určení vychádzok.

nafka0483
27. júl 2021

@tanyan Praveze mas trosku mylnu predstavu.
PN a nedava s ohladom na charakter prace. Tuto zalezitost kompletne osetruje zakonnik prace a su presne postupy a opatrenia co robit v pripade, ze zamestnanec nemoze vykonavat danu pracu. A PN takym riesenim nie je.

PN sa dava LEN a VYLUCNE zo zdravotnych dovodov. A ak je zdravotny dovod pre ktory nemozno pracovat, tak nemozno mat ani neobmedzene vychadzky. Ano, su diagnozy ako onkologicke ochorenia a pod. ale pri tehotenstve napr. ak je dovod byt na PN, tak treba dodrziavat liecebny rezim, napr. pokoj na lozku a pod. A preto su aj vychadzky obmedzene.

lekari nedavaju neobmedzene, lebo nemozu, akoby zdovodnili posudkovemu ze kazdy pacient ma neobmedzene vychadzky? Potom mu nieco je ked moze chodit hocikde a robit si hocico, akuratze do prace nemoze ist? Prisiel by taky lekar o licenciu.

nika1971
27. júl 2021

@nafka0483 pokial viem, psychiatricke diagnozy maju neobmedzene vychadzky...ako syndrom vyhorenia, depresie a pod.

nafka0483
27. júl 2021

@nika1971 Ved pisem, ze su ake diagnozy, napr. onkologicke. Cize aj dalsie ako pises aj ty napr. psychiatricke.

tanyan
27. júl 2021

@nafka0483 @nafka0483 fetus mortus v 32.tt nie je zdravotný dôvod v nasledujúcom tehotenstve, ale podľa "inštrukcií" je to dôvod na označené každého ďalšieho tehotenstva za rizikové, hoci nie je dôvod pre pokoj na lôžku.

nafka0483
27. júl 2021

@tanyan Podla akych instrukcii? Ak je tehotenstvo rizikove, tak sa pr eneho vztahuju nejake obmedzenia, alebo ma tehotna v takom pripade davat viac pozor na nejake veci, nevykonavat niektore aktivity a pod., ci nie? Ak moze robit uplne vsetko ako aj nerizikove tehotne, tak potom z akeho dovodu nie je praceschopna?

nikoleta1234
27. júl 2021

Ja som bola PN (tehotná) od 18.tyzdna a ani raz mi kontrola neprišla. Manžel bol tiež PN a jemu v sobotu o 12:05 zazvonila kontrola (vychádzku mal od 10:00 do 12:00). Ťažko povedať, kedy prídu a ci vôbec....

mamamasama
27. júl 2021

@nafka0483 sranda potom, ze aj aj moje kolegyne sme museli byt PN kvoli nasej praci 🤭

nafka0483
27. júl 2021

@mamamasama Preco ste museli? Naozaj sa vazne pytam, lebo taky dovod nie je. Keby si mohla rozpisat situaciu a ja ti napisem ake malo byt spravne riesenie podla zakona.

mamamasama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
27. júl 2021

@mamamasama Podla zakonnika prace mas byt preradena na inu pracu - teraz len trepnem, chekcin, praca na gate, skolenie inych letusiek, nejaka administrativa. Ak toto nie je mozne, co pises, ze nie je, tak mas prekazku na strane zamestnavatela a ostavas doma s plnou nahradou mzdy. Toto je povinny urobit kazdy zamestnavatel, to nie je volitelne, neberu sa do uvahy prevadzkove dovody a pod.
Ziadne obmedzenie liecebnym rezimom, ziadny pokles prijmu kvoli 55% PNke.

To je situacia bez akehokolvek vztahu k praceneschopnosti, ty si normalne bezne praceschopna, len nemozes vykonavat tuto konkretnu pracu, ale akukolvek inu ano. Takze toto riesi zakonnik prace v plnej miere.

Ak ste isli na PNku, tak to bolo uplne zbytocne - obmedzili ste sa liecebnym rezimom/vychadzkami a este ste sa riadne ukratili o prijem.

tanyan
27. júl 2021

@nafka0483 je to v oficiálnom manuáli, že v prípade vnútromaternicového úmrtia v treťom trimestri je každá ďalšia gravidita definovaná ako riziková. nie sú tam žiadne obmedzenia pre tehotnú, napriek tomu si lekár nedovolí poslať tehotnú ženu po takejto skúsenosti do práce. a je absolútne nevhodné, aby žena sedela "obmedzená" doma a čakala či aj toto tehotenstvo skončí vnútromaternicovým úmrtím.

nafka0483
27. júl 2021

@tanyan No ale ved ked nie su obmedzenia, tak preco si lekar nedovoli poslat tehotnu zenu do prace? Ja nespochybnujem, ze ide o rizikove tehotenstvo, len mi nedava zmysel co konkretne na praci je problem - cestovanie, samotny vykon prace, statie, chodenie, sedenie alebo len ta psychika, ze zena ide do prace? Keby rovnako isla napr. do obchodu a robila rovnake cinnosti ako v praci, tak to nevadi?

Ja nijak nespochybnujem zavaznost takej skusenosti a dalsieho tehotenstva, len neviem kde je tam rozdiel, ze do prace zena ist nemoze, ale inak ma mat vychadzky neobmedzene a moze robit cokolvek. Lebo to cele nedava velmi zmysel.

tanyan
27. júl 2021

@nafka0483 konkrétne v mojom prípade došlo k prerušeniu transferu cez pupočník počas posledného pracovného dňa, keď som psychicky teoreticky prechádzala z pracovného do "kľudového" režimu. primárne nejde o fyziologickú, ale psychologickú stránku. v obchode na chvíľu je toho stresu podstatne menej ako počas 8 hodín (minimálne) v práci, pričom mnoho pracovných úloh sa prenáša aj do ďalších dní. a preradenie na menej náročnú prácu takisto nezaručuje zníženie stresu, dokonca môže ešte spôsobiť depresie.

nafka0483
27. júl 2021

@tanyan Och, mrzi ma, ze si si presla takymi vecami :(
Psychicky co sa tyka stresu a tak chapem... potom je to asi porovnatelne s inymi psychiatrickymi diagnozami albo onkologickymi, ak tam ide o tu psychicku stranku.