Kontrola počas maródky. Kto dáva podnet?

mirka6661
9. jan 2018

Ahojte, mam taku otazku, ze ked k vam pride pocas pn kontrola zo socialnej poistovne (pn trva 2mesiace), tak to sa rozhodne sama socialna poistovna, alebo vas, niekto ,,uda" , a na zaklade toho az idu na kontrolu?

anabeth
9. jan 2018

socialka si vyberie, ale aj zamestnávateľ môže dať podnet, mna už čapli, ale bola som len z chripkou dva týždne doma
a pozor- ak sa nedostanú do bytu napr. nezvoní vám zvonček, alebo ich do domu nepustí pes, alebo si spala a nepočula, že niekto zvoní- to všetko sa ráta akože si nebola doma- predvolajú ťa a možeš to vysvetliť

larosabigi
9. jan 2018

A môže tá aj niekto udať pozor sú takí ľudia. To mi hovorila kamoška ktorá robí sestričku u všeobecnej lekárky. Ja som bola počas prvého tehotenstva a radšej som dodržiavala

zuzu1122
9. jan 2018

Na kontrolu pozor. Ja som bola počas prvého tehotenstva na PN a nadriadená moja šalela lebo som v práci neoznámila s akou diagnózou som na PN. Kontrola mi chodila čo 2-3 týždne a to určte nebola náhodná kontrola zo sociálnej. To som vedela, koľká bije. A známa mala zápal stredného ucha, bola na PN, celú noc od bolesti nespala, tak si išla cez obed zdriemnuť, lebo už bola unavená a akurát jej prišla kontrola. Nepočula ich zvoniť a napísali jej, že nebola doma. Potom to bola vysvetľovať a bola aj za svojou lekárkou. A na sociálnej ti môžu a nemusia veriť ☹

netswan
9. jan 2018

Aj ja som na pn, a tiež sa bojím chodiť von. Som tehotná a napr v noci mi býva zle, tak keď je manžel na nočnej, tak by som radšej spala u našich, čo je vo vedlajšej dedine. Lenže človek sa fakt bojí.

zuzu1122
9. jan 2018

@netswan skús sa dohodnúť s lekárkou tvojou. Ak ti býva veľmi zle, radšej zostať u rodičov ako keby si mala byť sama doma. Kontrola môže prísť kedykoľvek myslím mimo okrem času nočného pokoja, čiže 22:00-06:00. Aj cez víkendy a sviatky. Susede prišla jedna doobeda a poobede znova.

zuzu1122
9. jan 2018

@netswan a na PN sa dá napísať aj iná adresa, kde sa budeš zdržiavať.

nikaeli
9. jan 2018

Da sa napisat ina adresa, ale musi mat "zavazny" dovod. Moj drahy mal zlomene prsty na nohe a mal trvaly pobyt este v inom meste, kde aj pracoval a spaval. Za nami chodil vikendovo. Kedze mal sadru a samozrejme ziadne vychadzky, chcel byt na Pn u mna, no na socialke mu to nepovolili - ze ked zvladne presun z mesta do mesta cez 60km, tak mu asi ani Pn netreba..

zuzu1122
9. jan 2018

@nikaeli A lekárka mu nenapísala inú adresu PN? Mňa sa to dokonca sestrička čo mi vypisovala adresu na PN-ku pýtala.

nikaeli
9. jan 2018

@zuzu1122 nie.. Mal si to ist odkonzultovat do socialky.. Tam mohol odskackat..
Kazdopadne som nechcela autorku odradit, ja som tiez stravila tehu na PN a cucala doma. Este ze mi zacala MD den pred Vianocami a mohla som uz smelo na navstevy 😉

netswan
9. jan 2018

@nikaeli nechcem sa hádať, ale podla mňa sa dá, lebo keď sme mali v meste byt a v ňom som mala TB, len sme bývali na dedine, tak keď som bola pn, dr mi pisala adresu aku som nadiktovala. Teda dedinu

nikaeli
9. jan 2018

@netswan ja som nepovedala, ze sa neda, iba som napisala nasu skusenost. Lekarka ho poslala na soc.urad a tam mu to neodsuhlasili.

lucia147852
9. jan 2018

Tiez som mala na pn dve adresy. TP aj prechodny.

alenah31
9. jan 2018

@netswan @nikaeli @zuzu1122 úplne v pohode sa dá byť aj na inej adrese ako máte trvalý pobyt Na tom tlačive - Potvrdenie o dočasnej práceneschopnosti sú pod sebou dva riadky - prvý: adresa trvalého pobytu, druhý presná adresa, kde sa bude poistenec zdržiavať v čase PN vrátane poschodia a tel. čísla. Pokiaľ je adresa kde sa bude zdržiavať totožná napíše sa obyčajne len opakovacie znamienko, ak je iná normálne uvedieš adresu kde budeš. Ale pozor - na tú adresu ti aj príde prípadná kontrola zo soc. poisťovne. Lekárka nemá právo niečo odobrovať, rovnako soc. poisťovňa, nikomu inému nič nenahlasuješ. Je to úplne bežné.

prabinka
9. jan 2018

niekedy ťa môže niekto aj "bonznúť", že nie si doma ale väčšinou by mali tie kontroly chodiť aj námatkovo takže byť tebou to dodržiavm, nestojí to za to

zuzu1122
9. jan 2018

@alenah31
@nikaeli
úplne súhlasím s tým, že treba dodržiavať čas vychádzok. keď som bola ja počas tehotenstva na PN a chodili mi kontroly ako na bežiacom páse - vždy som bola doma - najviac ma štengrovalo, že známy bol tiež na PN a on si chodil smelo po krčmách a kade-tade. Pričom býval o pár ulíc ďalej odo mňa. A čo sa týka tej adresy, to naozaj počujem prvýkrát, že lekárka poslala pacienta na sociálnu kvôli tomuto. Ja som mala trvalý jednu adresu a adresu, kde som sa zdržiavala počas PN inú. Podľa toho, čo mne bolo povedané, tak PN-kový lístok s týmito údajmi sa odnáša na sociálnu a tak isto sa tam hlásia aj vychádzky a taktiež aj zmena vychádzok. Aspoň také info mám ja.

sanssa
9. jan 2018

ak potrebujes niekam chodit tak si vypytaj od doktorky vychadzky ak si uz dlhodobo pn lebo kontrola ti moze prist aj len tak, nikto ta nemusi nahlasit

deti95060810
9. jan 2018

ja som bola na PN pri druhom tehu. to že nejaká kontrola chodí ma ani netrklo - bola som na dovolenke....neprišiel na kontrolu nik...🙂

zdena12345
10. jan 2018

ja som bola pn na zaciatku tehotenstva 1,5mes a 1 mes pred materskou a teraz som poperacii 2m a kontrola zatial ani jedna

babina_33
10. jan 2018

Mam znameho, ktory bol na pnky vyse pol roka a nemal ani raz kontrolu a chodil kade tade, dokonca boli v lete este aj na tyzden v Prahe. Asi to zalezi aj od stastia a od toho akych mas susedov a co vsetko o tebe vedia

mirka6661
autor
10. jan 2018

Ja viem o pripadoch, ked ludia pnkovali rok vkuse a nebolo im nic, len im hrozila vypoved v praci, tak to riesili takto, chodili kade tade v hocijaky cas a ziadna kontrola, ja som na pn prvykrat za 5rokov 2mesiace a hned kontrola.

mirka6661
autor
10. jan 2018

A ako to potom poistovna riesi, napr. ked pridu na kontrolu vcase, clovek je sam doma chory a zaspi a proste ho nezobudia,lebo isto nezvonia,alebo neklopu a necekaju 10minut.

0livia0
10. jan 2018

ja som to akurát dnes spomínala...na jeseň som bola PN a na tretí týždeň mi prišla kontrola...mám rodinný dom, sedela som na svojom pozemku, sama len tak na lavičke vedľa domu oproti bránke pod dekou, vedľa seba položená šálka kávy a vyhrievala som sa slniečku, bolo fajných 15-16 stupňov...panička ma fajnovo sprdla, prečo nedodržiavam liečebný plán a neliečim sa vo vnútri. Akože veľmi smiešne, lebo na PNke som bola so zlomenou rukou (chápem, ak by som bola s nejakou chrípkou alebo čím, ale zlomenou rukou?) Fakt boli smiešne, asi si len za každú cenu chceli nájsť obeť dňa

mikaelita
10. jan 2018

Ja som pocas prveho tehotenstva, byvala blizko soc. uradu, boli ma skontrolovat 3 krat v priebehu 2 mesiacov.

timilv
10. jan 2018

Kamarátka mi hovorila, že nejakej jej známej (bola tehotná a mala PN s vychádzkami) prišla kontrola na 2. sviatok vianočný. Akurát sa chystali do kostola a zrejme si všimli, že nie je v bežnom domácom oblečení, tak odišli a ani nie o hodinu prišli znova... Našťastie po prvej kontrole sa zľakla a zostala doma... Ja som bola PN bez vychádzok ale nikam som nechodila, naozaj len do poradne... Ja si myslím, že ak je dôvod byť PN počas tehotenstva, tak aj treba dodržiavať vychádzky, resp. PN bez vychádzky, myslím si, že nám to za to stojí. Ak viem behať po vonku, tak môžem chodiť aj do práce ;)

timilv
10. jan 2018

A mne hovoril známy, ktorému žena robila na sociálke, že ony vždy ráno dostali zoznam kam ísť. Boli medzi nimi často takí, čo si vyslovene zamestnávateľ vyžiadal kontrolu. Ja som v robote mala tiež svojich podriadených a párkrát sme im poslali kontrolu, keď sme mali podozrenie, že sa im len nechce chodiť do práce... A ak Ťa nenájdu doma, tak môžeš dostať z práce minimálne zápis za hrubé porušenie...

lucia147852
10. jan 2018

@timilv
Z casti s tebou suhlasim. Ale napr. Ja som bola pn kvoli sialenym nevolnostiam do 7. Mesiace. Pracovala som s ľuďmi cize niekde si lahnut alebo povedat stazovatelovi pardon idem grcat sa nedalo. Vychadzky som mala od 10 do 12 a od 14 do 16. Vstavala som asi okolo 9. Zle mi bolo cely den. Bala som sa ist von lebo aj nevyhnutne navstevy dr skoncili tak ze som ovracala aspon 3 rohy. Znesitelne to bolo tak od 19 kedy som malokedy vracala. Cize co som mala robit? Ked som chcela aspon na chvilz vystrcit nos do parku pri cinzaku. Ja som ani nechcela neobmedzene. Mne stacilo keby mi posunu cas. Ked mi bolo zle ani cez tie neobmedzene by som nikam nesla. Ale vraj sa nedalo 😞 kamoska na pn v ba kvoli tomu ze robila sestričku na infekcom a vychadky neobmedzene. Nic jej nebolo. Mala to ako dv.

kasiopeja01
10. jan 2018

Aj moja znama bola na PN pocas materske pol roka. Neprisiel nik. A znama na socialke jej povedala, ze nemaju ludi na to, aby robili kontroly a ze ak vedia, ze je to matka na materskej, kontrou ani nerobia, jedine ze maju od niekoho podnet. A cez vikendy uz vobec nie. Ale to bolo dva roky dozadu. Ak zisita ze nie ste doma, nepreplatia vam marodku.

mirka6661
autor
10. jan 2018

Lebo mne prisla kontrola hned rano nejako a ja som bola akurat na kontrole u lekarky, a pridem domov v schranke list, ze som nebola na adrese, tak som si nasla cislo na internete a zavolala som im, ze som bola u lekara sa mna opytala u ktoreho, a nic viac, tak dufam nebude z toho problem, ze som neisla osobne na socialnu poistovnu.

timilv
10. jan 2018

@mirka6661 myslím, že nie... Oni si to potom zvykli ešte overiť u lekára pokiaľ viem.

timilv
10. jan 2018

@lucia147852 u nás sa voľakedy dalo ževraj dohodnúť na čase vychádzok, neviem ako je tomu teraz, lebo ja som ich nemala... Ja to úplne chápem, aj mne bolo dlho doma od marca do júna, ale som si povedala, že to nejako vydržať musím a podarilo sa 🙂 Ja som ale týmto nenarážala na takéto prípady ako si Ty. Chápem, že sú roboty, kde sa to jednoducho nedá skombinovať alebo aj to, že žiaľ nie každý zamestnávateľ je ochotný ustúpiť a hľadať nejaké riešenie. Ja som skôr narážala na také, ako sú aj u nás veľmi časté, že sa dá vypísať a potom je celé dni na káve a cigaretke a podobne :/