Konkurz firmy - skúsenosti

gabriel888
2. apr 2021

Ahojte. Mate tu prosím niekto skúsenosť s konkurzom firmy? Naša firma vyhlásila konkurz a uz tretí mesiac nedostavame mzdu. Ale napriek tomu pracujeme, ako keby sa nič nedialo. Viete mi povedať viac? Z vašej osobnej skúsenosti? Ďakujem 🙏

ivkazba
2. apr 2021

A riešite to so správcom konkurznej podstaty? Nezávislého správu má pridelené každá firma, ktorá vyhlási konkurz. V mene firmy potom vystupuje správca. Jeho sa treba pýtať na to, či sú financie, aké sú plány s pracovnými miestami (konkurz nemusí znamenať koniec firmy). Do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa máte žiadať Sociálnu poisťovňu o plnenie z garančného poistenia, čo znamená, že náhrada mzdy bude vyplácaná z SP z garančného fondu. Otázka je, prečo toto vo firme riešite až po 3 mesiacoch práce bez mzdy? To ozaj nikoho nenapadlo zaoberať sa tým okamžite, ako ste zistili, že firma ide do konkurzu?

pribinak
2. apr 2021

Asi by som sa skúsila poradiť na inšpektoráte prace. Lebo situácia musí byt nejakym spôsobím riešená, tak ako píše
@ivkazba

gabriel888
autor
2. apr 2021

@ivkazba ďakujem. O tomto všetkom pravdaže vieme, ale každý sa bojí o miesto. A dúfame, že to nie je koniec firmy. Lenže vedúci sú ticho a nechcú nič povedať. Takže tu bude potrebné len niekoho "vyššie" postaveného a nezávislého. Chcela som len vedieť, čo spätne vyplatia mzdu