Som zamestnaná od 1.1.2015, na dobu neurčitú ako administratívna pracovníčka. 15.8. bude mať dieťa 3 roky a ja by som mala nastúpiť do práce, lenže som momentálne v 14tt. a dieťa sa narodí v decembri. Počas RD zanikla firma v ktorej som pracovala a bola som presunutá od 1.7.2019 do inej firmy aj so všetkými podmienkami, no len s tym, že mi vyplatili zvyšnú dovolenku, aby sa to nepresuvalo do novej firmy. Chystám sa práve oznámiť zamestnávateľovi, že sa plánujem vrátiť do práce. Teraz neviem, či mám najskôr oznámiť tehotenstvo a tak sa s nim dohodnúť na nastupe? A aké mám vlastne možnosti, ak s nástupom nebude súhlasiť a bude mi chcieť dať výpoveď? Môžem ísť do pôrodu na PN aj napr. v pripade, že neukonči so mnou PP? Moje miesto je síce momentalne obsadene, ale pred nastupom na MD mi vravel, že mi niekde vo firme miesto podrzi. Prosim o radu.
@mogaa To je co za napad, ze sa ma opytat ci pre nu ma miesto alebo ma ist na PN? Musi mat pre nu miesto a ak nema, tak jej musi dat vypoved v sulade so zakonom cize aj s vypovednou dobou a aj odstupnym. Aj to len v pripade, ze neoznami tehotenstvo.
@kacky Oznam riadne pisomne aspon mesiac vopred nastup do prace a zaroven oznam tehotenstvo. Budes chranena a v pripade, ze nebude mat pre teba miesto a nebude ta mat kam zaradit, tak to bude prekazka na jeho strane a budes doma a plat ti bude bezat. Nema zmysel vymyslat si diagnozy na PN, byt obmedzena liecebnym rezimom a vychadzkami a este mat aj ovela nizsi prijem, ked mas pravo na to cim ta chrani zakonnik prace.
@nafka0483 tak pokiaľ je tehotná a mala by nastúpiť po RD a zároveň zamestnávateľ pre ňu nemá volné miesto je pre obe strany výhodnejšie ak sa dohodnú a pôjde na PN až do nástupu materskej.....Zamestnávateľ jej nemusí momentálne platiť odstupné a mamička má príjem z PN-ky a zároveň platný PP, čiže po troch rokoch buď bude mať možnosť kam nastúpiť alebo odstupné a podpora.....
@mogaa Prepac, ale tu nezalezi na tom ci je sukromnik ci co, zakonnik prace plati pre vsetkych. Bud jej nejake miesto najde, take ktore v tehotenstve moze vykonavat a ak nie, tak preco ma ona byt o ukratena o normalny volny cas, drankat u lekara PNku, ktory je tiez kontrolovany a vobec preco by mala zneuzivat socialny system tym, ze jej bude vyplacana PNka? Aby chudacik sukromnik si nemusel splnit svoje povinnosti? Ved nech ju normalne zaradi do prace a bude dostavat plat za to ze naozaj pracuje. Pokial to nedokaze, tak to upravuje ZP, nie je dovod vymyslat si PN.
@mogaa @nafka0483 dievčata, dakujem vam velmi pekne, kazda to myslite dobre, tak sa prosim nenervujte navzajom, je mi jasne ze to musim oznamit, len mam z toho dost stres, nechcem byt obmedzovana PN-kou (nikdy som PN nebola) a sediet doma a zasa v praci mi neviem ci bude mat co dat, lebo ked som 1x oznamila tehotenstvo, hned hladal nahradu aby som sa ja nestresovala a 4 mesiace som tam chodila s tou pani co som ju zaucila len posediet, pricom mna zaucali 1 mesiac. Ja sa len bojim ze to so mnou skonci a nebudem mat narok ani na odstupne ani na podporu a to nebudem mat ani narok na matersku
@kacky Moja ale ved nemas mat z coho stres. Zakon ta chrani. Akonahle oznamis, ze si tehotna, tak ta nemoze vyhodit - moze iba z takych dovodov ked to inak nejde, lebo sa rusi komplet cela firma a podobne. Takze vie, ze musi ta niekam zaradit - bud ti najde nejaku fakt ze robotu len aby bolo - budes prekladat papiere z jednej kopy na druhu - myslim to obrazne samozrejme. Alebo ked naozaj nebude mat ziadnu taku poziciu, kde by si sa mohla vratit, tak nema na vyber - je to jeho prekazka, ze pre teba nic nema, takze vtedy ti bude platit, ale ty budes doma ako keby si mala dovolenku.
Nemoze s tebou skoncit len tak - ak by ti nukal podpisat dohodu, tak nepodpis, jedine ze by to bola naozaj mega vyhoda pre teba. A na matersku budes mat narok, kedze pises, ze zmluva ti bezi a tehotna uz si. Aj keby si hned zajtra prisla o pracu, tak matersku dostanes. Nenechaj sa stresovat ani dotlacit do niecoho (dohoda o skonceni PP, PN...), pretoze zakon na teba mysli a chrani ta!
@nafka0483 ahoj, mne konci RD, zmluvu mam na dobu neurcitu, ale zamest ma nebude mat kam zaradit, moje miesto obsadene. mam teda narok na odstupne. Co ale v pripade ze mi nejaku poziciu najde, ktoru ja odmietnem. Z nejakeho dovodu mi nebude vyhovovat. Mam aj takto narok na odstupne? Dakujem
Tiez som pocula, ze aby som mala narok na podporu po RD, musi ma zamestnav znovu zamestnat zaevidovat aspon na 1 den. ? A potom uz my moze dat vypoved?
@panda6 Ak ti najde poziciu, ktora zodpoveda tovjej pracovnej zmluve - nazvom pozicie, naplnou prace, platom, atd, tak normalne na nu nastupis. Ak sa ti nepaci, tak ty musis dat vypoved, zamestnavatel ta v takom pripade nema preco prepustit.
V pripade, ze ti ponukne inu poziciu, s inou pracovnou naplnou, nieco, co nemas v zmluve, tak vtedy bude potrebne podpisat dodatok ku zmluve, ktory ty podpisat nemusis ked nechces. Mozes sa dozadovat toho o mas v zmluve a ak ti nevie dat poziciu adekvatnu tvojej zmluve, tak vtedy ta musi on prepustit a teda mas narok na odstupne.
Ak splnas podmienky na podporu, tak mas narok, tak nejde o nemocenske poistenie, ktore treba obnovvoat, ale o poistenie v nezamestnanosti.
@kacky písomne pošli kedy sa vraciaš do práce a zároveň oznám že si tehotná....Následne môžeš majiteľovi zavolať či pre teba má miesto alebo máš ísť na PN(ak by nemal miesto) a samozrejme ak máš gynekologa čo ti PN vypíše....