Dobrý deň.
Ja som sa chcela informovať ak by mal niekto podobnú skúsenosť.
Momentálne som na úrade práce od začiatku tohto roka a dostávam podporu v nezamestnanosti ktorá končí 30.06.2021, predtým som pracovala 3 roky a 8 mesiacov v jeden práci. Ak by som si zatiaľ nenašla prácu a zostanem na úrade práce a náhodou zostanem tehotná mám nárok ísť napríklad na PN, alebo ten príspevok pre tehotné prípadne či existuje nejaká iná alternatíva. Myslím na budúcnosť.
Vopred ďakujem.
@editaas pokiaľ po 30.6.2021 nebudeš zamestnaná - zostaneš tehu - nie - nemáš nárok na tehotenské ani na nemocenské. Ak budeš chorá môžeš ísť na PN - ale bez nároku na to, aby ti ju preplatili. Pokiaľ chceš tehotenské musela by si mať ku dňu nároku (čo je 13tt) splnenú podmienku 270 dní NP a buď by muselo byť aktívne alebo by si musela byť v OL (otehotnieť počas PP) poprípade si počas evidencie na ÚP platiť balík DNP, aby si do toho 13tt dni NP nazbierala a NP bolo aktívne.
@diaalex To je podmineka na co? Nie je to vobec 2 roky pred "tehu".
@editaas Ak si na urade prace, tak nemas narok na PNku. Na to aby si ziskala narok na PNku musis obnovit nemocenske poistenie - bud sa zamestnat, alebo sa prihlasit na dobrovolne.
Na materske budes mat narok ak budes mat v poslednych 2 rokoch pred dnom porodu (!) - nie pre dnastupom na matersku, nie "pred tehu" - aspon 270 dni nemocenskeho poistenia a zaroven budes mat aktivne NP, alebo budes v ochrannje lehote (=otehotnies este pocas trvania NP).
AK splnis tych 270 dni do dovrseniea 13tt, tak budes mat narok aj na tehotensky prispevok.
ak budes splnat 270 dni, mozes sa prihlasit na dobrovolne nemocenske poistenie, a potom z tohto sa ti bude pocitat materska, ak bude 26 tyzdnov.
cize, ak zistis ze si tehotna, a hned sa prihlasis na to dobrovolne, napriklad na maximum, a stihne sa 26tyzdnov, tak mozes mat vysoku matersku (zaroven ale musis mat tych 270dni)
Ako pisu baby. Ak chces mat narok na tehotenske, alebo matersku, tak treba mat aktivne NP. Mozes mat odpracovane dni,ale ak nemas aktivne NP, tak nemas narok.
Rovnako na matersku je potrebne mat 270 dni NP pre porodom. Ja si napr. teraz platim dobrovolne NP, nech mam matersku, hrozi mi predcasny porod a tlacim ocami dni v kalendari, lebo narok na matersku mam az o tyzden. (Ako samozrejme, ze keby porodim teraz, tak krpec je taky malicky, ze by materska bola to posledne, co by som riesila, ale kedze som si platila z maxima, tak sa mi bude o ten tyzden lahsie dychat 😊).
Niektore mamicky este zvyknu tak robit, ze si platia DNP do tych 270 dni a potom idu na PNku, vtedy platit nemusia, ale ale rata sa im aktivne NP. Ale presne podrobnosti neviem, kedze ja som bola na rodicovskej pred otehotnenim 😊
Ahojte.vie mi tu tiež niektorá poradiť.do 24.3.2022 som poberala rodičovský na syna.ten dovŕšil 3roky a od septembra ide do škôlky.kedze som ho dovtedy nevedela s nikým nechať keďže manžel pracuje q môj zamestnávateľ má nevedel naspäť prijať do prace tak sme sa dohodli na výpovedi dohodou.ale od 25.3-31.3.som si ešte vybrala dovolenku co som mala a 1.4.som nastúpila na úrad práce.poberam podporu.v septemberi mi ma končiť nezamestnanecke ale dnes som zistila ze som tehotná.mam nárok na tehotenský a materskú?co by som mala robiť ďalej ak mi konci nezamestnanecke v septembri. Ďakujem
@michaelad1994 To hore napisane si nepochopila? No nemas narok na tehotenske, nemocenske ani matersku. Momentalne. Nemas aktivne nemocenske poistenie. Aktivujes ho tak, ze sa bud zamestnas alebo si budes platit dobrovolne socialne poistenie, da sa platit len cely balik, neda sa platit len poistne na NP.
@editaas 2 roky pred tehu musis mat 270 dni nemocenského poistenia