Koniec firmy počas MD, výpoveď a potom podpora?

lucijja
14. okt 2011

Ahojte vsetci, vie mi niekto poradit? Pocula som, ze ked som dostala vypoved na materskej lebo firma skoncila tak po materskej mam narok normalne si vybrat pol roka podporu - tych cca 70% z platu co som zarabala v byvalej firme. Ked som ale volala na urad prace tak sa tam nevedeli dohodnut a jedna pani mi povedala ze ano, je to tak a druha vraj absolutne nie...tak co teraz???

lucijja
autor
14. okt 2011

@liz_lemon jeej dakujem...ale...ja som na toto asi madar...ja som nepochopila z toho ci mam alebo nemam narok. Taky priklad na mna som tam nenasla...lebo teraz koncim treti rok na materskej a to je viac ako tych 720dni ale nemala som prijem..len pred tromi rokmi som robila styri roky v tej firme...tak neviem ci mam narok a bude sa mi to pocitat z toho??

gapa
14. okt 2011

@lucijja
ak sa zaregistruješ do 1roku od ukončenia prac.pomeru (bol na dobu neurčitú predpokladám), tak nárok máš. Ak neskôr, tak už nie, lebo nesplnaaš podmienku aspon730dní poistenia v posledných 3rokoch pred zaevidovaním. Obdobie bez prac.pomeru už sa neráta ako obdobie trvajúceho poistenia.

lucijja
autor
15. okt 2011

@gapa takze v podstate mam smolu...skoncila som pred rokom a pol...v praci ked som si bola pre papiere mi povedali ze mam na to narok, ale ze mam ist az po materskej, aby som o nu zbytocne neprisla...ale to ze do roka tak to mi nepovedali...skoda...mohla som mat viac ako tych 190, podstatne viac...co uz...

gapa
15. okt 2011

@lucijja
no asi ozaj mysleli po ukončení poberania materského. Takto nebudeš mať nárok na podpru žiadnu, podla terajších zákonov, ak išlo o pp na dobu neurčitú. To bysi si musela 2roky platiť dobr.poistenie. Tiež mi skončil pp počas RD a som si platila cca 15mesiacov a z toho poberám podporu.

lucijja
autor
15. okt 2011

@gapa ano, bola som na neurcito a firma skoncila. No co uz, nastastie sa obzeram uz po novej praci a aj sa mi nieco rysuje, tak aspon ze som sa na to nespoliehala... 🙂 Dakujem pekne

fopardi
20. okt 2011

@gapa ahoj v podobnej situaciisom aj ja firma konči mna čaka vypoved a pred sebou mam ešte matersku 1a pol roka čiže do roka sa zaregistrovať nemožem avšak chcem sa opytať či si nemožem začať doplacať niečo ako ked sa doplaca DNP tak takto si doplacať poistenie proti nezamestnanosti (neviem ako sa to presne nazyva ) čiže by som xy skončila pracovny pomer a nasledujuci den by som bola hned propoistena da sa to ? aby som mala po materskej narok na podoru v pripade že si nenajdem pracu hned po skončeni materskej
dakujem