Koľko musím mať odrobených rokov pred nástupom na dôchodok?

keira13
7. apr 2022

Ahoj zeny viem ze sa urcite najde nenaka ktora vie poradit
Ako to je prosim Vas odchod na dochodk kolko je mat treba odrobenych rokov na stranke som pozerala nieco ako 15r ale pracovnicka po telefone vravela ze po novom to je (bude ) 30-40r cize neviete niektora ??-ako to je pri starostlivosti o dieta do 6 r tam sa tiez tie roky pocitaju ?
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
keira13
autor
7. apr 2022

@stvura si zlata dakujemza odpoved
Ja som mala na mysli kolko jetreba byt soc poisteny ??? Na minimal dochodok …aby si aky taky dostal … je pisane ze 15 r je spod hranica ale ze po novom to ma byt 30r 40r musi mat odvody platene aby si aspon aky taky zakladny dochodok mal to sa pytam 🙂)

oli18
7. apr 2022

@keira13 zatial je to 15 rokov, ale zaroven musis splnat druhu podmienku a to je fyzicky vek. Cize cca nad 60 rokov, zene sa beru do uvahy aj vychovane deti.

mandarinka555
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rawmamka
7. apr 2022

@mandarinka555 Všetci musia splniť rovnaké podmienky, aj gadžovia aj rómovia 😉.

nafka0483
7. apr 2022

@mandarinka555 Ak dostavaju teraz dochodok, tak za byvaleho rezimu pracovali povinne. Tym padom podmienky splnaju.
Pre vsetkych su podmienky rovnake. Ti co neodpracovali nic dichodok nedostanu.

joannita
7. apr 2022

@mandarinka555 ani rom nedostane dochodok ked nerobil. Romka ked cely zivot rodila deti a bola na RD tak tie roky sa jej rataju do dochodku, preto dostane dajme tomu taka romka dochodok, aj ked maly.

nafka0483
7. apr 2022

@joannita Na rodicovskej dovolenke moze byt len niekto kto je zamestnany. Nezamestnany nema dovolenku, je osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

Zamestnanym na RD bezi pocas RD nemocenske poistenie (je akoby "neaktivne", ale nie je prerusene). Ale kto ziadne nemocenske nikdy nemal, tomu sa nema co ratat ani pocas akoze RD.

joannita
7. apr 2022

@nafka0483 ok nemyslela som RD ale poberanie RP
Proste aj ciganka, ktora nikdy nerobila, ale vychovavala deti, ma narok na dochodok.
Tak som to myslela

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
7. apr 2022

@joannita A to mas odkial? Kto je nezamestnany a pobera RP tak sa mu nejakym zazrakom aktivuje dochodkove poistenie? To mi je teda novinka.

joannita
7. apr 2022

@nafka0483 och.... Ved si to sama napisala. Osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku. Za nu plati dochidkove poistenie stat. Cize logicky asi ci poberas alebo nepoberas RP, ale mas dieta do 6 rokov, tak si dochodkovo poistena.
Nehladaj "novinky" kde netreba

nafka0483
7. apr 2022

@joannita Pockaj to fakt? Aj ked nebezi pracovny pomer? To je pre mna ozaj novinka 😮

joannita
7. apr 2022
nafka0483
7. apr 2022

@joannita Omg, to som fakt nevedela. Vdaka za objasnenie. To je dobra blbost teda...

joannita
7. apr 2022

@nafka0483 preco blbost, su zeny ktore maju viac deti (aj biele) a oni by potom boli znevyhodnene. Ved sa staraju o deti, cize nemozu byt zamestnane...

nafka0483
7. apr 2022

@joannita Blbost presne preto ze zena nikdy nepracuje ale vychova 8 deti tak ma dochodok.
Keby sa nejak zohladnovalo ze ak je cely zivot ma davksch typu hmotna nudza tak ziadny dochodok nebude. A ak ma aj odpracovane, tak ok nech sa jej rata aj ten cas.

joannita
7. apr 2022

@nafka0483 ak je na davkach tyou hmotna nudza, natok na dochodok nema.
Ak sa zena stara ale o deti, cize o buducich danivych poplatnikov tak narok ma. Mne to dava logiku

nafka0483
8. apr 2022

@joannita Matka ktora "vychova" 8 deti, ktore nenauci nic, stanu sa z nich to co cely zivot vidia - cize socky v osadach, tak RP dostane, lebo to ma kazdy, dochodok tym padom tiez, ale ziadni novi danovi poplatnici z toho nebudu. Toto teda nie je velmi ferove.

Ja som bola mylne v tom ze to tak nie je a teda ze je to ferove.

keira13
autor
8. apr 2022

@joannita dakujem pekne za zrozumitelne a mile vysvetlenie a plno suhlasim stebou je to tak

keira13
autor
8. apr 2022

@mb2021 jeee zlata si moc dakujemze si to takto rozpisala 🌸❤️

joannita
8. apr 2022

@nafka0483 poznam aj biele matky, ktore maju 4, 5 deti. A tie deti su slusne, chodia do skoly a uz niektore aj robia. Voci tymto zenam by nebol fer tvoj system.
To ze sa na tomto prizivuju cigani je vec druha, to je na samostatnu diskusiu.

nafka0483
8. apr 2022

@joannita A tie slusne matky co maju 4-5 deti nikdy nepracovali?
Ja hovorim o tych co nerobia nic cely zivot len "vychovaju" deti.

Je jedno ci patria k nejakej etnickej skupine, akej su rasy a pod., ide o to ci niekedy v zivote nieco statu odviedli alebo iba beru.

keira13
autor
8. apr 2022

@nafka0483 v takom pripade ich zivi manzel a zena vychovava deti a robi teplo domova aj to je praca tam
Odvadza dava statu aj za oboch muz to uz je na ich dohode jeden zivi rodinu druhy aa stara
Pises to tak nenavistne keby mozes tiez by si rada vychovavala a stara sa o rodinu neni nic krajsie
Co zena povie ze co by ona doma robila a podobne su keci lebo kazda jedna by ai to tak priala a ked povie ze nie 😁😀😀😀 istotne 😀😁😁😆
A to ze niektore ….. toho zneuzivaju ci ona deti manzel to uz je ina kategoria !!!

@joannita A naozaj pekne pises suhlasim naprosto 💕

keira13
autor
8. apr 2022

Cize
🌸🌸🌸🌸 zhrniem to
🌸🌸🌸🌸
15 r minimalne dochodkovo poistena je najnizsie
A vek to jasne
A pocita sa starostlivost o dieta do 6r
🌸🌸🌸🌸 super to som sa prave pytala na tych 15 r
Ci to plati alebo nie lebo pani po telefone vravela nieco o zmenach …

nafka0483
8. apr 2022

@keira13 Omg, ty vies lepsie co by som ja rada robila.

Napisem to teda uplne jasne:
On nikdy nepracoval, je na davkach
Ona nikdy nepracovala, berie RP kym ma narok. Jej vyjde dochodok.
Nikdy ani jeden z nich neodviedol ani cent, to sa ti zda fer?

Uplne ina je situacia ked aspon jeden normalne odvadza odvody, ale aj tak nechapem za co by mala dostat dochodok zena, ktora cely zivot nic neodviedla, len sa starala o deti. To do 18tky potrebuju matku doma? A ani potom nepracuje?

Nehovorim o zenach co odpracovali aspon nieco, potom su doma s detmi viac rokov a potom zas pracuju.