Koľko môžem byť PN?

24. máj 2022

Baby, kolko môžem byť PN? Je to nejak obmedzené?
Písali mi dnes z roboty ze kedy asi budem vedieť zacat robit. Ako to mam vedieť? Necítim sa dobre, a už vôbec nie na ťažkú prácu.
Som doma 3t.

melanta
24. máj 2022

PN budeš toľko, koľko je potrebné. Zamestnávateľovi povedz, že zatiaľ robiť nemôžeš a ak budeš vedieť kedy sa vrátiš, tak ho budeš informovať. Na platenej PN môžeš byť až rok, ak spĺňaš podmienky.

miiceencoovaa
24. máj 2022

Ja som momentálne na pn 6 mesiacov kvôli zdravotným problémom a nevyzerá to vôbec ešte na návrat do prace...môžeš byt rok na pn a ak je potrebné, tak lekár urobí posudok a tam buď schvália ešte predĺženie pn alebo zrušia.

autor
24. máj 2022

@melanta a co znamená spĺňať podmienky?
Zamestnávateľovi musí stačiť ze poviem ze sa ešte na prácu necítim? Zas nechcem aby to vyzeralo ze to teraz využívam a len nechcem ísť do práce.

autor
24. máj 2022

@miiceencoovaa tak keď dr povie ze môžem pracovať? Tak musím ísť?

melanta
24. máj 2022

Ak normálne pracuješ a nemala si nedávno dlhodobú PN. Čiže kľudne môžeš mať platenú PN aj rok, potom neplatenú.

melanta
24. máj 2022

Áno, ak lekár povie, že si práceschopná, pretože nie je medicínsky dôvod na PN, tak áno, ukončí ti PN. Otázka je, prečo by ukončoval PN, ak práceschopná nie si.

autor
24. máj 2022

@melanta robím tam 3r a som prvý krát takto.
No dr povedal ze môžem pracovať keď sa na to budem cítiť. Nič iné.

iv007
24. máj 2022

Platena PN je max.52 tyzdnov,o vypisani aj nastupe do prace rozhoduje lekar na zaklade zdravotneho stavu

autor
24. máj 2022

@iv007 tak dlho zas byť nechcem, ale myslím ze zo 2/3 týždne by som ešte chcela byť doma a dať sa dokopy.

miiceencoovaa
24. máj 2022

Ak máš zdravotné problémy, tak ťa lekár nesmie dať ako práceschopnú. Ak to urobí, tak by som v tom prípade zmenila dr...pretože ak máš naozaj záväzne zdravotné problémy, tak ťa musí poslať na vyšetrenia, atd...
Môj prípad - prišla som k dr s tým, že ma seklo v krížoch. Hneď ma poslala na ortopédiu, neurologiu a na rehabilitácie. Rtg ukázal inú príčinu, tak teraz už 2 mesiace rehabilitujem a dokonca ešte aj tie rehabilitácie mi predĺžili...

pimpulka
24. máj 2022

len po roku PN a navrate do prace je dost vysoko pravdepodobne ze potom ta zamestnavatel prepusti....

iv007
24. máj 2022

Tak komunikuj s lekarom ze sa este necitis fit ale aj zamestnavatela.Urcite ta niekto zastupuje,ide leto a dovolenky a myslim ze aj kolegovia sa chcu nejak zariadit.

luccija
24. máj 2022

Aj rok, záleží čo Ti bolo...ak sa necítis dobre, tak buď kľudne doma a necit sa vinna, že Ťa potrebujú ..

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
24. máj 2022

@pimpulka po roku? Toľko nebudem 🤣🤣 myslím ze cca 1,5 max 2mesiace.

autor
24. máj 2022

@iv007
@luccija
@hazelgracegus ľudí je v práci dosť.
Som po operácií.

lilinka88
24. máj 2022

@miiceencoovaa lekár predĺži PN? Platená PN je max 52 týždňov, následne ak PN trvá, čo môže neobmedzene pokiaľ sú na to zdravotné dôvody, je neplatená. Na predĺženie podporného obdobia, aby bola platená viac ako 52 týždňov, sú veľmi prísne podmienky, nie je to,že lekár vypíše posudok...
Lekár určuje kedy je pacient praceschopny,takže žiadne,že nesmie ťa vypísať. Dokonca do ambulancií pravidelne chodia posudkovi lekári SP, ktorí môžu trvať na ukončení PN

saxana000
24. máj 2022

Marodovat mozes najviac rok..v robote normalne oznam ze sa stale necitis dobre a este cca 3-4 tyzdne budws PN aby mohli riesit trebars dohodara alebo brigadnika na dobu urcitu..

mogaa
24. máj 2022

NO na PNmôžeš byť len toľko, koľko dlho ťa na nej lekár nechá, samozrejme to ovplyvňuje diagnóza.....Platená PN je max rok, to však neznamená že lekár ťa s bolavým bruchom či chrbtom nechá na PN 2mesiace🙂také jednoduché to nie je, aj lekárovi chodia kontroly od posudkových lekárov.....samozrejme ak budeš dlhšie PN je tam aj rizko že ťa po návrate do práce zamestnávateľ prepustí, či už si "nájde"vhodný dôvod alebo bude znižovať stavy....rovnako ti môžu chodiť kontroly liečebného režimu ako zo strany zamestnávateľa, tak zo strany Sp a zamestnávatelia obvykle v prípade odmien tieto znižujú alebo ti ich nedajú.....

pietra
24. máj 2022

v praci to vobec nemuseli mysliet zle, ale aj oni predsa potrebuju vediet, ako sa maju zariadit, ako rozdelit tvoju pracu, ci niekoho zobrat na zaskok, ... predsa len je ine, ak clovek chyba dva tyzdne a ine, ak chyba stvrt roka alebo viac. A casto aj lekar vie odhadnut, kolko moze liecba este trvat, nikto predsa neocakava, ze im povies presny datum. Tak ako si pisala sem, ze predpokladas este 1,5 az 2 mesiace, odpovedz aj do prace.

autor
24. máj 2022

Ďakujem za radu všetkým.

iv007
24. máj 2022

Ked je ludi v praci dost,obavala by som sa znizovania stavov..Poznam to u nas,kazdy rok tahame 3-4 mesiace furt za tie iste kolegyne a uz padame na huby a zacina to vnimat a riesit aj vedenie

martinkatinka
24. máj 2022

Dlzku pn urcuje lekar.... Ak vidi, ze si vyliecena, moze ta vypisat do prace. Su diagnozy, ktore nenatiahnes rok, to je jasne.

autor
24. máj 2022

Ja by som už išla aj do práce, ved potrebujem môj plat a nie byť na PN. Ale fakt to nejde ešte.

siska53
24. máj 2022

Sak mu nepis, ze sa na pracu necitis! Napis, ze tvoj zdravotny stav ti zatial stale neumoznuje pracovat. A ked to uz bude mozne, tak das vediet termin navratu.

viestta
25. máj 2022

Zamestnávateľ sa nemá čo vypytovať kedy nastúpis. O tom ako dlho budeš marodovat rozhoduje lekar podľa tvojho stavu. Zamestnávateľovi stačí povedať, že o (napríklad) dva týždne ideš na kontrolu, po nej sa ozveš.

autor
25. máj 2022

@viestta dnes mi prišiel email ze 7meho mam stretnutie s firemným doktorom. 🤷‍♀️

autor
25. máj 2022

@viestta na kontrolu idem len v auguste.

viestta
25. máj 2022

Firemný doktor ti aj tak PN ukončiť nemôže, na to je oprávnený len tvoj ošetrujúci lekár. Kým nemas ukončenú liečbu nemôže ani posudzovať tvoju spôsobilosť na prácu, ktorú vykonávas. Nenechaj sa vyplasit a odpovedaj v tom zmysle, že všetko budeš riešiť so svojím ošetrujúcim lekarom, ktorý pozná tvoj zdravotný stav komplexne a on rozhodne kedy ta uzná za práceschopnú.

autor
25. máj 2022

@viestta práveže môj dr povedal ze môžem pracovať, športovať,( aby som nabrala silu na druhú operaciu) ked sa na to budem cítiť. Ale ja mam stale bolesti. A viem ze prácu by som nezvládla. Takže neviem...😔