Ahojte práve sme si prebrali kúpený byt ale ešte nie je prepísaný v katastri... zaujíma ma kedy si môžeme zmeniť trvalý pobyt a prihlásiť sa na mestskom úrade na platby odpadu a daní a ostatné veci ktoré treba riešiť po kúpe bytu? Musíme čakať na kataster kým bude byt prepísaný alebo nám na toto všetko stačí kúpna zmluva? Ďakujem.
@patka06 aha takže nebude vadiť keď budeme v byte už bývať bez toho nahlásenia napríklad komunálneho odpadu, daní atď? Kým prebehne ten prepis v katastri?
Trvalý pobyt si nedokážete dať dovtedy, dokedy nebudete vlastníkmi na katastri. Pokiaľ už v byte bývate, na poplatok za komunálny odpad sa dá prihlásiť, stačí že užívate nehnuteľnosť. Daň z nehnuteľností (za kúpený byt) budete platiť až v roku 2024, ak budete vlastníkmi k 1.1.2024, ak sa to nestihne, tak až v roku 2025, nezabudnite si podať daňové priznanie.
Zatiaľ oficiálne nie ste majiteľmi bytu
Na trvalý pobyt sa môžete prihlásiť so súhlasom súčasného majiteľa teda predávajúceho.
@lenka34k v daňovom priznaní sa to má uvádzať? O tomto som nepremýšľala ešte? Ďakujem za informáciu
Pri kúpe alebo predaji nehnuteľnosti sa na mestskom/obecnom úrade podáva daňové priznanie k dani z nehnuteľností do 31.1. kalendárneho roka (čiže ak bude už vlastníkmi k 1.1.2024, tak do 31.1.2024)
@lenka34k aha aha to áno ja som vás zle pochopila , ďakujem budeme sa ešte informovať na úrade 😊
akonáhle dostaneš papiere, že si vlastníčka bytu..
Tak baby na katastri máme napísané že sme nehnuteľnosť nadobudli 2.1.2024 ale užívali sme ju už v decembri minulého roku takže to daňové máme podávať alebo nie? Ďakujem
Daňové podávaš až na budúci rok do 31.01.
@patka06 takže nevadí že sme kúpne zmluvy podpísali ešte minulý rok a aj sme užívali byt už minulý rok? Riadi sa to podľa toho kedy to prepísali na katastri?
Vlastníkmi sa stávate až zápisom do katastra
Musíte počkať na zápis v katastri