Kedy sa žiada o tehotenské štipendium?

7. sep 2021

Dobrý deň, tie čo ste tehotné a študujete, tehotenske štipendium sa žiada až od začiatku akademického roka ? 🙂

alenah31
7. sep 2021

ak študuješ denne (čo je podmienka na teh. št.) a 13tt ti vychádza cez prázdniny normálne žiadaš vtedy - síce prednášky ešte nie sú, ale ekonomické a personálne odd. pracujú normálne aj počas prázdnin. Ale zasa pokiaľ si to podáš neskôr doplatia ti spätne.

petamich
7. sep 2021

@alenah31 nedoplatia, prizna sa a vyplaca sa az od mesiaca, v ktorom studentka podala ziadost, takze odporucam podat si ju hned ako narok vznikne, kopirujem aj zdroj;

Tehotná žiačka, resp. študentka po splnení stanovených podmienok má nárok na poberanie tehotenského štipendia odo dňa začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu (t. j. od začiatku 13. týždňa tehotenstva), avšak prizná sa jej a vyplatí sa až od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom bola podaná žiadosť.

Poznámka: tehotenské štipendium sa poskytuje aj za mesiace júl a august.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-... © Podnikajte.sk

queen_el
7. sep 2021

po 13tt mozes podat ziadost kedykolvek

autor
7. sep 2021

@queen_el
@petamich
@alenah31
Ide o to že cez prázdniny som študentka nebola, až teraz som bola na zápise, a neviem odkedy sa rátam ako študentka, či od zápisu alebo od začiatku akademického roka. Lebo idem tento týždeň k doktorovi a neviem či si už mám pýtať potvrdenie o tehotenstve a ísť do sociálnej poisťovne alebo to riešiť až potom.

alenah31
7. sep 2021

si zapísaná len v prvom ročníku? - tak samozrejme, že si študentkou až od septembra. Pokiaľ by si bola medzi 1, a 2. ročníkom tehotná a vychádza ti 13tt počas prázdnin máš nárok. A ako správne píše @petamich treba to podať v mesiaci, v ktorom nárok splníš - myslela som, že je to totožné s tehotenskou dávkou.

queen_el
7. sep 2021

po zápise by si určite mala byť študentka, aj keď yvdávajú potvrdenia o štúdiu, je tam nejaký dátum od...mal by to byť dátum zápisu alebo 1.9.

autor
7. sep 2021

@queen_el to som nevedela, či sa už rátam ako študentka keď som ešte len zapísaná a štúdium ešte neprebieha 🙂 a tiež ešte neviem či mi to bude platiť aj keď budem na materskej dovolenke alebo sa tam nárok ruší, ale to sa musím asi opýtať priamo na škole. Mohlo by sa stať že mi žiadosť neuznajú alebo zo zákona musia ? Keďže som čítala že to vypláca škola.

queen_el
7. sep 2021

ak splnas podmienky tak by mali uznat 🙂 t.j. si studentka, mas po 13tt a posles im potvrdenie od doktorky a zo soc. poistovne, ze nemas narok na teh. prispevok...teraz som trosku zmatena, chystas sa na matersku? ak mas narok na matersku, tak by si mala mat narok aj na tehotensky prispevok (co vyplaca soc. poistovna), ci? ci myslis rodickovsku? kazdopadne tehotenske stipendium sa vyplaca do porodu, mne povedali, ze mam potom dorucit rodny list dietata, ked sa narodi, tym konci vyplacanie.

autor
7. sep 2021

@queen_el na materskú teda nárok nemám, ale asi nebudem môcť študovať do pôrodu či ? 🙂 je teda otázne či sa vôbec bude chodiť do školy prezenčne, ale ak by sa teda chodila do akého týždňa tehotenstva môžem navštevovať školu, je to na mne alebo na doktorovi ? 🙂

queen_el
7. sep 2021

no hlavne zalezi na tom, ci chces prerusit studium, lebo to sa da, aspon na nasej skole, iba od zaciatku roka alebo semestra; potom zalezi, kedy mas termin, ak uprostred semestra, tak ten semester uz asi nezacnes, ci? cize ak mas termin napr. v marci, ten letny semester uz nezacnes. no pokial nechces prerusit, tak to neviem, to uz je potom asi na dohode, kedze ak porodis pocas semestra, potom nejaky cas nebudes moct chodit na prednasky (minimalne par tyzdnov), to neviem ako funguje v takom pripade, to ti poradia najskor na studijnom

autor
7. sep 2021

@queen_el termín mám práveže už koncom roka 🙂 možno som mala radšej nastúpiť až o rok, ale chcela som to aspoň skúsiť, nech vidím či je to vôbec pre mňa správny odbor a či ma štúdium vôbec bude baviť.

queen_el
7. sep 2021

aha, tak teoreticky mozes dokoncit zimny semester 🙂

autor
7. sep 2021

@queen_el no snáď áno, uvidím ako budu termíny 🙂

linetka123
15. máj 2022

Dobrý deň. Je to síce staršia téma, ale skúsim sa opýtať. Som v 20. tt., druhé tehotenstvo. Nemám nárok na materskú, ani pri prvom som nemala. Doktorandské štúdium mám prerušené od 09/2020. Je to tak, že nemám nárok, lebo nemám prerušené po 1.4.2021? A vypláca sa teda aj spätne alebo nie. Ďakujem.

alenah31
15. máj 2022

@linetka123 spatne sa nevyplaca, pri teh. stipendiu narok vznika od mesiaca, v ktorom sa on poziada. Spatne sa da ziadat iba pri tehotenskej davke ak boli splnene podmienky a tu vyplaca SP . Ak je studium prerusene - za študentku sa na účely tehotenského štipendia považuje iba osoba, ktorej bolo štúdium prerušené "z dôvodu tehotenstva". Toto tam musí byť v tom prerušení uvedené.

dombia
15. máj 2022

Študovať môžeš dokedy sa na to budeš zdravotne cítiť. Ja som vo 8.mesiaci. Akurát mám skúškové. Posledné dva mesiace mám už individuálne štúdium lebo som bola PN v práci ale záleží to od školy, ako ti to umožnia. A od toho či pracuješ.
Mne napríklad neuznali tehotenské štipendium aj keď som bola riadny denný študent, pretože popri škole aj pracujem, tak som si vybavovala na sociálke klasické tehotenské.
Teraz som už na materskej, malá sa má narodiť v júny a plánujem pokračovať v štúdiu od septembra - posledný rok na magisterskom.

linetka123
15. máj 2022

@alenah31 Ďakujem 😊 Dôvod prerušenia štúdia je tehotenstvo, ale ešte prvé. Niekde som totiž čítala, že musí byť prerušené po 1.4.2021.

alenah31
15. máj 2022

@linetka123 ano...pretoze zakon plati az od 1.4.2021 - spatne sa logicky uplatnit neda.

linetka123
15. máj 2022

@alenah31 Ďakujem za odpoveď. No, ja to nechcem spätne, ale na súčasné tehotenstvo. Ale chápem, že oni berú len ten dátum prerušenia štúdia. Zrejme teda nárok nebudem mať na nič.

linetka123
17. máj 2022

Ahojte. Volala som na študijné, a povedali mi, že to mám skúsiť. Mám otázku, lekárske potvrdenie o začatí 13. tt môže byť súčasťou žiadosti o tehotenské? Plus teda pridám papier zo sociálky, ze na tehotenske nemam narok? Lebo od dr. mám len tento papier. Alebo mám pýtať od dr. niečo iné?