Neviem ci sem tato tema patri ale nevedela som kam ju zaradit :/
mamicky, ktore ste evidovane na urade prace, kedy sa prosim vas oznamuje ze som tehotna, treba tam dodrzat nejaku dobu napriklad tri mesiace, lebo panicky na uradoch vedia byt dost hnusne. Viem ze vacsinou vsetko sa oznamuje do 8 kalendarnych dni ....ale tehotenstvo neviem...dakujem 🙂
Ja som na up evidovana 1krat a hned som aj povedala ze som tehotna tak ze im mam na prvom hlaseni priniest pfefotenu tehu knizku..
Ja som bola na UP 19.5.v 8 tt a hneď som im to tam oznámila, že neviem či už ich mám informovať, tak povedala, že dobre že som povedala, opýtala sa kedy mám termín, napísala si do zložky, dala mi také papiere, že ak by ma volali niekam na pohovor mam si dať potvrdiť u gynekolôga a podpísať sa mam ísť až koncom septembra a potom "možno" ešte raz a žiadne papieriky o hľadaní nemám nosiť
@hanusko ja som momentálne tehotná,tiež na ÚPSVaR.je to len na tebe kedy to oznámiš,až do vypísania MD od gynekologa sa pre teba nič nemení,musíš sa chodiť hlásiť na úrad a aj potvrdenia musíš nosiť.ak by si však zostala na PN,mala by si mať tlačivo,ktoré ti lekár potvrdí a to donesieš na úrad,už to nemusí byť klasická PN.
Ďakujeeeeem velmi pekne. 🙂 🙂 lebo ja som tiez uz na urade, len az v maji som to oficialne vedela ze som tehotna. teraz mam ist az 8 jula na urad tak rozmyslam ze ci jej zavolat alebo jej to oznamit az potom. Aj tak nechapem preco nedaju pokoj tehotnym s tymi blbymi potvrdeniami, uplna zbytocnost.
Ja sem minule byla podruhe v maji hned jsem ji to rekla, jak pujdu okolo mam donest knizku ofocenou a nebo ze ona si ofoti a dalsi termin mi dala az 18.8. 🙂
ahojte, pracujem na úrade práce, takže Vám dám presné info: kedy nahlásite na úrad práce, že ste tehotné, je len na Vás, hlásiť sa musíte chodiť aj nosiť potvrdenia o hľadaní práce, je to určené zákonom, že pri každej návšteve musíte doložiť aj potvrdenie o hľadaní si práce. Keď budete vypísané na materskú, je to nutné prefotiť a doniesť na úrad práce a potom sa už nemusíte hlásiť, prídete sa len vyradiť s kópiou rodného listu dieťatka. 🙂
@addinka ahoj..poradiš mi.?? ako ma postupovat tiež som tehotna v 7 tt a končí mi zmluva zo zamestnavateľom 30.9.2014....ked sa pojdem hlasiť na ÚP bude mi UP platit len zdravotné? či si musim platit ja aby som dostala aspon to minimiu na rodičovský príspevok? rada sa to do dochodku?neviem či som to dobre napisala
@kwella ak trval tento tvoj prac.pomer aspon 9mesiacov (270dní), tak nárok na materské budeš mať, aj ked skončí tetno prac.pomer. Máš aj staršie dieťa? Ak áno, kolko má rokov? Ako uchádzač o zamestnanie môžeš byť poistená len zdravotne (vybavíš to sama na zdr.poistovni), ak máš dieťa do 6rokov, tak môžeš byť podla terajších zákonov aj dôch.poistená, ak si podáš prihlášku na soc.poistovni.
Ak ti netrvá nem.poisteie v den nástupu na md, tak nástup na md treba dať presne 6týž. pred termínom, čo napíše lekár do žiadosti o materské, ani o den skôr!!!!! aj keby si bola dlhodobo pn!! pozor na to,
Nárok na nemocnské (pn) pred nástupom na md máš kedykolkvok, len k samotnej pn daj od gynekologa potvrdenie, že si tehotná a aj si tehoná bola 30.9.2014. Toto potvrdenie netreba, ak by si išla na pn do 7dní od ukončenia prac.pomeru.
Po pôrode nezabudni na soc.poistovnu prehlásiť mladšie dieťa namiesto staršieho, alebo podať prihlášku (ak staršie dieťa do 6rokov nemáš). Odporúčam so soc.poistovnou si urobiť kopie prilášok a dať si potvrdiť prevzatie prihlášok aj odhlášok (a snád aj podanie žiadosti o materské )
@addinka ahoj mozem sa spytat? 🙂 V zivote som nebola na úrade práce.No,ale dnes som bola na úrade a vyplnila som ten papier kde sa žiada o prácu a atd... 25 mája mám prísť naspäť,či ma prijali alebo nie.A kebyže ma prijmu a náhodou by som bola tehotná,tak ma môžu vyhodiť? Lebo akože hladám si zatiaľ prácu,ale s priateľom sa ani nebránime mať bábätko...Tak chcem vedieť ak by som otehotnela napr ešte v apríli a mám ísť 25 mája na úrad a prijmu ma a ja som tehotná ,tak čo vtedy robiť? Lebo akože ja neviem ovplyvniť tehotenstvo.Ono nemusím hneď otehotnieť pravdaže,ale ak by sa to stalo skôr.hádam som to zrozumitelne napísala,lebo neviem to inak vysvetliť.ďakujem za odpoveď 🙂 🙂 🙂
@addinka ahoj prosím ta.Ja som priblizne v 2-3 tyzdni podla digitalneho testu.mam sa ist hlasit teraz v piatok,mám povedat na úrade ze uz som tehotná? Lebo u gynekologa som ešte nebola,kedže na ultrazvuku by nebolo vidno nič.Tak teraz čo robiť,mlčat alebo jej povedat ,ze som tehotná ,ale ešte je skoro ist k lekarovi?
ahojte, som na urade prace a som tehotna, neviete ci sa v takom pripade da vyhnut nejakym tym skoleniam a predvolavaniam kvoli praci? dakujem
@addinka ale čo ak nemám potvrdenie že som bola na pohovore,lebo ma nikde nezavolali na pohovor? Čo sa stane potom? Lebo ta pani ktorá ma nastarosti mňa mi povedala,že musím chodiť na pohovory a nosiť potvrdenia. Doteraz som vždy priniesla,vždy sa mi dajako poradilo aj na poslednú chvíľu niečo zohnať ale tento mesiac už nie a akurát mi budúci mesiac konci tých 6 mesiacov pokiaľ mam narok na podporu. Môže ma vyradiť hneď kvôli tomu,že mam 7 mesačne brucho pod nosom a zamestnávatelia ma posielajú preč už spomedzi dverí nech si zháňam pečiatky inde a načo sa vôbec trepem na pohovory atd…….
@nafukanaherecka Nezažila som podobnú situáciu ale poznám človeka ktorému ako potvrdenie (ak sa mu nepodarilo zohnať pečiatku) stačili aj vytlačené gmaili a reakcie z profesie že si posielal žiadosti a tým pádom si prácu hľadal.
Skús zavolať pani či by to aj v tvojom prípade nebolo možné (takto vydokladovať že si prácu hľadáš).
@tamitamitami práveže toto musím dokladovať každý mesiac - aj reakcie napríklad z profesie že som si poslala životopis ale aj potvrdenie,že som niekde bola na pohovore. To je ten problém,že žiadosti si môžem poslať aj 100 ale ona vyžaduje aby som mala potvrdenie,že som niekde bola…….napríklad tento mesiac som si poslala žiadosti kade tade a ozvali sa mi len z 1 prace a hneď otázky ako som na tom s prácou cez víkendy,nadčasy a keď tak treba občas aj nejakú nočnú…..no čo som mala povedať,klamať aby som sa dostala na pohovor odkiaľ ma aj tak poslu medzi dverami domov alebo povedať pravdu že aká je situacia…..povedala som pravdu,že teda takto a takto to je a (ako sa dalo čakať) dotyčná pani s pracovnou ponukou ma spucovala ako hada,že načo si posielam životopis ku ním a že ju len okrádam o čas…….zúfalá som už z toho…..😔
Bola som evidovana ked som otehotnela. Oznamit som to chcela v 4 mesiaci ale pani uradnicka to na mne poznala este skor a povedala mi ze som jej hned mala priniest potvrdenie od lekara. Potom som na urad este musela chodit az do nastupu na matersku ale uz som nemusela nosit potvrdenia ze si hladam pracu. Len som sa hlasila.