Kedy mám nárok na podporu v nezamestnanosti?

monka665
27. máj 2014

Ahoj zienky nieje tu nejaka mamina kt. pracuje na soc. poistovni? potrebujem poradit...Ak odrobim 2roky mala by som mať narok na podporu..ale čo ak som bola pocas toho prac. pomeru 8mesiacov PN...

alenah31
27. máj 2014

Poskytovanie dávky v nezamestnanosti upravuje Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.

Na dávku v nezamestnanosti má nárok poistenec, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (730 dní).

V prípade, že ste pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov boli zamestnaní na dobu určitú, máte nárok na dávku, ak ste v posledných štyroch rokoch* pred zaradením do evidencie boli:

poistení v nezamestnanosti,
*tzn. platili poistné na poistenie v nezamestnanosti, či už ako zamestnanec (zamestnaný na dobu určitú), alebo dobrovoľne a to najmenej dva roky (730 dní).
*a zároveň ste neboli povinne poistení v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca

V prípade, že ste dobrovoľne poistení v nezamestnanosti, je potrebné, aby ste poistné zaplatili najneskôr v posledný deň splatnosti poistného. V opačnom prípade vám totiž obdobie, kedy ste riadne nezaplatili, nebude započítavané do nároku na túto dávku.

Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých
• má nárok na výplatu nemocenského,
• má nárok na výplatu ošetrovného,
• má nárok na výplatu materského,
• sa mu vypláca rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu.

* za rok je považovaných 365 dní poistenia v nezamestnanosti

gapa
27. máj 2014

Pn nevadí, ak trval prac.pomer, lebo aj počas pn trvá poistenie v nezam, len bez povinnosti platiť poistenie. Ale treba mať tých 730dní poistenia v období tri roky pred zaevidovaním na UP, resp. štyroch, ak bol pp na dobu určitú.