Kedy má senior nárok na opatrovanie?

28. jan 2021

Dobrý deň, kedy má nárok senior na opatrovanie?
Nie je nejaký základný už pri vekovej hranici a nemusia byť vážne diagnózy?
Ci sa skúma pohyblivosť a celkovo množstvo ochorení?
Dedko ma 77, kardiologické problémy aj diabeticke.
Pohyblivosť a samoobsluznost mierne znížená.
Je tam nejaká šanca vybaviť opatrovatelku?
Rozhoduje obvodný lekár?
Dakujem

autor
28. jan 2021

Ďakujem!

mogaa
28. jan 2021

Cez UPSvR musí byť stupeň odkázania číslo V(teda v prípade ak chcete seniora opatrovať vy alebo niekt z rodiny), ale ak chcete opatrovateľku treba požiadať MU v mieste bydliska seniora.....Lekárka mu vypíše tlačivo že potrebuje opatrovanie a následne sa mu to na komisii na MU schvaluje....Ale táto služba nie je bezplatná....časť za opatrovanie platí MU a časť opatrovaný.....čiže dopláca sa za túto službu, u nás opatrovaný dopláca 1,5za každú hodinu.....zvyšok mzdy opatrovateľke platí MU.....

deti95060810
28. jan 2021

určite ti schvália .... má dosť rokov a aj diagn.

snazilka_bio_mamka
28. jan 2021

Ahoj, robím na odd. posudkových činností a hlavne opatrovačky. Je jedno kolko má rokov, mala som 95 ročnú babku ktora nedostala opatrovanie. Kardiologickoé a diabetické nálezy su na opatrovanie 0 bodov. vela zavazi psychiater a neurolog. Ak sa neurolog vyjadry ze ma demenciu vyššieho stadia, zvykne to zabrať. Z vlastnej skusenosti, na tieto diagnozy bohuzial opattrovanie nevyjde.

vulka
28. jan 2021

@mogaa Ja by som to len doplnila, že niektoré obce takúto službu vôbec neposkytujú. Vedia z toho výborne vykľučkovať tak, že nikto si žiadosť nepodá a oni majú argument prečo ju neposkytnú.