Keď niekto nájde peňaženku a peniaze si nechá

andrea_papucova
25. jan 2024

Dobry vecer chcem sa spytat
Ako sa u policie riesy ked niekto najde penazenku s peniazmi a peniaze si necha.
Je to hodnotene ako kradez ?
Aky trest za to hrozi ?

lulupulu
25. jan 2024

@andrea_papucova ak si to urobil/a ty a máš svedomie tak tie prachy tam necháš a odovzdás to majiteľovi. Ten ti určite dá nejaké nalezne. Ľudia budme už konečne k sebe dobrí 🙏

bebebi
25. jan 2024

@andrea_papucova Samozrejme, že je to krádež.

Zákon č. 300/2005 (Trestný zákon)
§ 236

(1) Kto si prisvojí cudziu vec malej hodnoty, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo inak bez privolenia oprávnenej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním väčšiu škodu.

andrea_papucova
autor
25. jan 2024

A v pripade mladistvych je aky trest (17) rokov

alickapusinka
25. jan 2024

No pozri za všetko si musíš niesť následky. Niečo zle urobíme prídu následky. Ak si si privlastnil/privlastnila cudzie peniaze musíš čakať aj následky. Každý si musí niesť svoje následky.

bylinka25
26. jan 2024

Áno, je to trestné, ide o krádež súbežne o zatajenie veci.

thegoat
29. jan 2024

@andrea_papucova ale prosím ťa , ľudia na internete okrádajú ľudí aj o stovky eur a policia to nerieši , že to není priestupok.. mám pocit že do 250€ ich to nezaujíma.

hiro
29. jan 2024

@thegoat Ak su z nasej krajiny tak sa riesia - tie male sumy sa spocitaju - len to treba nahlasovat a podavat oznamenia - napriklad 3 dni dozadu ako tento:
https://www.teraz.sk/krimi/policia-zadrzala-ten...
Bratislava 26. januára (TASR) - Bratislavská polícia zadržala tento týždeň internetového podvodníka, ktorý prostredníctvom inzerátov ponúkal na predaj rôzny tovar.
Za tovar od ľudí vylákal finančné prostriedky v rôznych sumách, pohybujúcich sa v desiatkach eur, avšak reálne nemal úmysel tento tovar aj doručiť. Za tovar požadoval nižšie sumy, aby tak pôsobil dôveryhodnejšie
Szeiff tvrdí, že v prípade preukázania viny pred súdom hrozí Marekovi P. trest odňatia slobody na tri roky až desať rokov.