Dobrý deň, potrebujem k sobášu v cudzine Čestné prehlásenie o stave, ktorým sa vyznáva, že som „právne voľná".
Je možné to vybaviť na ambasáde (v tom štáte, kde bude sobáš), aby som k vôli tomu nemusela cestovať späť na Slovensko ?
Máte niekto skúsenosť ?
Ďakujem
Mam skusenost a velmi zlu. Pisal sa rok 2011. 7 mesiacov som presviedcala urad tu v holandsku,ze SVK to nevydava. Ale jednoducho nepustili a nechceli nam povolit sobas. Nasla som aj cislo emailu- Nota c. 49/2006 - konz. - v ktorom sa pise, ze SVK taketo potvrdenie nevydava. Ambasada bola zapojena, aj SVK min. zahr, veci. NIE je NIE! 😠 MM sa sr***l a pohrozil im sudom. behom 3 dni mu poslala pani email, ze mam pravdu a termin svadby sme mali za 2 tyzdne.
Oficilane info-
Osvedčenie o spôsobilosti uzavrieť manželstvo
Miesto jedného papiera sa musíte oháňať hneď dvoma:
Potvrdením príslušného matričného úradu (podľa miesta vášho trvalého pobytu) o tom, že Slovenská republika potvrdenia o stave nevydáva – čiže namiesto toho, aby vám úrad vydal Osvedčenie, vám vydá iba potvrdenie o tom, žiadne potvrdenia o stave sa u nás nevydávajú (hm, hm, hm...) a
Čestným prehlásením o stave, ktorým sa vyznávate, že ste „právne voľný“ vstúpiť do manželského zväzku. Podpis vám musí overiť notár. Prizvukujem notár, nie zamestnanec poverený notárom, vzhľadom na to, že dokument bude použitý v cudzine. Vzor čestného prehlásenia môže vyzerať takto:
Ja, /meno, priezvisko/, narodená /dátum narodenia/, trvale bytom /adresa/, čestne prehlasujem, že som /slobodná a nikdy som vydatá nebola/ alebo /rozvedená/ alebo /vdova/.
Samozrejme,ze v jazyku krajiny a notar tiez v tej krajine. Ale mne ani toto neuznali. Musel NL notar napisat prehlasenie, a ja som pred svetkami s jednou rukou na Biblii a druhou vo vzduchu (ako ked sa deti hlasia v skole) slavnostne prehlasila, ze som slobodna a blablala...
Ervenka- to je ako z telenovely, kks... Dufam ze aj manzelstvo Vam tam pekne ide (teda ako telenovela, nie ako to vybavovanie) 😀
Na ambasade musia vybavit vsetko, co by vybavili urady na Slovensku, len za to mozu vyzadovat iny poplatok a mozu mat ine lehoty na vybavenie.