Kde všade je nutné uvádzať dve krstné mená?

reanda
24. mar 2013

ak dam dietatu dve krstne mena, kde vsade je potom povinnost ich uviest? okrem rodneho listu.. musia byt obe aj na obcianskom? a co ine doklady.. alebo napr. pri zapise do skoly 🙂 , staci pouzivat prve?

sisaha
24. mar 2013

@reanda moja nemecka neter ma dve mena a okrem rodneho listu a tusim pasu ho nepisu nikde..Vsade sa pouziva iba prve a priezvisko

magic08
24. mar 2013

@reanda nechapem dovod, preco ma potom dieta dve mena, ked ma pouzivat iba jedno....???

zuzanockamt
24. mar 2013

@magic08 lebo je to moderne 😉 🙂

tortelinka
24. mar 2013

@magic08 aj my sme o tom uvazovali, nebol to ziaden modny vymysel, nas syn mal povodne meno a my sme mu ho po adopcii zmenili, velmi sme uvazovali ze mu ho zanechame ako druhe meno...

limoncino
24. mar 2013

Moja dcéra má dve mená a má ho na RL, na kartičke poistenca a je pod obomi menami vedená aj v škôlke a obe mená má aj na skrinke. Reaguje na obe mená, druhým ju volá moja a manželova babka, ked´že to prvé je pre nich neznáme..

reanda
autor
24. mar 2013

@magic08 o tom sice diskusia nie je, ale .. dovodov moze byt x.. napr. dcere som chcela dat druhe meno po mame, ktora mi zomrela rok predtym, ako sa dcera narodila, na pamiatku.. alebo sestra dala dcere dve mena z prozaickeho dovodu, lebo prve nie je v kalendari, tak aby malo dievca kedy slavit meniny a nebolo ukratene 🙂 ..
o tom som sa ale bavit nechcela, bola by som rada, keby mi napisali matky deti s dvoma menami, ako to v praxi funguje

betuska22
24. mar 2013

ja som tiež chcela dať dve mena, bolasom si ista že budem mať alžbetku po sebe ale z niakej ucty alebo ako to povedať om chcela dať druhe Anna po babke, ale bolo by to moc dlhe tak sme si to rozmysleli, inač by bola Alžbeta Anna 😀

aliza
24. mar 2013

@magic08 aby si sa cudovala 😝

katy2
24. mar 2013

@reanda tie dve mena sa uvadzaju vsade.... v skole su deti v kazdej dokumentacii vedene dvoma menami, v skolke tak isto... v rodnom liste urcite, a na vsetkych oficialnych dokumentoch - poistka, preukazy, vysvedcenie, obcianksy apod....

nikak23
24. mar 2013

Nas syn ma tiez dve krstne mena uvedene v rodnom liste.je to jeho plne,platne meno,takze ich ma uvedene na vsetkych uradnych dokumentoch,pas,karticka poistenca,zdravot dokumentacia,v skolke,preukaz v kniznici,proste vsade.dokonca pri registraci do detskeho kutika.

magic08
24. mar 2013

@reanda si ma nepochopila... tym som chcela povedat, ze ak ma dieta dve mena, tak nech obe aj pouziva, nech su zapisane vo vsetkych dokumentoch, nech je tak vedene v skolkach, skolach... ja proti dvom menam nemam absolutne nic, nech si kazdy rodic pomenuje dieta ako sa jemu paci, ci uz je v tom prozaicky dovod, alebo mena po starych rodicoch, ale ked uz tie dve mena ma, tak nech ich aj vsade pouziva a uvazda...

jaduska
24. mar 2013

jedna z našich dcér má tiež dve mená, uvádzame ich všade, ale keď sa mala narodiť, tak som si okolo toho zisťovala nejaké veci, tak dôležité je to prvé meno a priezvisko, druhé sa nemusí uvádzať....ale do oficiálnych dokladov - pas, občiansky a pod. by som ho ja osobne uvádzala... niektoré tlačivá sú dokonca také, kde sa ani dve krstné mená nezmestia...

reanda
autor
24. mar 2013

@limoncino a na tu karticku poistenca to bolo nutne uviest, ci ani si sa nepytala? sestra tusim tiez pise malej vsade obe mena, aj ked volaju ju len prvym.. mne ide o to, ze keby som dala dietatu druhe meno z nejakeho osobneho dovodu, tak nemusi to mat potom vsade napisane.. aj aby nemal na dokladoch meno na dva riadky 😀 co mu budem komplikovat zivot 😉

limoncino
24. mar 2013

@reanda kartička poistenca sa vystavuje na základe RL, takže tam obe mená boli napísané automaticky

kacena4
24. mar 2013

@reanda pokial ja viem tak druhe meno sa uvadza "len" na uradnych dokumentoch t.j. aj v ziackej knizke kedze vsade dokladas rodny list a co je tam tak to sa musi pisat oficialne. ak je to z "osobneho" dovodu ako sme to mali aj my, tak v rodnom liste ma len 1 meno a druhe sme dali az pri krste, to sa potom neuvadza len ak chces ty a dieta 😀 😀

luci5
24. mar 2013

@limoncino skús napísat pre inšpiráciu aj to meno, dik 😉

limoncino
24. mar 2013

@luci5 maximálne do IP 🙂

lucia7782
24. mar 2013

@reanda ja mám dcérku a má dve mená a používame ich všade je to jej celé meno tak nech o aj používa, teraz čakáme ďalšie a tiež jej dáme dve mená.

reanda
autor
24. mar 2013

@kacena4 no my nekrstime, takze to by sme mu ho dali potom asi "len tak" 🙂

reanda
autor
24. mar 2013

viem, ze v zahranici maju bezne ludia dve aj viac rodnych mien, napr. taky hudobnik Brian Eno (jeho celé meno je Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno) 🙂 , pochybujem, ze si ich vzdy vsetky uvadzaju na kazdy uradny dokument, to by minuli tony papiera 😀 .. pouzivaju len prve, alebo prve dve a tie ostatne ani nikto nepozna.. tak som chcela vediet, ako je to u nas.. ci sa uz o to niekto zaujimal.. ale teda u nas asi kazdy, kto ma viac mien ich aj chce vsetky pouzivat a pouziva

reanda
autor
24. mar 2013

no tak teraz som sa zase docitala, ze u nas sa v uradnom styku pouziva len JEDNO meno, to, ktore je v matrike zapisane ako prve, aj ked ma osoba viac mien.. aj na OP sa pise iba jedno.. hm.. tak ako je to teda.. nie je tu nikto dospely s dvoma menami? 🙂

sedlakovaz
24. mar 2013

Nas syn (ma 2 roky) ma oficialne dve mena zapisane v rodnom liste, aj na karticke poistenca, proste vsade. Ale doma ho volame len prvym, ale vie aj o tom druhom. Vsade pouzivame obidve mena, co sa tyka uradov atd.

koralinka
24. mar 2013

moja má tiež dve mená, volame ju prvým ale uvádzame obe mená VSADE, no doposial za jej kratulinky život 🙂 ho ma na RL, kartičke, u lekára je vedená v dvoch menách, dokonca je tak prihlasena aj v detskom kutiku ktorý často navševujeme a budem jej ho nadalej uvádzať všade

extrate
24. mar 2013

@reanda môj manžel má 2 mená a 2 priezviská, na OP má uvedené všetky, aj na kartičke poistenca aj v pase. len na kreditke má jedno meno a jedno priezvisko 🙂

lanalang111
9. apr 2013

@reanda ahoj ja mám dcérku z dvomi menami a všade udávame obi dva mená čiže pri lekároch, RL,aj na kartičke poistenca proste všade čo sa tíka úradných veci ...ale voláme ju iba jedným a každý známi a z rodiny si vybral jedno ako ju vola ..reaguje na oba mena teraz čakáme druhe a určite dáme dva mená aj tomuto bábätku.

pollyanna
13. apr 2013

udavas vo vsetkoum uradnom a oficialnom styku obidve mena...ale da sa to obist tak, ze bude mat 2 mena len pri krste 🙂

petra932212
21. okt 2018

Stará diskusia ale natrafila som takže sa ..pripojím.. Moj muz ma dve mena.vsade pise obe..zaujimave je ze kazdy ho volá druhým menom a nie prvým..teda prvym ho nevola naozaj nikto..ken ho ma a pise vsade

yanni
22. okt 2018

Na Slovensku to este nie je take zauzivane ale v zahranici normalna vec. Ci uz tradicia v rodine alebo "len tak". my zijeme v zahranici, muz je Nemec a v rodinach, z akej pochadza aj moj muz, je uplne normalne, ze sa davaju detom nie len dve ale viac krstnych mien. Nasa najmladsia dcer ama dokonca tri. Ale tu sa nad tym nik nepozastavuje. Je to rodinna tradici, nie je to LEN TAK, prve meno si vyberaju rodicia podla vlastneho uvazenia, druhe a dalsie krstne mena maju urcitu logiku. Vsetky mena sa uvadzaju na vsetkych oficialnych dokumentoch, uradnych a tam kde to v tom ktorom formulari vyzaduju (ked je udane nie krstne meno ale krstne mená, tak tam musis napisat vsetky, ktore dieta, ci dospely ma). Meno ktorym sa dieta bezne oslovuje sa podciarkuje. Nemusis to byt vzdy prve meno. Svokra napr. od narodenia oslovuju druhym krstnymmenom, ktory je v RL az na druhom mieste.

Apropo Slovensko. Zo "starej doby" je to sice viac-menej neobycajne ale nie az take raritne. Ja mam 40 rokov, narodila som sa a vyrastala na SK a mam tiez dve krstne mena. Aj moj brat. A nikdy sa nik nad tym nepozastavoval.

petra932212
22. okt 2018

@yanni áno ja sa tiež veľmi čudujem keď niekto píše ze teraz je to IN a LEN preto dávajú MAMIČKY dve mená aby boli zaujímavé.. Pritom prababka naša malá tiež dve mená a zomrela ako 90r takže to nie je až také moderné si myslím len

petra932212
22. okt 2018

@petra932212 len asi nechápu zmysel toho ale tak je normálne ze sa každému paci niečo iné