Kde sa podáva sťažnosť na zamestnanca obecného úradu?

jessy8911
18. júl 2023

Ahojte nema niekto skusenost kde sa podava staznost na konkretneho zamestnanca z obecneho uradu? Neviem to nikde dohladat. Dakujem za kazdu radu.

mamina7070
18. júl 2023

starostovi on je statutar

jessy8911
autor
18. júl 2023

@mamina7070 ano to viem ale ja to potrebujem podat na vyssie miesta, ide o maly urad kde su vsetci jedna ruka. Tam nic nevyriesim.

mamina7070
18. júl 2023

@jessy8911 a aku agendu riesis? vyssie ako statutar nie je mozno oslovit zmos

baboobchod
18. júl 2023

Zákon č. 9/2010 o sťažnostiach
Napríklad par. 3 a 4: čo je a nie je sťažnosť, potom paragraf 5 sú náležitosti, paragraf 11 príslušnosť atd.
Ťažko ti poradiť, keď si nenapísala, o čo ide.

ukulela
18. júl 2023

@jessy8911 ak ide o pristup zamestnanca, ze bol drz y a pod, tak len starosta.... ak ide o porusenie napr syavebneho zakona, alebo podobne, tak su tam dalsie moznosti.

marisoul17
18. júl 2023

@jessy8911 je veľmi dôležité o akú agendu ide. Ak ide o agendu, ktorá je výlučne v kompetencii obce, poriešiť to musí starosta. Ak ide o agendu, kde je prenesený výkon štátnej správy (matrika, stavebná agenda, životné prostredie) tam sa dá sťažnosť postupit vyššie. Na konkrétnu radu však potrebujeme vedieť o čo ide. Pracujem na obci tak hádam budem vedieť poradiť.

zuzkaa1991
18. júl 2023

@jessy8911 bohužiaľ nad starostom uz nikto nie je riesila som nieco podobne.... jedine vuc

marisoul17
18. júl 2023

Ešte mi napadlo riešiť to cez obecné zastupiteľstvo, konkrétne poslanca prideleného na tvoj obchod, ale to tiež závisí od toho o akú vec ide. Ťažko radiť bez informácií.

ukulela
18. júl 2023

@zuzkaa1991 VUC nie je nad starostom. maju rozdielne kompetencie.

zuzkaa1991
18. júl 2023

@ukulela potom som citala ďalšie komentáre ano tak mi radili podla "problému"pod.ktory urad spada ;)

jessy8911
autor
21. júl 2023

@ukulela odmietol nam podat informacie a vykrucal sa ze nic nevie.

jessy8911
autor
21. júl 2023

@marisoul17 to je na dlhsie, ale uradnicka nam nechcela podat informacie ani povedat na koho ineho sa a tym mame obratit, a potom zlozila telefon a napisala mojej mame ktora v tej obci byva ale sme jej nevolali v ramci dobrych vztahov.

mamina7070
21. júl 2023

@jessy8911 sak napis coho sa tykali tie info

ukulela
21. júl 2023

@jessy8911 ak su to informacie, ktore sa daju vyziadat vramci zakona o slobodnom pristupe k informaciam, mozes to riesit oficialne, ide ale o to, ci tie informacie mozu poskytnut, alebo nemusia/nemozu ....

marisoul17
22. júl 2023

@jessy8911 môžeš mi napísať ip

jessy8911
autor
24. júl 2023

Kupili sme si podiel na pozemku v obci ktory je ma v prenajme isty pan, ten tam pasie kravy. Nikto nam nechce ukazat zmluvi o prenajme. Na obci tvrdia ze nevedia kto to ma v prenajme comu neverim a ked sme sa pytali kto teda za ten pozemok plati dane toe tiez zazracne nevedeli. Zvlastna situacia.

vivincek
26. júl 2023

a existuju vobec zmluvy o prenajme?mozno ani nie. Z vasho textu si myslim,ze pozemok je sukromny,nie obecny. Keby bol obecny,zmluva o prenajme musi byt zverejnena.Obec nemusi byt informovana o tom,co kto komu prenajal. Mozno preto vam nechcu poskytnut ziadne informacie - lebo nevedia,alebo vedia len neoficialne. Dane by mal platit majitel,alebo nájomca,ak je tento samozrejme oficialne uradu nahlaseny. Z hladiska ochrany osobnych udajov som si ale nie ista,ci vam taketo udaje obec moze poskytnut.

marisoul17
26. júl 2023

@jessy8911 te n pozemok ste odkúpili s tým, že je naň viazaná nájomná zmluva alebo?
Ak je vo vašom súkromnom vlastníctve, oplotiť.

jessy8911
autor
26. júl 2023

@marisoul17 je to orna poda ktora ma asi 20spoluvlastnikov(ta cast kde mame podiel aj my) a okolo je este vela parciel ktore dohromady tvoria obrovsku plochu a tu celu ma oplotenu a pasie tam kravy.

martul
26. júl 2023

@jessy8911 ale keď to nie je obecný pozemok, tak obec vám nemá dať aké informácie.

vivincek
26. júl 2023

potom uz len kontaktovat toho pana,co to tam ma oplotene, s tym,ze ste vlastnik a vysporiadat to takto.ak sa jedna o sukromne veci,podla mna s tym obec nic nema.....

marisoul17
26. júl 2023

@jessy8911 ak pozemok vlastnia súkromní vlastníci, obec vám nemá dôvod vydávať nejaké informácie, keďže súkromné vlastníctvo sa ho netýka (iba tak pre výrub dane). To, že pozemok užíva tretia osoba, alebo, že si to oplotila musíte riešiť s danou osobou, poprípade sa obrátiť na políciu, že dochádza k obmedzeniu vlastníckeho práva a neoprávnenému užívaniu pozemku.

jessy8911
autor
27. júl 2023

@marisoul17 pan ktory to ma udajne v prenajme nam odmietol ukazal najomnu zmluvu, je to nejaky pan poslanec. Ja chapem ze obec nam nemusi o tomto poskytnut informacie ale aspon nas niekde odkazat a nie zlozit telefon ako male dieta. A to ani nevravim ze pomedzi tie pozemky ide statna cesta-len taka polna ale statna. A on to ma vsetko komplet oplotene.

marisoul17
27. júl 2023

@jessy8911 ja osobne by som napísala list tomu pánovi, niečo v zmysle, že žiadate o predloženie dokladu alebo zmluvy, ktora ho oprávňuje užívať daný pozemok s dátumom, dokedy to má predložiť. Ak odmietne, alebo nepredlozi zmluvu, informovala by som ho, že po tomto dátume to už budete riešiť cez policiu. Dajte si však pozor, aby list neznel výhražne, aby ste z toho nemali problém nakoniec aj vy.

marisoul17
27. júl 2023

@jessy8911 a samozrejme list doporučene, aby ste mali doklad, že mu bol doručený. V prípade, že odmietne list prebrať, považuje sa za doručený dňom odmietnutia.

ivetz
27. júl 2023

@jessy8911 Ak podiel na pozemku, ktorý ste odkúpili nevlastní obec, tak tá s tým nič nemá. Vlastnícke vzťahy si riešia spoluvlastníci navzájom. Mali vás "niekde odkázať"... - veď ani tá úradníčka, s ktorou ste telefonovali nemá patent na rozum a nemusí všetko vedieť. Ak si neviete rady, riešte to s právnikom. A ešte pozor, aby ste sa nakoniec nedostali do problémov - ak ten, ktorý Vám predal spoluvlastnícky podiel bola pre Vás úplne cudzia osoba a neponúkol svoj podiel ostatným spoluvlastníkom, môže byť kúpna zmluva neplatná, pretože práve spoluvlastníci majú predkupné právo.

jessy8911
autor
28. júl 2023

@ivetz ano to viem

mamina7070
28. júl 2023

putajte sa toho kto vam pozemok predal on misel suhlasit a podpisovat najomnu zmluvu a jeho povinnosti presli na vas s tymto obec naozaj nic nema a neni vam opravnena poskytnut udaje z DP

marisoul17
28. júl 2023

@mamina7070 tam by však muselo byť vecne bremeno v liste vlastníctva, ona ťa povinnosť neprejde len tak na nového majiteľa.
@jessy8911 skontrolujte si to v lv

mamina7070
28. júl 2023

@marisoul17 pri dani or ej pody do prenajmu sa ziadne bremeno do LV nedava