Dobrý deň..chcela by som sa opýtať, či náhodou neexistuje niečo také, nejaká stránka alebo čo, kde si viem zistiť, či dlžím nejaké peniaze banke, nebankovke, atď..napríklad v prípade odcudzenia dokladov..ďakujem
@julinku tam najdes ak je niekde nejaky dlh, akurat som ti to iste chcela napisat. Dufam to vsak bude ok
@ivkazba mna by len zaujimala jedna vec. Ak vezme muz uver na ex manzelku a este k tomu bez jej vedomia zalozi aj nehnutelnost ktora je v jej vlastnictve na zaklade toho, ze ma muz znamosti v banke - a teraz prichadza moja otazka... Ako strasne si ten zamestnanec banky musi byt isty svojou beztrestnostou? Poznam totizto takyto pripad. A ja sa tej zenskej doslova cudujem, ze to neriesi.
@solange7 na exmanželku nie. A ani nie tak som myslela, že by bola dlžníkom iba manželka. Mala som na mysle situáciu, kedy muž bral vysoký spotrebák, potreboval ako spoludlžníka aj ženu. Doniesol prefotený občiansky, pracovníčka banky mu dala vytlačenú žiadosť domov, aby ju podpísala manželka. Reálne manželka nič nepodpísala, podpísal to za ňu muž. Žena to zistila až keď došla upomienka za neuhradenú splátku, išla sa pýtať do banky a zistila, že má úver, o ktorom nevedela. Pracovník pobočky dostal okamžitú výpoveď, v jednom prípade banka na neho nepodala trestné oznámenie, v druhom prípade banka na pracovníka trestné oznámenie podala, bol odsúdený s podmienkou. Za takmer 20 rokov som sa stretla s 3 takýmito prípadmi, vo všetkých prípadoch pracovníci plakali, že klienta osobne ako kamaráta poznajú ešte z detstva, že neverili, že by ich takto oklamal. V 2 z 3 prípadov som tým ľuďom aj reálne verila. Ale žiaľ, interné predpisy a zákon nepustí, že klient musí sedieť predo mnou a predo mnou to musí podpísať.
@solange7 ešte podotknem, že dnes aj toto čo popisujem je relatívne ťažko realizovateľné. Pretože dnes už takmer všade všetko (úverové zmluvy, záložky at´d) musia podpisovať 2 pracovníci pobočky. Ja ako druhá som nikdy nepodpísala ak som nevidela klienta a jeho OP. A dnes už málokto si trúfne hodiť druhý podpis ak tam klienta nevidí sedieť.
@ivkazba rozumiem. Ja som sa dokonca este aj zle vyjadrila ten uver ma na seba napisany exmanzel tej zeny. On s pracovnikom banky zalozil dom, ktory bol po rozvode prevedeny na jeho ex. Takze vlastne zatazil hypotekou dom svojej ex, a uver ma on. Ona dlznicka nieje ale ma zalozenu svoju nehnutelnost. Bolo to bez jej vedomia. Nechapem ako je to mozne, ale je to tak. Preto sa cudujem, ze im to vobec preslo.
@solange7 nooo, tak v tom prípade čo popisuješ ide o úmyselný trestný čin, dokonca viacnásobný. Žiadosť o úver mala byť podpísaná dvoma pracovníkmi, pričom žena mala podpisovať žiadosť pred nimi. Detto pri podpísaní úverových zmlúv a detto podpisovanie záložných zmlúv. Čiže tu pracovník pobočky úmyselne porušil zákon aj interné predpisy, úverový podvod s niekoľkoročnou sadzbou + porušenie zákona o bankách v časti identifikácia klienta. Druhý pracovník, ktorý podpísal žiadosť a zmluvy bez toho aby fyzicky videl klientku, porušil minimálne interné predpisy, pričom ide o porušenie s dôsledkom okamžitého skončenia PP. A
Dotyčná to neriešila? Škoda.
@ivkazba neriesila, vela ludi sa ju snazilo presvedcit ale zrejme ma nejake emočné väzby na exmanzela a zaroven je strasne naivna. Je to velka skoda, nieje to tak stara zalezitost, priblizne 2 roky dozadu som sa o tom dozvedela a to bola certva kauza. Takto ho len podporuje v jeho beztrestnosti.
Posielam link na bankový a nebankový register. Môžeš si požiadať o výpis osobných údajov. Inak robím vo finančníctve takmer 20 rokov, ešte som sa nestretla s tým, že by si niekto zobral úver na kradnutý doklad. S inými podvodmi áno (kedy napr. muž podpísal zmluvy za manželku, lebo na pobočke pracovala jeho kamoška), ale s týmto nie. Dnes už to technicky ani nie je možné.
http://www.sbcb.sk/na-stiahnutie/
http://www.nbcb.sk/na-stiahnutie/