Kde mi dajú potvrdenie o neplatenej RD ?

26. jan 2020

Manžel potrebuje do práce kvôli danovemu priznaniu do práce? Kde mi dajú toto potvrdenie na SP? Ďakujem.

ikonica
26. jan 2020

Upsvar

autor
26. jan 2020

@ikonica ďakujem

hradnapani
26. jan 2020

skor si myslim, ze v zdravotnej alebo socialnej poistovni. Ja som bola na neplatenej RD a na urade prace s tym nic nemali, rovno ma odoslali do zdravotky, ze si to mam riesit tam. Na urade prace sa riesi plateny rodicak, lebo tie peniaze posiela urad prace.

ikonica
26. jan 2020

@hradnapani no a pre zdravotnu ti kto da papier ze si na predlzenej? Len upsvar... tak len ten ti vyda potvrdenie o tom... Zdravotka ti vyda akurat potvrdenie, kto za teba platil zdravotne poistenie...

evita68
26. jan 2020

upsvar s tým nič nemá.. a v robote to načo potrebujú, veď nároky z toho manžel nemá žiadne

ikonica
26. jan 2020

@evita68 akoze ner? Kto to potom eviduje? Ved nemozes len tak prist napr na zdravotnu a povedat ze som na predlzenej neplatenej rd a nemat o tom ziaden doklad a cakat, ze stat bude za teba platit poistne do 6r. dietata... Kto potom kontroluje matky, deti, ci chodia do skolky na 4 alebo viac hodin pocas predlzenej rd? Ved nejaky urad to musi zastresovat ci? Nemam skusenost, len uvazujem...

elanor
26. jan 2020

@ikonica s neplatenou rodicovskou USVaR nema nic spolocne ani to neeviduje. Iba ZP, tam je clovek vedeni ako poistenec statu.

evita68
26. jan 2020

@ikonica pojem neplatená rodičovská neexistuje, to je iba hovorovo.. je to starostlivosť o dieťa do 6 rokov veku.. na ZP prídeš, donesieš rodný list dieťaťa, vypíšeš oznámenie a je to 🙂

elanor
26. jan 2020

muzovy to na nic nieje, lebo nema kedze si na tzv. ludovo povedane neplatenej rodicovskej dov., tak si na teba nemoze uplatnit danovy bonus. Ak by si bola na platenej RD, alebo by si bola evidovana na urade prace ako udzac o zamestanie, to by bolo ine, to by som chapala, ze chcu papier, ale takto im je to na velke ho...

elanor
26. jan 2020

@ikonica ano, mozes len tak prist na ZP, prehlasit, ze osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, vypises papiere, dolozis kopiu rodneho listu dietata, podpis a vybavene.

ikonica
26. jan 2020

@elanor ok.. Nehadam sa.. Ako pisem, nemam skusenost...

evittam
26. jan 2020

Nikde. Nakoľko UPSVaR s tým nic nemá. A manžel nema nárok na odpočet NCZD na teba ked si bola na neplatenej RD.

elanor
26. jan 2020

@ikonica a ozem sa spytat, preco radis, ked nemas skusenost??? co tak to nechat na tych co s tym skusenost maju?

hradnapani
26. jan 2020

@ikonica v zdravotnej dokonca ani nechceli ziadne potvrdenie od uradu prace. Proste som sa nahlasila ako poistenec statu a hotovo. Nemali s tym najmensi problem.

evittam
26. jan 2020

@ikonica Nikto. Ty sa hlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov na ZP. Nepis hluposti.

hradnapani
26. jan 2020

@evittam toto je dobre vediet - cize ked je zena poistencom statu ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tak manzel nema narok za tie mesiace/ roky?

ikonica
26. jan 2020

@evittam ja som len nahlas uvazovala.. Vsade sa chce nejaky papier od niekoho, jeden urad od ineho, tak som myslela, ze aj tu... Tak viem cosi nove...

autor
26. jan 2020

@elanor
@evittam Dievčatá, do jula som bola na neplatenej RD a od augusta do decembra na úrade práce. Vraj si na mňa môže uplatniť NCZD. Je to pravda? Chce potvrdenie z UP aj že som bola na neplatenej RD.

evittam
26. jan 2020

@elanor To je tu "národným športom" na MK a este potom dotyčná z teba ide urobiť debila ked ju na to upozornis...Cest výnimkám.

ikonica
26. jan 2020

@elanor pardon a vdaka za pre mna nove info...

evittam
26. jan 2020

Ešte raz-take potvrdenie neexistuje a nie,pocas obdobia neplatenej RD nemá manzel narok na NCZD na teba. Cize len za obdobie evidencie na UPSVaR,ak si poberala podporu tak vyska podpory sa odpocitava od NCZD na manzelku.

evittam
26. jan 2020

@hradnapani Ak nepobera RP. Ak pobera tak ma nárok.

autor
26. jan 2020

@evittam ja som podporu nepovedala, nemala som nárok.

ikonica
26. jan 2020

@elanor este mi dopln... Ktora institucia kontroluje, na ako dlho mam dieta v skolke?

elanor
26. jan 2020

na UPSVaR si pories doklad o tom, od kedy do kedy si bola vedena v evidencii za minuly rok. Tlacivko je na pockanie. Zaroven si vypytaj aj doklad, ze ti od 1.1. do zaciatku evidencie nevyplacali rodicovsky. Tiez na pockanie, cize vybavis vsetko jednym vrzom.
Skoc si aj na SP, tam si vypytaj potvrdenie, ze to za min. rok nevyplacali ziadne davky. To sa mi mari, bolo tiez na pockanie. A este si skoc na tvoju ZP a tiez si od nich vypytaj potvrdenie od kedy do kedy si za min. rok bola poistenec statu. Tiez to bolo tusim na pockanie.
A budes mat zdokladovane vsetko 🙂
Od 01 do 07 narok nema, ale od 08 do 12 narok ma, samozrejme len zato obdobie, nie na celu sumu, lebo tak je za rok, takze sa to bude umerne kratit.

evittam
26. jan 2020

@ikonica Zistí si ZP jednoducho cez UPSVaR-nahlasujes kde je dieta po 3rokoch aj kazdu zmenu, prípadne aj cez zriaďovateľa.

ikonica
26. jan 2020

@evittam diky

elanor
26. jan 2020

@ikonica bud samotna ZP, alebo statne organy, kedze za tu dobu stat plati zdravotne odvody, ma pravo si skontrolovat ci za tu ktoru osobu aj plati ma, a ci dana osoba dodrziava podmienky. Overit je lahke, na UPSVaR mas povinnost nahlasit kde je dieta od 3r. A mas povinnost hasit kazdu zmenu. Ak je nahlasene dieta doma, pridu ta skontolovat domov. Lahko teda zistia, ze doma nieje, ak doma nieje a je v skolke. Ak v skolke, velmi jednoducho sa da u zriadovatela overit, co stoji na prihlaske do skolky pre dane konkretne dieta. Ak ma byt prihlasene na poldennu starostlivost a je prihlasene na celodennu, a uz to maju.

ikonica
26. jan 2020

@elanor diky

lenuliatko84
26. jan 2020

Na zdravotnej ppistocni