Ahojte,
je tu prosím nejaká šikovná osôbka, ktorá robí na katastri vklady a vedela by mi poradiť? Potrebujem zistiť jednu vec, ktorá sa týka podielového spoluvlastníctva.
Potrebujem zistiť, či sa dá môj podiel 1/8 na parcele registra E, orná pôda, celková výmera 5353 m2 , rozdeliť medzi 5 súrodencov tak, že každý bude mať výmeru 63,56 m2, čo je podiel z celku 19/1600 a zvyšná časť podielu mi ostane. Chceli by sme to urobiť zámennou zmluvou a ja získam ich podiely na iných parcelách, ktoré potrebujem.
@miskasiska
V extraviláne nesmie vzniknúť parcela resp. podiel na nej pripadajúci pod 2000 m2.
@draik To, že nesmie vzniknúť parcela menšia ako 2000m2 viem, ale teda vzťahuje sa to aj na podiely? Lebo parcela ostane zachovaná, ale iba by sa zmenil okruh vlastníkov a pribudli by tam 5.
@miskasiska Ahoj, dá sa odpredať (resp. zameniť) aj podiel. Je to presne ten istý postup, ako keby išlo o celú parcelu.
@miskasiska
Je to tiež drobenie, nie je to možné ani pri dedení.
@h2
Nemá to nič spoločné s registrom C alebo E, ale len a len s výmerou (zadávateľka zjavne do žiadnej výnimky z drobenia nespadá); viď §24 ods. 1 zákona 180/1995 Z.z., navyše potvrdený už dávno rozhodnutím NS SR sp. zn. 4 M Cdo 19/2010:
"Pod nedovoleným drobením pozemkov v zmysle § 24 ods. 1 zákona č. 180/1995 Z.z. sa rozumie aj vytvorenie spoluvlastníckeho podielu ako i ďalšie drobenie spoluvlastníckeho podielu, ak by týmto drobením vznikla výmera pripadajúca na vzniknutý spoluvlastnícky podiel menšia ako 2000 m2 poľnohospodárskeho pozemku nachádzajúceho sa mimo zastavaného územia obce."
@h2 podiel sa nemôže rozdrobit ani v dedičskom konaní. Dedičia sú vždy poučení o zákaze drobenia lesnej a poľnohospodárskej pôdy.
@draik
@andreagartnerova Ďakujem. 😊
ved rovno daj otazku