Mate niekto skusenosti s tym ze kataster nedodrzal lehotu ?
Kupoval som byt, a mam vyznacenu plombu Plomba vyznačená na základe V-2542, Malo to byt do 30dni, dnes je 50ty den a stale nic.
stáva sa to, hlavne počas prázdnin, majú síce lehotu ale nie vždy je dodržaná. Netreba písať žiadosť o vymazanie plomby ale, aby rozhodli. @wade je to 30 kalendárnych dní, nie pracovných dní, toto je nepravdivá informácia. Treba tam najskôr skúsiť zavolať, či nie je konanie prerušené - dá sa to na webe overiť pri informáciách o stave konania. Ak nie je prerušené, treba sa pýtať, kto to má na starosti a skúsiť zavolať. Potom treba napísať sťažnosť (na webe sú aj vzory, postupovať treba podľa zákona o sťažnostiach alebo nájsť nejaký oficiálny vzor aby to malo všetky náležitosti). Niečo sa mi marí aj o vrátení poplatku, ale tu si nie som istá, to treba overiť (neviem či to neplatí len pri zrýchlenom konaní to vrátenie, aj to už nemusí byť aktuálne).
@jt261 tu si vieš pozrieť, v ako stave je tvoj návrh na vklad
https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/servi...
Potom kontaktuj príslušný kataster
Ak vklad nebol povolený, ani prerušené konanie v zákonnej lehote, máš nárok na vrátenie poplatku
@jt261 áno, my sme žiadali o vymazanie záložného práva, dali sme poplatok 66 €, malo to byť do 30 dní, lehota nebola dodržaná, tak sme žiadali o vrátenie správneho poplatku uhradeného pri podaní návrhu. Akurát včera mi prišlo rozhodnutie, že nám kataster vracia správny poplatok vo výške 66 € za nedodržanie lehoty, takže napísať žiadosť o vrátenie poplatku ak si niečo platil, za nedodržanie lehoty a nedať sa
mea culpa - mal som ten isty problem, vyriesil som to kontaktovanim katastra (do 1 dna to vybavili) - s tou lehotou som si to musel s niecim pomylit. Je to 30 kalendarnych dni.
@jt261 že v kúpnej zmluve bola chyba, prípadne chýbala nejaká príloha
Kataster by ťa mal písomne vyzvať na opravu, prípadne ak si kupoval cez realitku a dal jej splnomocnenie jednať za teba, tak to napravia oni.
V tom prípade, nemôžeš žiadať o vrátenie poplatku, len riešiť vzniknutý problém
@olivia_s vyššie som dala link, kde si vieš skontrolovať v akom stave je vklad, ak naozaj nedodržali lehotu , pridávam žiadosť o vrátenie poplatku
Meno a priezvisko poplatníka: ....................................................................................................
Trvalý pobyt poplatníka: .............................................................................................................
e –mail: .................................................................., tel. kontakt: ...............................................
Okresný úrad ..........
Katastrálny odbor .............
............................................
...........................................
Vec
Žiadosť o vrátenie správneho poplatku
Dňa ........................ som podal návrh na vklad práva do katastra nehnuteľností,
zaevidovaný pod číslom konania V-...................../....... . Spolu s návrhom na vklad som
zaplatil aj správny poplatok vo výške ............. eur formou potvrdenia o úhrade správneho
poplatku (eKolku).
Okresný úrad ..................., katastrálny odbor o návrhu na vklad vlastníckeho práva do
katastra nehnuteľností rozhodol až dňa .............................., z čoho vyplýva, že nerozhodol o
návrhu na vklad v zákonnej lehote 30 dní v zmysle ustanovenia § 32 ods. 1 zákona č.
162/1995 Zb. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam
v znení neskorších predpisov (katastrálny zákon) a je povinný vrátiť mi správny poplatok vo
výške ................. eur v zmysle ustanovenia § 10 ods. 1 zákona č. 145/1995 Zb. o správnych
poplatkoch.
Na základe uvedeného Vás, ako poplatník v horeuvedenom konaní, žiadam o vrátenie
správneho poplatku na môj bankový účet č.: S K . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
V ............................dňa ..........................
.........................................
@jt261 pre teba nie je dôležité či to stihli alebo nie, poplatok by sa ti aj tak nevrátil, keďže ho platila realitka
Dôležité je ako riešia zastavené konanie, kde bola chyba a kedy budeš zapísaný na LV ako majiteľ - na to sa popýtaj.
Môžeš sa informovať aj priamo na katastri kde je problém
@mirka17 vymazanie zalozneho prava nie je spoplatnene a uz vobec nie sumou 66€. A nie je tam ani lehota 30 dni, ale 5!!!! dni.
Pri nedodrzani lehoty pri vklade vlastnickeho prava mate narok na vratenie spravneho poplatku, treba o to vsak poziadat. Sama vkladujem, takze toto su overene a pravdive informacie😊
@patka06 konanie prerusili, chyba v zastavenom konani sa uz opravit neda. Vtedy je mozne podat uz len odvolanie proti zastaveniu..
@17laurinka17 áno, máš pravdu, zle som sa vyjadrila - zastavenie som v príspevku omylom spomenula
@jt261 Realitka sice ponuka ziadost o vratenie poplatku kvoli nedodrzaniu lehoty, ale! Ak konanie bolo pozastavene este pred uplynutim 30 dni z dovodu dakej chyby, tak asi ani neni narok na vratenie. Pokojne zavolaj na kataster a mal by prist aj list, v ktorom vyzvu na napravu chyby.
My sme inak cakali na zapis / vklad skoro 3 mesiace. Vraj mali PNky, COVID, pravnici dali vypoved, mali skratenu prac.dobu kvoli horucavam atd atd. Realitka im vyvolavala a oni vzdy uviedli jeden z vyssie uvedenych dovodov. Po tych 3 mesiacoch sa ukazalo, ze je tam daky pretuk v datume narodenia, ale este ten den sme to utekali opravit, boli velmi ustretovi. A bolo to ok. Mame aj narok na vratenie spravneho poplatku
@17laurinka17 nie je to výmaz založneho práva,ale zápis založneho práva. som sa sekla písala som v rýchlosti
Najdi si na webe kontakt na veduceho oddelenia a napis email priamo so ziadostou o okamzite vymazanie plomby. Inak maju na to 30 pracovnych dni, nie kalendarnych.