Kataster - nedodržanie lehoty

jt261
22. aug 2022

Mate niekto skusenosti s tym ze kataster nedodrzal lehotu ?
Kupoval som byt, a mam vyznacenu plombu Plomba vyznačená na základe V-2542, Malo to byt do 30dni, dnes je 50ty den a stale nic.

wade
22. aug 2022

Najdi si na webe kontakt na veduceho oddelenia a napis email priamo so ziadostou o okamzite vymazanie plomby. Inak maju na to 30 pracovnych dni, nie kalendarnych.

vojkri
22. aug 2022

stáva sa to, hlavne počas prázdnin, majú síce lehotu ale nie vždy je dodržaná. Netreba písať žiadosť o vymazanie plomby ale, aby rozhodli. @wade je to 30 kalendárnych dní, nie pracovných dní, toto je nepravdivá informácia. Treba tam najskôr skúsiť zavolať, či nie je konanie prerušené - dá sa to na webe overiť pri informáciách o stave konania. Ak nie je prerušené, treba sa pýtať, kto to má na starosti a skúsiť zavolať. Potom treba napísať sťažnosť (na webe sú aj vzory, postupovať treba podľa zákona o sťažnostiach alebo nájsť nejaký oficiálny vzor aby to malo všetky náležitosti). Niečo sa mi marí aj o vrátení poplatku, ale tu si nie som istá, to treba overiť (neviem či to neplatí len pri zrýchlenom konaní to vrátenie, aj to už nemusí byť aktuálne).

patka06
22. aug 2022

@jt261 tu si vieš pozrieť, v ako stave je tvoj návrh na vklad
https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/servi...

Potom kontaktuj príslušný kataster
Ak vklad nebol povolený, ani prerušené konanie v zákonnej lehote, máš nárok na vrátenie poplatku

patka06
22. aug 2022

@wade 30 kalendárnych dní je zákonná lehota

mirka17
22. aug 2022

@jt261 áno, my sme žiadali o vymazanie záložného práva, dali sme poplatok 66 €, malo to byť do 30 dní, lehota nebola dodržaná, tak sme žiadali o vrátenie správneho poplatku uhradeného pri podaní návrhu. Akurát včera mi prišlo rozhodnutie, že nám kataster vracia správny poplatok vo výške 66 € za nedodržanie lehoty, takže napísať žiadosť o vrátenie poplatku ak si niečo platil, za nedodržanie lehoty a nedať sa

wade
22. aug 2022

mea culpa - mal som ten isty problem, vyriesil som to kontaktovanim katastra (do 1 dna to vybavili) - s tou lehotou som si to musel s niecim pomylit. Je to 30 kalendarnych dni.

jt261
autor
22. aug 2022

@patka06 Mam tam prerusene konanie, neviete co to moze znamenat ?

patka06
22. aug 2022

@jt261 že v kúpnej zmluve bola chyba, prípadne chýbala nejaká príloha
Kataster by ťa mal písomne vyzvať na opravu, prípadne ak si kupoval cez realitku a dal jej splnomocnenie jednať za teba, tak to napravia oni.
V tom prípade, nemôžeš žiadať o vrátenie poplatku, len riešiť vzniknutý problém

jt261
autor
22. aug 2022

@patka06 kupoval som cez realitku, oni boli odniest ziadost na kataster aj zaplatili poplatok.

patka06
22. aug 2022

@jt261 ok, tak kontaktuj priamo realitku, či to riešia s katastrom, takto na diaľku ti viac nepomôžeme
Chyba nie je na strane katastra, na zastavenie konania musí byť dôvod

jt261
autor
22. aug 2022

@patka06 Ok dakujem pekne 🙂

nikpa
22. aug 2022

@jt261 nám za nedodržanie 30 daňovej lehoty vrátili poplatok 66€, ktory sme dali pri vklade za kolok. Treba sa informovať priamo na katastri, myslím, že sme vypisovali volaku žiadosť kvôli tomu.

patka06
22. aug 2022

@nikpa to to ale nie je jeho prípad, oni v lehote konanie zastavili a čaká sa na nápravu chýb, pre ktoré bolo konanie zastavené.

olivia_s
22. aug 2022

@nikpa prosim ta ja som v situacii ze uz presli 2 mes odo dna vkladu na kataster a nic stale nedoslo. Ako ste sa dostali k ziskaniu naspat tych 66 eur, ako treba postupovat?

jt261
autor
22. aug 2022

@patka06 mne tiez volali z realitky asi pred 2 tyzdnami ze nestihli 30 dni a ze posielaju ziadost o vratenie penazi, nemoze to byt aj tym ze je to pozastavene ?

patka06
22. aug 2022

@olivia_s vyššie som dala link, kde si vieš skontrolovať v akom stave je vklad, ak naozaj nedodržali lehotu , pridávam žiadosť o vrátenie poplatku

Meno a priezvisko poplatníka: ....................................................................................................
Trvalý pobyt poplatníka: .............................................................................................................
e –mail: .................................................................., tel. kontakt: ...............................................
Okresný úrad ..........
Katastrálny odbor .............
............................................
...........................................

Vec
Žiadosť o vrátenie správneho poplatku
Dňa ........................ som podal návrh na vklad práva do katastra nehnuteľností,
zaevidovaný pod číslom konania V-...................../....... . Spolu s návrhom na vklad som
zaplatil aj správny poplatok vo výške ............. eur formou potvrdenia o úhrade správneho
poplatku (eKolku).
Okresný úrad ..................., katastrálny odbor o návrhu na vklad vlastníckeho práva do
katastra nehnuteľností rozhodol až dňa .............................., z čoho vyplýva, že nerozhodol o
návrhu na vklad v zákonnej lehote 30 dní v zmysle ustanovenia § 32 ods. 1 zákona č.
162/1995 Zb. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam
v znení neskorších predpisov (katastrálny zákon) a je povinný vrátiť mi správny poplatok vo
výške ................. eur v zmysle ustanovenia § 10 ods. 1 zákona č. 145/1995 Zb. o správnych
poplatkoch.
Na základe uvedeného Vás, ako poplatník v horeuvedenom konaní, žiadam o vrátenie
správneho poplatku na môj bankový účet č.: S K . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
V ............................dňa ..........................
.........................................

patka06
22. aug 2022

@jt261 podľa mňa v lehote 30 dní kataster zastavil konanie a teda to stihli
Pretože ak by to nestihli je v evidencii stále v konaní a nie prerušené konanie

jt261
autor
22. aug 2022

@patka06 ok zajtra zavolam do realitky, vdaka este raz 🙂

patka06
22. aug 2022

@jt261 pre teba nie je dôležité či to stihli alebo nie, poplatok by sa ti aj tak nevrátil, keďže ho platila realitka
Dôležité je ako riešia zastavené konanie, kde bola chyba a kedy budeš zapísaný na LV ako majiteľ - na to sa popýtaj.
Môžeš sa informovať aj priamo na katastri kde je problém

olivia_s
22. aug 2022

@patka06 super, dakujem krasne.

patka06
22. aug 2022

@olivia_s nie je začo, len si naozaj predtým skontroluj podľa čísla, či nedržali lehotu alebo je tam iný problém
Píšeš, že ubehli 2 mesiace od podania návrhu na vklad? To už by mal mať zapísané aj ten najpomalší kataster

nikpa
22. aug 2022

@patka06 áno, to je iný prípad, máš pravdu. To len keď vyslovene nestihnú lehotu z ich chyby, že majú toho veľa alebo niečo podobné

17laurinka17
22. aug 2022

@mirka17 vymazanie zalozneho prava nie je spoplatnene a uz vobec nie sumou 66€. A nie je tam ani lehota 30 dni, ale 5!!!! dni.
Pri nedodrzani lehoty pri vklade vlastnickeho prava mate narok na vratenie spravneho poplatku, treba o to vsak poziadat. Sama vkladujem, takze toto su overene a pravdive informacie😊

17laurinka17
22. aug 2022

@patka06 konanie prerusili, chyba v zastavenom konani sa uz opravit neda. Vtedy je mozne podat uz len odvolanie proti zastaveniu..

patka06
22. aug 2022

@17laurinka17 áno, máš pravdu, zle som sa vyjadrila - zastavenie som v príspevku omylom spomenula

basska_b
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
22. aug 2022

@jt261 Realitka sice ponuka ziadost o vratenie poplatku kvoli nedodrzaniu lehoty, ale! Ak konanie bolo pozastavene este pred uplynutim 30 dni z dovodu dakej chyby, tak asi ani neni narok na vratenie. Pokojne zavolaj na kataster a mal by prist aj list, v ktorom vyzvu na napravu chyby.
My sme inak cakali na zapis / vklad skoro 3 mesiace. Vraj mali PNky, COVID, pravnici dali vypoved, mali skratenu prac.dobu kvoli horucavam atd atd. Realitka im vyvolavala a oni vzdy uviedli jeden z vyssie uvedenych dovodov. Po tych 3 mesiacoch sa ukazalo, ze je tam daky pretuk v datume narodenia, ale este ten den sme to utekali opravit, boli velmi ustretovi. A bolo to ok. Mame aj narok na vratenie spravneho poplatku

mirka17
22. aug 2022

@17laurinka17 nie je to výmaz založneho práva,ale zápis založneho práva. som sa sekla písala som v rýchlosti

olivia_s
23. aug 2022

@patka06 ahoj. Pozrela som si na tej stranke ako vyzera vklad do katastru a pise mi ze konanie xxx zo dna 01.07.22 je ku dnu 22.08., na pracovisku xxx v stave : v konani po lehote.. myslis; ze tam mozem poslat ziadost o vratenie poplatku 66 eur?

olivia_s
23. aug 2022

@patka06 ziadat o vratenie poplatku mozem uz teraz ked nemam stale rozhodnutie ci az ked mi ho poslu?