Karanténna PN

12. apr 2022

Ahojte chcela by som sa vas spytat manzel bol na PN ke kvoli covidu 11 dni na inernete som citala ze za 10 dni mu vyplati zamestnavatel a myslitr ze len ten jeden den mu vyplati soc poistovna ? Za kazdu odpoved dakujem

alenah31
12. apr 2022

presne tak 10 dní hradí zamestnávateľ - od 11 dňa SP - musí si cez stránku SP o túto dávku ale požiadať:
https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/podanie-b...

autor
12. apr 2022

@alenah31 za jeden den ? Dneska mu prislo rozhodnutie to aj tak si musi poziadat ?

lenka7477
12. apr 2022

Karanténna PN už nie je, už je klasická . Nemusí nič žiadať , automaticky ten jedenásty deň platí Soc. poisť. ako bežnú PN

alenah31
12. apr 2022

ak mu prišlo rozhodnutie tak nie.

alenah31
12. apr 2022

@lenka7477 stále o to zamestnanci žiadajú:

Ak dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca, na ktorého sa vzťahuje karanténa vznikla od 1.12.2021 a neskôr, zamestnanec zasielala Sociálnej poisťovni elektronický formulár v prípade:

ak mu dočasná pracovná neschopnosť trvá viac ako 10 kalendárnych dní (nárok na nemocenské vzniká až od 11. dňa trvania dočasnej pracovnej neschopnosti),

lenka7477
12. apr 2022

@alenah31 mne len príde zvláštne o to žiadať, veď pri normálnej PN to netreba . A automaticky to prechádza na SP.

alenah31
12. apr 2022

@lenka7477 je to blbosť a korunovaná. Aj teraz mám troch zamestnancov na PN kvôli korone, ktorí si to posielali nakoľko maródujú všetci nad 10 dní.

lilinka88
12. apr 2022

@alenah31 pokiaľ si po karanténe vyzdvihnú od dr papierovú PN a odovzdajú podpísanú zamestnávateľovi a ten do SP, nemusí byť e-form žiadosti.

lilinka88
12. apr 2022

@lenka7477 pri normálnej PN má pacient papierovú PN,ktorou žiada o dávku. Pri karanténnych PN tieto papierové časti nie vždy idú cez pacienta, preto museli žiadať elektronicky. Automaticky nie je nič

lenka7477
12. apr 2022

@lilinka88 Bola som na karantenej PN , mala som papierovú PN a nič som nežiadala .Všetky 3 tlačivá som niesla do práce a nič viac som neriešila .

lilinka88
12. apr 2022

@lenka7477 však lebo si mala tu papierovú. Ak by ti ju dr poslala priamo do SP, musela by si žiadať aj elektronicky

lenka7477
12. apr 2022

@lilinka88 Ok , chápem , len nech tu niekto nepíše že to platí pre všetkých rovnako . Alebo že je to ,, blbosť korunovaná ,, ako mi písala pani vyššie . Ty si to aspoň zrozumiteľne vysvetlila 🙂

lilinka88
12. apr 2022

@lenka7477 tak ono tvrdiť,že karanténa PN nie je a netreba o nič žiadať blbosť je. Pretože aj tá tvoja PN bola karantenna a tiež si o ňu žiadala rovnako pri klasickej PN. Na stránke SP je stále informácia,že po 10 dní si majú poistenci požiadať o nemocenské

alenah31
12. apr 2022

@lilinka88 vsak ja viem, ale nie vzdy sa to da, mnoho lekarov stale vydava len el. PN ak ide o koronu, tam nema zamestnanec sancu neziadat cez SP nakolko nad 10 dni by nedostal nic. A vela ich to ani nevie🤔

lilinka88
12. apr 2022

@alenah31 elektronická PN zatiaľ nie je. Lekári posielali papierovú PN priamo do SP, aktuálne sú však usmernení,že majú dávať tieto časti pacientovi a ten ich následné odovzdá v zamestnaní alebo si sám zanesie na SP

alenah31
12. apr 2022

@lilinka88 firma ma vlastneho Dr. (korporat) nic papierove neposielal, oznamoval mailom, dal ma do kopie a poslal to mailom aj nam. Casto zabudol, esteze si zamestnanci volali aj sami, ze su PN a preto nie su v praci. Pri korone este stale aj teraz oznamuje mailom, 2x som dostala papierovu - pri hospitalizacii zamestnanca nam to poslala nemocnica.