Kamarátka poberá opatrovateľský príspevok a o starkú sa nestará

6. apr 2024

Ahojte...trápi ma jeden problém už dlhšiu dobu.Kamarátka opatruje svoju starkú, ktorá je už len ležiaca ale ona si chodieva po celodenných výletoch a babka sama doma..nemá problém sa s tým priznať,že je sama doma....chodia nejaké kontroly??

nikoleta999
6. apr 2024

Môj otec poberá opatrovateľský na svoju mamu, bývajú spolu v jednom dome, ale kontroly máva pravidelne ...

autor
6. apr 2024

@nikoleta999 aj cez víkendy?????Teraz napríklad išla na výlet celodenný za hranice SK a to si neviem predstavit čo robí doma starká bez nôh celý deň ležiaca na plienkach

katkaseiner
6. apr 2024

toto znie ako velmi zly sen

bublinka1426
6. apr 2024

nahlas na uspvar.

kluska
6. apr 2024

Moze chodit, ale musi mat za seba nahradu. Napr kamoska tiez poberala na svoju mamu, ona nebola leziaca, chodila s pomocou a starala SA o nu cez tyzden ked boli deti v skole a skolke, cez vikend SA starala raz ona, raz jej brat a Este byvali s nou druhy kamoskin brat a ten pomohol ked trebalo. Si si ista, ze starka je tam Sama? Ak ano, mala by tvoja kamoska mat za seba nanradu. kdE su starkine deti, ini vnuci a vnucky? Oni sa nestaraju? Mala by tam byt nejaka dohoda medzi rodinou.

ptvw
6. apr 2024

By som ju nahlásila ved to je tyranie...bez jedla vody bez hygieny ...och chuda starka

autor
6. apr 2024

@kluska nie nemá za seba náhradu....

bublinka1426
6. apr 2024

nahlasila by som ju. toto by uz asi nebola ani moja kamaratka. nema chrbtovu kost.

kluska
6. apr 2024

Poznas niekoho z kamoskinej rodiny? Jej mamu, otca, surodencov? Oni NIC?

autor
6. apr 2024

@kluska rodičov nemá a súrodencov poznám... Kurník každý výlet vycapí na FB a mňa ide rozhodol,že s kým je zase starká .no sama

oli18
6. apr 2024

Ty jej zavidis skor tie vylety, ci?

autor
6. apr 2024

@oli18 ako tento komentár nemyslíte vážne ...mňa jej výlety nezaujímajú ale ide o princíp,že chodí kade tade a babka chúďa sama doma.

oli18
6. apr 2024

Myslim to vazne, ved dnes sa zavidi uz kde co. A na mna tvoj pridpevok tak posobi. Ved preco neides niekedy k nej na navstevu, aby si videla, ako funguju, alebo sa neponuknes, ze pomozes, ak pojde na vylet? Nic o nich nevies a mrzi ta to. Najprv prever a potom rob zavery.

januska12323
6. apr 2024

Však ju nahlás ak ti na starkej ozaj záleží.

gladys_07
6. apr 2024

@oli18 zasa nerob z autorky vinnika. Preco by mala aktivne ponukat pomoc ked je madam na vylete? Predpokladam ze ma svoju rodinu/povinnosti. Nehovorim, keby ju kamaratka poprosila, ci moze vynimocne pomoct, ale nehadz na nu zodpovednost za situaciu.

@autorka: hodit vaznu debatu s kamoskou ako to naozaj vyzera, ja by som aj medzi recou spomenula ze chodia kontroly. A ak je to naozaj zle, nahlasit. Aj za cenu straty kamaratky. Aby sa diali zle veci, niekedy staci ze dobri ludia neurobia nic.

janinah
6. apr 2024

Okamžite by som ju nahlásila a kamarátky s takým charakterom nemám.ani by som o ne nestala

autor
6. apr 2024

@oli18 ja viem ako fungujú....Hovorí mi to a myslím si ,že viem dosť o nich ..Podstata tohto všetkého je ,že si starkú zobrala na zodpovednosť má sa o ňu starať 24/7...

autor
6. apr 2024

A keď si chce chodiť preč tak si má zabezpečiť niekoho ku nej a nie ,že mi povie však má telefón starká tak keď niečo tak zavolá.

petracandle
6. apr 2024

A vieš určite, že ju za ten čas čo je kamarátka na výlete nestráži niekto iný??
Ak je starká naozaj sama, prosím nahlás to na uspvar!
V tom prípade to nie je závisť (ako tu nejaká chudera píše), ale regulárne týranie !! Je mi tej starkej ľúto

maciatkoe
6. apr 2024

Ved to je tyranie zverenej osoby. Nechat leziacu zenu bez noh samu. Cely den v plienke o hlade, smade. Prosim nahlas ju hned v pondelok za tyranie zverenej osoby.

malav
6. apr 2024

Vo vašom meste zájdite na UPSVaR na Oddelenie peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností a nahláste to, vyšlú tam terénnych pracovníkov a budú preverovať. Na Vaše meno sa pýtať nebudú. Ak chcete úplne anonymne, tak pošlite poštou alebo vhoďte do schránky, čo je na úrade, tzv. Podanie - stačí napísať, že tá a tá osoba sa nestará o starú mamu, chodí na výlety a stará mama býva sama celé dni. Nemusíte to podpisovať ani nič.

autor
6. apr 2024

@malav ďakujem za radu...Viem,že býva sama lebo raz zháňala nejakú pani na stráženie starkej ale pani prišla len raz a od vtedy nemá nikoho.Určite to budem riešiť lebo už sa na to nemôžem pozerať

alickapusinka
6. apr 2024

V prípade že starká je sama doma a napríklad zomrie tak tvoja kamarátka bude mať poriadny problém môže ísť aj do basy .Prosím ťa z za stratu ceny kamarátstva nahlas to na UPSVR kamošku stratíš ale chceš mať výčitky že zomrie. Ležiacu osobu bez jedla a vody plienkovanú. Však nedať jej jesť piť a dať suchu plienku je týranie blízkej a zverenej osoby.

oli18
6. apr 2024

@gladys_07 hlavne, ze tu pisete, nech sa nikto do nikoho nestara. A teraz zrazu nech sa stara. Ja z autorky vinnika nerobim. Zrejme sedi na okne a ma prehlad, ze v pripade, ak je vnucka na vylete ju nenavstivi napr.dalsie vnuca, ci suseda. Da sa to zabezpecit hociako, len nech sa autorka z cistej zavisti nemiesa, do coho ju nic nie je. Ak chce hlasit, nech hodi rec s babkou. Ked sa babka bude stazovat, potom nech kona. Dokonca ani nepise, ze byva s babkou v susedstve, zrejme pise len na zaklade fotiek z FB.

prasiatko30
6. apr 2024

No ty musis byt ina kamaratka. Pocula si nieco o tom, ze aj o opatrovatela sa treba starat. Ty len jej smirujes FB aby nahodou neprecestovala viac ako ty. Ano aj opatrovnik potrebuje oddych lebo starat sa o leziaceho 24/7 je na maslu, cize aj opatrovnik by mohol ist niekam raz do tyzdna urobit si mentalnu hygienu aby ten napor vydrzal a ty ak si naozaj kamaratka tak by si sa este mohla aj ponuknut, ze ostanes jedno poobedie do mesiaca s babkou aby si trochu oddychla namiesto šmirovania

alickapusinka
6. apr 2024

@prasiatko30 prečo by to mala robiť dotyčná berie opatrovateľské a ta autorka sa má starať. Ak ONA sa dotyčná starať nemôže úrad má náhradníkov ktorý za ten čas pôjdu opatrovať babku a jej sa kráti opatrovateľské. To nie je len tak idem k babke a opatrujem ju však to má aj nejaké pravidla. A áno ísť môže ale musí si k nej zabezpečiť niekoho namiesto seba. Hlási na úrad že chce ísť na dovolenku a o toľko koľko je preč sa jej skráti OP. Tato hyena nechá samu babku doma o hlade a smäde berie zato peniaze prečo by sa autorka mala podieľať na starostlivosti. Ak si neopatrovala chorého ležiaceho ani nevieš čo to je. Takže kamarátka zhrabne peniaze ide do zahraničia na dovolenku a autorka sa ma starať to by bol každý taký múdry. Môže ísť na dovolenku ale kráti sa jej opatrovateľský príspevok ak niekoho nájde takže asi tak. A navyše sa dotyčná osoba vystavuje trestnému stíhaniu lebo nechala ťažko chorú starkú sama doma. Je za ňu zodpovedná berie peniaze ak by zomrela starej pani vnučka ide do basy. Ak jej príde kontrola že prídu a starkú nájdu samu doma bude musieť vrátiť opatrovateľský príspevok takže asi veľmi na výber nemá.

prasiatko30
6. apr 2024

@alickapusinka ako vies, ze jej nikoho nezabezpeci? A ze ostava o hlade a smade? Lebo jej”kamaratka anca” co ju spehuje na FB ti hovori, ze dava na fb fotky z vyletov? Si uvedomujete, ze ziadna praca, i ked je to opatrovanie blizkej osoby sa neda robit 24/7 ??? Uz ste sa starali o niekoho tak, ze by ta nikto nevystriedal za cely den/tyzden/mesiac/rok a nemohla by si ani vyjst na jlicu aby nejaka ziarliva”kamaratka” ta neohovorila - vies o com vlastne rozpravas???

alickapusinka
6. apr 2024

@prasiatko30 predstavte si že starala som sa o dcérku ležiacu 24/7 dni v týždni ležiaca slepá ochrnutá postihnutá a veru nekorzovala som hore dole. Dcérka mi zomrela pomáhala som s ťažko chorým ležiacim chlapom kamarátkin manžel pomohla som jej ho doopatrovať viac ako 3 roky tak isto ležiaci. Potom som pomáhala opatrovať kamarátke mamu z ťažkým stupňom alzhaimera takže viem čo to ej nemusíte mi písať opatrovala som a v tej dobe bol opatrovateľský menši ako teraz. Takže neviem že mi idete písať ak ma ani nepoznáte čo to ja viem okúsila som roky na vlastnej koži 12 rokov som opatrovala dcérku tak viem čo to ej a veru aj choroby som dostala zo stresu. Takže ak niekoho nepoznám nepíšem mu či to vie alebo nie. Ja som sa naopatrovala až až.

prasiatko30
6. apr 2024

@alickapusinka s dietatom sa matka obetuje na 100% a sma hovoris, ze si pomahala kamartke s manzelom a este niekomu- tam si bola tiez 24/7 bez toho zeby si vysla z baraku?

prasiatko30
6. apr 2024

A opakujem ako vies, ze ona nema pomoc tak ako ty si pomahala tej tvojej kamaratke?