Ahojte maminky, chcela by som sa opytat tych co to maju este cerstvo v pamati, co vsetko treba ist vybavovat po porode, kde vsade treba vyplnat tlaciva ako napr.rodicovsky prispevok, kocikove. Ja si to uz nepamatam, tak nech mam doma uz pripravene papiere. Dakujem! 🙂
plus zdravotna poistovna,socialna,na matrike este aj na trvaly podla matky prihlasit. A s oteckom treba ist ci ste zosobaseni,alebo nie,podpisuje otcovstvo.
didianka, hanka dakujem velmi pekne 😉
- najprv matrika - rodný list
- zdravotná poisťovňa
- sociálna poisťovňa - prihláška na dôchodkové poistenie, vyhlásenie, ak si v druhom pilieri aj oznámenie sporiteľa
- úrad práce - žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa, žiadosť o príplatok k príspevku, potvrdenie ošetrujúceho lekára, už si presne nepamätám, čo ešte bolo treba, bolo to niečo zo sociálky 😝
ahojte,
chcela by som sa opytat.....ked som dostala RL, tak som isla s kopiou do SP - tak som vedela, ze treba ist....najprv ma ale posuvali z dveri do dveri a potom mi povedali, ze staci, ked dochodkove a 2.pilier - vsetky tie papiere aj s kopiou RL donesiem az pred koncom MD......naco potom vypisuju kade-tade, ze co najskor po ziskani RL treba dorucit jeho kopiu do SP? stretli ste sa s tym aj vy?
rybka, to si este over, to sa mi nezda... over si ci ta prihlasili...
rybka,
kopiu ttreba doložiť k žiadosti o materké, t.j. na oddelenie nemocenských dávok/nem.poistenia. To si podpisovala v žiadosti o matereké, že im oznámiš rodné číslo dieťaťa, čo sa robí kopiou RL dieťaťa.
dalsia je potom prihláška na dôch.poistenie. Ak si stále zamestnaná a poberáš materké, tak ozaj stačí sa prihlásiť pred ukončením MD. Ale vo všeobecnosti, ak niekto nebopoberá materské, nie je zamestnaný, tak treba dať prihlášku do 45dní po pôrode.
ahojte ja by som potrebovala poradit minuly tyzden som bola na soc. pois. a tam som sa dozvedela ze za mna stat neodvadzal odvody co som bola na materskej 3 roky, ze som im tam nedala nejaky papier. No nervozna som z toho lebo clovek sa snazi, lieta kade tade a nakonec zistim ze to nemam v poriadku. Ale ked sa mala narodila tak som tam chodila nieco vybavovat len uz si nepamatam ze co. Tak teraz neviem o co mozem prist ked to nemam v poriadku ale pritom zamestnana som bola a aj som ale za 2 mesiace nastupujem na dalsiu matersku. Dakujem
mozno tu najdete nejake uzitocne info 🙂
bakatuska,
ak si si nepodala prihlášku do soc.poistovne od začatia čerpania rodičovskej dovolenky, tak od ukončenia prvej MD už si nebola dôchodkovo poistená štátom. V SP je dobré všetko čo odovzdávaš si dať potvrdiť na kopii. Teraz na prihlášku nezabudni.
ahojte
neviete niekdo či sa dieta ma prihlásit na sociálnu pojistovnu ked sa narodí jenom na slovensku a potom bude žit a vyrastat v čr.Matka slovenka otec čech.
v prvom rada na matriku pre rodný list.... 😀 ale chodte radšej spolu aj s oteckom,ak nieste zobratí,lebo ja som išla sama a potrebovali suhlas otca,či suhlasí s menom... 😀 😀 😀 tak sme boli na dvakrát...
a potom ,ked máš rodný list,tak chod na príslušný soc,urad a tam ti daju všetky žiadosti o príspevky...vyplniť a zaniesť naspet...to je asi všetko...