Jedná sa o únos dieťaťa?

kveta
2. máj 2014

Pisem v mene kamaratky, ktora chce ostat v anonymite.

Ona ma zverene dieta po rozvode do svojej starostlivosti a otec ma stanovene hodiny, kedy smie dieta mat.
Otec prisiel mimo stanovenych hodin do skolky a pokusil sa dieta zobrat. Personal mu v tom zabranil. Jedna sa o pokus o unos? Co ma kamaratka robit?

lilitela
2. máj 2014

@kveta Taketo tu uz bolo, akurat vtedy personal nezabranil a otec dieta odviedol. Nakoniec podla autorky, ktora tu najprv panikarila, neslo o pokus o unos a "vysvetlilo sa to" a my vsetky, co sme jej nadavali, ze to neriesila s policiou ale na fore, sme boli za hlupane. Teda neviem, ci ma zas zacat dramatizovat, alebo zlahcovat. Co keby si to najprv kamoska vyriesila s byvalym, ze preco mimo dohdonutych hodin? (mozno skoncil skor v praci) a potom nam daj vediet, ako to dopadlo. 🙂

kveta
autor
2. máj 2014

@lilitela Kamaratka je obet domaceho nasilia. Ex ma znamosti na policii. S jej exom nie je rec. A pisem v tomto fore dost dlho na to, aby si si mohla overit, ze tu nepisem blbosti, ale realne problemy. Takze aj ked som si nasla popis Unosu v trestnom zakone /paragraf 216/, neviem ci sa vztahuje na tento pripad, kede dieta neskusil zobrat matke, ale zo skolky. Preto sa tu na to pytam.

keziah
2. máj 2014

@kveta len trosku opravim, je to paragraf 209 podla trestneho zakona, to je c. 300/2005, nepozerala si stary zakon?

lilitela
2. máj 2014

@kveta Jasne, ja som to nemyslela, ze si vymyslas, len mne sa tieto temy o pravdepodobnom unose zdaju najmä po mojej poslednej skusenosti, jednoducho predcasne. A v tej poslednej teme to tiez bolo o podobnom, ze ex je nasilnik a nema problem jej vrazit aj na ulici, ked sme jej radili, ze nech si uteka pre dieta.
A teraz odpoviem na povodnu otazku. Podla mna o unos nejde (ibaze by ste vedeli, ze ex mal zbalene kufre a kupenu letenku do Brazilie), pojde zrejme o nedorozumenie. Co ma kamaratka urobit? Podakovat sa personalu skolky, upozornit ich, ze aj nadalej nech konaju v tomto zmysle a zvysit pozornost o dieta, (ak sa boji), aby nezmizlo niekde pocas nakupu pod jej dozorom a pod.
Dalej by mala hodit rec s ex (aj ked pises, ze to nejde), a vysvetlit mu, ze to je nestandardna situacia a mal jej zavolat, ked tam isiel mimo dohodnutych hodin. Chcem sa opytat: ak by dieta vyzdvihol pocas tych hodin alebo ked ma dieta jednoducho na navsteve (a mohol by unos zrealizovat), tak tam sa kamoska neobava, ze dieta unesie? Ci navstevy ma iba v pritomnosti matky?
A v poslednom rade, zajst na prislusny urad - kuratelu, soc. veci, ci kam sa to chodi, a informovat sa, ci to treba niekde hlasit, minimalne aby sa to zaprotokolovalo.
Vies, unos nie je taka bezna vec, aby ti tu niekto fundovane odpovedal z vlastnych skusenosti. Mne (alebo kamaratke) keby sa toto udialo, tak nepisem na fora, ale volam na urad soc. veci, pravnikovi (su aj bezplatni), a ine kompetentne institucie. Ved to nie je sranda. Drzim palce.

kveta
autor
2. máj 2014

@lilitela kamaratke sa uz dlhsie vyhraza unosom dietata do cudziny. Vsetko co si vymenovala uz spravila. Sud jej stretavanie v jej pritomnosti zamietol.

Pre ostatne: kamoska si v to to drbnutom state nepomoze, nie je to trestny cin pokusit sa o dieta mimo vyhradenych hodin. Otecko v tomto pripade velmi dobre vie, co robi. Sakra.

Kym dieta neunesie, nikto to rirsit nemoze.

A prosim, zamysli sa, nez nabuduce budes pisat pochybnosti o domacom nasili. Ta kamoska je z toho na nervy, ze jej nikto neveri.

S tymto chlapom sa neda vyjednavat. Pokusa sa o decko opakovane mimo hodin. To proste nie je omyl.

havana_frost
2. máj 2014

@kveta Áno je to únos, § 210 Trestného zákona presne definuje únos dieťaťa rodičom.

tova
3. máj 2014

@kveta nejedna sa nahodou o teba a tvoje dieta?

kveta
autor
3. máj 2014

@tova Nie, nejedna. Biootec mojho dietata nema s mojim drobcom ziadny kontakt odkedy ho nechal 15mesacndho sameho doma na par hodin, takze mi ho nemoze bravat. Nie je v rodnom liste, ziadne sudy s nim sa nedeju. Nema o neho anilen zaujem. Googli dalej a najdes to, ze som tu o tom pisala mnoho krat.. Takze nie, nie som tyrana zena a nejedna sa o moje dieta. Keby slo o moje dieta, nepisala by som na konika, ale zmizla by som s nim daleko a ocko by mohol za deckom dochadzat. 😝

kveta
autor
3. máj 2014

@havana_frost Nie je. Keby ho skutocne z tej skolky zobral, bol by to unos. Takto je to len pokus o unos a to u nas nie je trestne. Proste "pokus o unos" zakon nepozna a netresta. 😠

lilitela
3. máj 2014

@kveta Ziadne pochybnosti o domacom nasili som nenapisala, neviem, ci si tuto vetu adresovala mne - akurat pochybnosti o podozreni z unosu.
Neviem aku radu vlastne ocakavas?
A aby si pochopila moju reakciu - bola si v uvodnom prispevku dost strucna, niet sa co cudovat, ze sa mi to podozrenie javilo ako predcasne - az teraz dodavas, ze sa kamoske ex dlhodobo vyhraza, ze je obet nasilia a pod.
Precitaj si tuto diskusiu a pochopis: https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/byvaly-vzal-dieta-zo-skolky-bez-mojho-vedomia/
A okrem toho, pred 2 dnami tu nejaka baba zalozila: Som v strasnej nudzi , prosim pomozte mi, pozicajte 1000 eur - a na druhej strane diskusie napisala, ze si to vymyslela, aby videla, aki su ludia.
Aj my tu, na fore, uz zaciname byt opatrnejsi, a hlavne skepticky.
Este si pre dalsie info precitaj toto: https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/unos-mojej-dcerky-otcom-co-mam-robit/
Je mi to fakt luto, v akej situacii je kamoska, nezavidim. Ja osobne, keby m take cosi hrozilo, sama zbalim dieta a uteciem pred ex do cudziny. Ma kamoska nejaky papier, ze je obet domaceho nasilia? Podala aspon raz trestne oznamenie, alebo tym, ze ma ex znamosti na policii, kasle na to?

kveta
autor
3. máj 2014

@lilitela Podala trestne oznamenia. On podal trestne oznamenia na nu. Bolo tam aj ekonomicke tyranie, takze nemala anilen na znamku na podanie o rozvod. Takze nema peniaze na stahovanie, je doslova bez penazi. To len na ilustraciu preco este trci v rovnakom okrese ako ex. Nerobim zbierku, nepytam peniaze. Len som potrebovala info, ci je to branie zo skolky trestny cin, teda ci ho moze udat.

So socialkou ona spolupracuje, ale socialka na to kasle. Prave vdaka socialke jej sud neschvalil stretavanie v jej pritomnosti. Ostatni znalci to odporucili, socialka nie.

havana_frost
3. máj 2014

@kveta pokus je jednym zo stadii trestneho cinu a je rovnako trestny ako dokonanie trestneho cinu. kazdy trestny cin moze prejst roznymi stadiadmi, od umyslu cez pokus az po spachanie. tvoj opis bol pokus, mas pravdu, nie unos, ale nepis ze pokus o unos neexistuje.

kveta
autor
3. máj 2014

@havana_frost Aky je trest za pokus o unos?

lilitela
3. máj 2014

@kveta A nezvazovala teda nejaku medializaciu?

keziah
3. máj 2014

@kveta pozri paragrafy 13 (priprava) a 14 (pokus)... ono bolo by treba zrejme preukazat umysel, ze sa otec na unos pripravoval, ale nevysiel mu
sadzba je taka ista, ako pri dokonanom unose, vid odseky 2
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300

kveta
autor
3. máj 2014

@lilitela Zvazovala. Zverejnila len jeden jeho cin.. A ma na krku za to trestne oznamenie pre ohovaranie. 😒

julia_12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz