Dobrý večer, vedeli by ste mi poradiť? Bude výhodnejšia pre mňa darovacia zmluva alebo kupnopredajná? Dostanem od rodiny rodinný dom s príslušnými pozemkami. Zaplatím im za to iba malú čiastku v hotovosti iba nejakých 1/10 ceny. Aká zmluva u notára bude pre mňa výhodnejšia, ak by som chcel ten dom s pozemkami do roka predať? Aby som neplatil zbytočne poplatky, dane pri predaji. Ďakujem pekne
@sasa1310 viem o tom, že keď to predám do 5 rokov, tak budem musieť platiť daň. Len som myslel, či nebude rozdiel v tom, že keď to spravíme darovacou zmluvou, tak to znamená, že som to dostal zadarmo.
Ak to dáme kupnopredajnou zmluvou, bude tam uvedené, že som to kúpil za 30 000eur. /tie peniaze dostanú odomna, aj keď bude darovacia zmluva, len tak v hotovosti/. Trhová hodnota nehnutelnosti môže byť okolo 250 000eur.
V ktorom prípade zaplatím vyššiu daň za to, ak to predám do roka? Je v tom rozdiel?
@sasa1310 daj link,odkiaľ máš,že platíš pri darovaní daň.
@sickynickyobsadene nájdi si, nechce sa mi hladať. Ja som platila daň.
@matusontekkk pri darovacej zmluve by si potreboval znalecký posudok v čase darovania a z toho by sa odvíjala nadobúdacia hodnota nehnuteľnosti. Pri kúpe, samozrejme, kúpna cena. To je jediný rozdiel v týchto dvoch zmluvách. Daň, ale platíš z oboch rozdielov. A čo sa tebe viac oplatí viac a ktorá zmluva bude pre teba výhodnejšia, to treba riešiť s dobrou účtovníčkou ešte predtým ako príde k nadobudnutiu. Treba nejakú nájsť a riešiť to s ňou, ona už poradí. Ja len píšem, že z oboch platíš daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
@sickynickyobsadene a my tu nepíšeme o dani pri darovaní ale o dani z predaja darovanej nehnuteľnosti do 5 rokov
@sasa1310 nie,on/a sa pýta čo je výhodnejšie a Pri darovaní sa neodvádza žiadna daň, nakoľko nedochádza k nadobudnutiu príjmu, a preto ho nemožno ani zdaňovať.
@matusontekkk Platiť v hotovosti nad určitú čiastku (snáď 5tis) ltit nemôžeš. Nie je to použiteľné ako náklad.
@sasa1310 a robiť znalecký je odporúčané a nie povinné,ibaže to by bola novinka toto.
@sickynickyobsadene nebavíme sa o darovacom úkone ale o predaji nehnuteľnosti, ktorá bola darovaná. K príjmu samozrejme dochádza, keď predá nehnuteľnosť, ktorú získal darom. Čiže nadobudol príjem
Najvýhodnejšia je kúpna zmluva na 500 tis. Keď predáš za 250 si 250 v strate a neplatíš nič. Veď nikde nie je povedané, že tých 500 musíš rodine aj zaplatiť. Zaplatíš iba to, na čom sa dohodnete
@sickynickyobsadene lepsie si precitaj otazku, pyta sa, aka zmluva je vyhodnejsia, ak by chcel darovanu nehnutelnost do roka predat! Cize sa pyta na dan z prijmu z predaja nehnutelnosti, ktoru by nevlastnil viac ako 5 rokov.
Nic o dani z darovania! 🤦♀️
@sasa1310 Rodina mi to skôr chce dať darovacou zmluvou. Ja som len rozmýšľal, či by nebola výhodnejšia kupnopredajna.
Ale dajme tomu, že to pôjde cez darovaciu zmluvu. Akým spôsobom vypočítam, akú vysokú daň budem platiť. Za tých 250 000eur by sa to malo predať. Vďaka za pomoc.
@matusontekkk veď nech to rovno predá rodina, ktorá je teraz vlastníkom a s peniazmi sa rozdelíte. Im ostane spomínaných 30 000 a tebe dajú zvyšok. Žiadna daň sa platiť nebude. Predpokladám, že dom vlastnia viac, ako spomínaných 5 rokov. Aj tak je to divná situácia, keď dostaneš dom a za rok a za života darcov ho predáš.
@matusontekkk https://www.osobnimakleri.sk/manualy/darovacia-...
Najvyhodnejsie bude ako píše @oli18 alebo @rooskoliv.
Pri dar.nehnutelnosti by si mal v case darovania vyhotoveny znal.posudok ,tam budes mat ohodnotenu nehnutelnost a ked to predas za 250000 tak dan statu platis zo sumy napr hodnota domu 200000eur ,ty predas za 250000eur tak z 50000eur platis štátu 20% a zo zvysku zdravotnej poistovni asi 16% alebo 14% neviem presne
@matusontekkk a rodina vie, ze chces ten dom hned predat?
@matusontekkk pozor darovacia zmluva sa da napadnúť. Takze v tvojom prípade to urcite riesim kúpnou zmluvou. Ak kúpiš danú nehnuteľnosť napr za 20 tisíc a predáš za 200 tak zo 180 tisíc (tvoj zisk) platíš 19% daň a 14% zdravotnú poisťovňu.
Pri darovacej zmluve je fajn dať si urobiť znalecky posudok v čase nadobudnutia nehnuteľnosti. Pri predaji zaplatíš zasa 33% z rozdielu medzi sumou na znaleckom posudku a predajnou cenou samozrejme len ak bude predajná vyššia, ak nebude tak neplatíš nic 🙂
@nelca84 vedia o tom. Chcem to predať a na tom pozemku/istú časť si necham/ planujem stavať novostavbu pre seba.
Pôjde to nakoniec cez darovaciu zmluvu, v stredu ideme na prepisy.
Viete mi povedať, koľko približne stoja prepisy u notára?
@matusontekkk pride mi to zbytocne komplikovane, mohli to predsa predat oni, nechat si 30tis. a zvysok ti dat
geodeta budete potrebovat tak ci tak, ked chces rozdelovat pozemok
Ja som od svojej tety zdedil r.dom aj s pozemkom,10 árov.U notára za prepis majetku som plaťil 250 eú,a bolo vybavené.Predať môžem kedykoľvek,ale ja to nechám pre svoju rodinu,kedže deti nemám.
Zabudol som napísať,že darovaciou zmluvou.
@matusontekkk Len daj pozor, aby si sa nekopol.
Nikomu to neprajem, ale zial, bezne sa to stava.
To, co plati dnes, nemusi platit zajtra.
Bezne sa totiz stava, ze sa vztahy v rodine z nejakeho dovodu pokazia a pokial sa veci riesia darovacou zmluvou, darca moze za urcitych, a zial, aj vykonstruovanych okolnosti, dar pytat spat, takze, ja by som to radsej riesil kupnou zmluvou.
A pokial si myslis, ze u vas nic take nehrozi, tak ti prajem, aby to tak naozaj bolo.
Ale, nikdy, nehovor nikdy.
Taky je totiz zivot.
@petedea A o
@matusontekkk A okrem toho, pokial mas surodencov, oni sice zo zakona ziadny narok, na podiely z tebe darovaneho majetku nemaju, avsak, v dedicskom konani mozu v kolacii ziadat, o odpocitanie hodnoty darovaneho majetku z tvojho dedicskeho podielu.
Pokial by si to riesil kupnou zmluvou, tak ti nic take nehrozi.
@matusontekkk Myslis celu zmluvu alebo len overenie podpisov? Zmluva u notara cez notarsku zapisnicu minimalne 300-400 eur a urobi ti ju aj student prava ovela lacnejsie. Overenie podpisov lacnejsie na mestskom urade. Tymto sa vopred odpravedlnujem, ze notarom kazim “ksefty”.
@matusontekkk aj pri darovacej zmluve aj pri kúpnej zmluve budeš platiť daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti, keď to predáš do 5 rokov. Je úplne jedno akou zmluvou daný rodinný dom s pozemkami nadobudneš.