Je to porušovanie autorských práv?

12. feb 2023

Mám doma jednu zbierku úloh zo slovenského jazyka.
Nudila som sa 😂 no a zistila som, že sú v nej poskladané rôzne úlohy ( zo stránok na internete, článkov, z rôznych kníh v jednej inej knihe ). Zdroj nie je uvedený nikde. Nie je to porušenie tých autorských práv alebo duševného vlastníctva ( či ako sa tomu hovorí 😂). Že môže jednoducho niekto poskladať knihu z rôznych úloh ktoré sú zverejnené na internete ?

A ešte… ak sa predávajú na bazoši knihy v elektronickej podobe, nie je to taktiež porušenie tých autorských práv ? Napr. ak si kupujete knihu z martinusu, na druhej strane máte napísané, že sa to nemá nijako šíriť…

Ja ako neplánujem nikomu robiť zle, aby ste si nemysleli… len ma to takto napadlo o desiatej večer 🤣.

nelca84
13. feb 2023

a nebudu skor tie clanky na internete spracovane podla tej knihy??
P. S. len MI to tak napadlo, pouzi tu zbierku uloh

lenkakravcova
13. feb 2023

Šíriť znamená kopírovať, tlačiť a predávať za účelom zisku (rozmnožovanie výtlačkov). Nie predávať jeden tvoj zakúpený kus na bazati za polku ceny. 🙂

autor
13. feb 2023

@lenkakravcova áno to chápem. Ale ak napríklad niekto napíše zbierku úloh z toho, čo pozbieral na internerte… lebo tie články boli väčšinou staršie ako samotná kniha, prípadne čo som si pozrela úlohy na internete vždy boli staršie ako daná kniha. Ale napadlo mi, že ak sú nejakým spôsobom premiešané, a rôzne usporiadané, tak to asi nie je nič zlé…

lenkakravcova
13. feb 2023

Ak je to všeobecný príklad, ktorý nemá autora a autor 1.vytlacku to len tiež nejako zozbieral, tak možno. Ale všeobecne ak používa sa niečo z inej literatúry s tým ze sa použije časť textu presne, tak sa to musí uviesť bud so súhlasom autora alebo ako citácia s odkazom na pôvodny text (pozri ci v úvode alebo závere knihy niečo také nie je spomenuté).