mám otazku: kolegyňa v práci mi povedala, že v prípade škôlkarov (náš ma 3) ak nemáme otvorenú škôlku v obci môžem zo zákona ísť na OČR.
Nenašla som to na nete, neviete niekto či to je naozaj pravda?
Áno, je to pravda do 31.08.2023.
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/mimo...
... Rovnaká situácia pri starostlivosti je aktuálne aj v prípade detí, ktoré navštevujú materskú školu. Podľa zákona o sociálnom poistení má poistenec, ktorý poskytuje starostlivosť dieťaťu nárok na ošetrovné iba v prípade, ak je materská škola uzatvorená na základe rozhodnutia príslušného orgánu.
* Ako "príslušný orgán je v predchádzajúcom odstavci v článku na stránke uvedené: minister, zriaďovateľ, riaditeľ školy, hygienik
@lilinka88 ale bude. Tato možnosť tu bola roky (chrípkové prázdniny a pod.).
@andreakotesova ja som nepovedala,že tá možnosť nebude,ale že lekár bude vystavovať očr už iba v prípade choroby
@lilinka88 aj ked prisl. organ napr. hygiena - uzavrie skolu, skolku ci niektoru jej cast, ktoru dieta navstevuje. Aj ja som mala v maji doma dieta zdrave dieta - 1. stupen bol 8 dni zatvoreny kvoli salmonele. Moje ju nastastie nemalo, testy museli podstupit vsetci a boli doma. Ja som sice mala HO, no svagrina ocr, synovec bol nastastie tiez ok. V tychto pripadoch sa uz uzavera zariadenia oznamuje pediatrom elektronicky.
@lilinka88 ved v poriadku, pani riesi situaciu teraz. Tie nove tlaciva zo SP kedy sa budu pre narok na ocr potvrdzovat priamo zatvorena skola/skolka este ani nie su vydane. Momentalne je napr. zatvoreny kvoli kiahnam na 10 dni detsky denny stacionar pri TN....normalne sa ide do konca prazdnin po starom.
@alenah31 pani rieši situáciu teraz a teraz jej stačí na tento prípad pandemické ošetrovné. Váš prvý pkomentar je práve o tom,že od 1.9. pand očr končí a tieto prípady bude potvrdzovať lekár na finálovom tlacive. Reagovala som to a od 1.9. platí čo som písala vyššie, uzavretie jaslí,škôlky a školy lekár nebude potvrdzovať
tzv. pandemická OČR. Táto možnosť končí a od 1.9.2023 nebude existovať. Už ude možno čerpať len OČR pre chorobu dieťaťa resp. ak bude nariadená karanténa v škôlke - napr. pre ovčie kiahne alebo vši bude škôlka zatvorená - vtedy ti lekár vystaví klasické fialové tlačivo.