Dobrý den , s priatelkou sme sa nastahovali do bytu a bývame tu už 5 mesiacov a máme zmluvu na rok. Ale chceli by sme ho zrušiť kedže sme dostali novú pracovnú ponuku v zahrániči. Chcem sa opýtať je ho možné zrušiť ? samozrejme sme ochotný nechať majitelovi časť z depozitu. Ďakujem
A čo tak si prečítať tie papiere ktoré ste podpísali? Ako my máme vedieť s akými podmienkami ste súhlasili?
prečítajte si pozorne nájomnú zmluvu, máte tam podmienky odstúpenia
dobre ludia sorry mám 20 rokov iba nenapadlo ale ja tak dakujem
No.. v zásade treba začať zmluvou. Čo sa týka otázky samotnej, veľmi veľmi dávno som to riešila tiež, nie pre seba, ale v rámci odbornej debaty, a zistili sme, že vôbec to nie je také jednoznačné, právne názory na to, či nájomca môže vypovedať zmluvu uzavretú na dobu určitú, sa totiž rozchádzajú. Opakujem, bolo to už dávno (cca rok 2010, možno trošku viac), odvtedy to už možno vyriešili súdy, či teória, a hľadať sa mi nechce ani nemám priestor.
Ja by som na to išla pisomnou dohodou. Kontaktovať majiteľa, vysvetliť situáciu. Riešiť čo najskôr. Aby aj on bol ústretovejší a mohol hľadať za vás náhradu.
Áno, môžeš, predpokladám, že platíte nájomné dopredu, čiže teraz v júni za júl. Teraz oznámte majiteľovi, že k tomu a k tomu dnu odchádzate, mate výpovednú dobu, niekto mesiac, niekto dva. Platili ste aj depozit. Čiže môže to byť tak, že do konca mesiaca odídete, ale nevráti vám depozit, alebo v platíte ešte jeden mesiac (keď máte 2 mesačnú výpovednú) a od sťahujete sa do konca augusta. S tým ze po kontrole stavu bytu vám vráti depozit. Väčšinou vracajú až po vyúčtovaní za energie. Pre prípad nedoplatku.
@vyrovnanaosoba Byvame tu 4 mesiace takže už sme prekročili lehotu každopádne dkaujem
Nechápem, akú lehotu ste prekročili?
@vyrovnanaosoba No vypovednu lehotu , bývame tu už 4 mesiace
Vypovedna nie je skusobna lehota😁. Je to lehota od oznamenia ze odchadzate sluzi majitelovi na to, aby mal cas najst niekoho noveho
Ty asi nechápeš co znamená výpovedná lehota, však?
Pozri si zmluvu a choď bod po bode, tam máš napísané, že zmluva sa podpisuje na 1 rok (predpokladám) výpovedná lehota je 2 mesiace. To znamená, že keď im teraz oznamis že odstupujes od nájmu, tak by si mala do 2 mesiacov odísť. Ale tie dva mesiace ešte musíš zaplatiť. Čiže zajtra zavoláš majiteľom, a k 30.8 vypratas byt. Môžeš aj hneď zajtra odísť, ale vyplatiť musíš ešte 2 mesiace.
Nič si neprešvihla.
@vyrovnanaosoba Aha tak to , dobre dakujem krasne
Autor, taka mala rada do zivota- vzdy si precitaj co podpisujes, mozes sa tak vyhnut problemom dobuducna. Aj keby ta niekto nutil rychlo, rychlo podpisat. Dopraj si cas a v klude citaj.
@komplikovana toto nepochopím, také dôležité veci, ved ide o strechu nad hlavou. A ani nevie co podpísala. 🤔
@vyrovnanaosoba tak ma 20rokov, ja to trosku aj chapem. Od toho sme tu my starsie co poradime 😁
V zmluve máš podmienky. Štandard je 2 mesačná výpovedná doba.