Je možná zmena rodného priezviska?

15. júl 2020

Ahojte, čítam témy o zmene mena a priezviska, ale nenašla som, čo hľadám.
Je možné, ak je žena vydatá a má priezvisko po manželovi, aby si zmenila rodné priezvisko, to ktoré má zapísané v RL a na druhej strane OP?
Ďakujem.

heln
15. júl 2020

Ahoj, nemam skusenost, ale myslim si, ze keby si bola slobodna a tvoje priezvisko by bolo nejake hanlive tak by sa dalo zmenit. Ale ked si uz vydata a mas priezvisko po manzelovi, tak uz sa neda, rodne zostava rodne. Ale asi najlepsie by bolo spytat sa na konkretnej matrike.

nina255
15. júl 2020

Viem o tom ze sa da zmenit priezvisko na rodne ak sa zena rozvedie a nechce mat to manzelove, asi za poplatok, ale takto ked ste manzelia to asi nie ci ? Treba zavolat na matriku 🙂

tomcimka
15. júl 2020

🙋 ja mám zmenené rodné priezvisko (ešte som bola slobodná). A vôbec nie je hanlivé,je typické slovenské. A aj preto mi ho nechceli zmeniť,no keď som zanášala tretiu žiadosť s ďalšími argumentami tak som stretla profesorku. Tá mi vzala tú žiadosť a napísala také somariny 🤦. Ale malo to aspoň úspech. Dostala som aj nový RL a pôvodne priezvisko si vôbec nikde nepíšem.

autor
15. júl 2020

@tomcimka Netusila som, ze s tym robia take problemy ☹

midka
15. júl 2020

zvlastne, ako to zobrali, rodicia,, nebolo im to luto,,, ak to teda nebolo vyslovene hanlive,,,, aky s mala dovod na zmenu?

tomcimka
15. júl 2020

@midka asi to patrilo mne 🤷
Moji rodičia sa rozviedli. Mamka si po rozvode hneď zmenila priezvisko aké mala za slobodna. Krátko po rozvode sa mamka s bratom odsťahovali 250 km. Ostala som kvôli škole bývať doma sama a teda som jediná v dedine mala také priezvisko. Domov som chodila málo čo- buď som bola na interáku alebo pri mamke. Akurát v tom čase prišli bývať asociáli do našej dediny s takým istým priezviskom. Poštárka mi automaticky zanášala poštu k nim 🤦🤦🤦 - brala to tak,že celá naša rodina sa odsťahovala, a nielen ona si to myslela. Počas školy som si hľadala prácu a keďže asociáli boli známi (v celom okrese a kraji) pre ich výtržnosti tak automaticky aj mňa kvôli priezvisku začleňovali k nim.
Je toho veľa čo som mala za problémy kvôli tomu.

midka
16. júl 2020

@tomcimka prepac, ano, bolo to adresovane Tebe,,, ok,, rozumna odpoved,,, chapem,, akceptujem,,,,,,ta kombinacia okolnosti, by ma ani nenapadla,,,...🙂