Je kolektívna zmluva nadradená zákonníku práce?

16. júl 2021

Ahojte.Môže zamestnávateľ nezaplatiť zamestnancov za zmennosť? Je kolektívna zmluva nadradená zákonu?

Ďakujem vopred za odpovede.

ivkazba
16. júl 2021

Žiadny interný predpis či zmluva podpísaná kýmkoľvek nie sú nadradené zákonu. Môžu ponúkať viac ako zákon zamestnávateľovi prikazuje, ale nikdy nie menej. Čo znamená nezaplatiť za zmennosť? Nezaplatiť nočné či víkendové príplatky alebo čo?

pribinak
16. júl 2021

Nie, zákonník prace je nad kolektívnou zmluvou

autor
16. júl 2021

@ivkazba Nie.Kedysi sme mali kolónku zmennosť.
To znamenalo, že zamestnanec ktorý pracuje na zmeny mal nárok na príplatok.

Opravte ma ak znie zákon inak a nič také tam uvedené nie je.

§ 13

Príplatok za zmennosť

Zamestnancovi, ktorému zamestnávateľ v dvojzmennej prevádzke, trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke rozvrhol pracovný čas tak, že prácu vykonáva striedavo vo všetkých zmenách, patrí príplatok za zmennosť mesačne v rámci rozpätia 1,3% až 10 % platovej tarify prvého platového stupňa prvej platovej triedy základnej stupnice platových taríf uvedenej v prílohe č. 3. Príplatok za zmennosť sa určí pevnou sumou zaokrúhlenou na 50 eurocentov nahor. Príplatok v rovnakom rozpätí patrí aj zamestnancovi, ktorý prácu vykonáva v jednozmennej prevádzke, ak jeho pracovný čas je rozvrhnutý nerovnomerne.

ivkazba
16. júl 2021

Tento §13 máš odkiaľ? Z nejakej internej smernice resp. kolektívnej zmluvy? Ak áno a táto zmluva stále platí, tak na uvedené je nárok, inak porušuje zamestnávateľ vlastné predpisy. Ale zo zákona takýto nárok nie je. Čo sa týka Zákonníka práce, je nárok na bežný príplatok za prácu cez víkend, cez sviatok, cez noc, atď...

autor
16. júl 2021

@ivkazba Hľadala som, že či vôbec niečo také existuje, ale nie som si istá.Našla som len toto a zopár odpovedí k otázkam na internete.Preto som si to chcela overiť, že či to je vôbec napadnuteľné.Nám bolo len povedané, že to nie je v kolektívnej zmluve, ale nie som si istá, že či to je nejaká interná smernica alebo je to podložené zákonom.

Odmeňovanie niektorých zamestnancov a tento zákon

§13, Zákona č. 553/2003 Z. z.

Neviem podľa čoho sme mali príplatok za zmennosť predtým.V starej zmluve bolo len napísané čo nám bude tvoriť plat.

autor
16. júl 2021

@ivkazba Našla som len toto takto oficiálne zverejnené na stránke Min.práce.

autor
16. júl 2021

@ivkazba Tu sa riešilo iné zamestnanie, ale paragraf tam spomenutý je. 🤷

ivkazba
16. júl 2021

Zákon č. 553 nie je Zákonník práce ale Zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Takže ak si štátny zamestnanec, otázka úplne mení charakter, keďže doterajšia diskusia ohľadom Zákonníka práce je tým pádom úplne bezpredmetná. Takže ak si štátny zamestnanec, ktorého sa týka tento zákon (určite sa totiž netýka všetkých štátnych zamestnancov), tak potom zákon stále platí a § 13 o odmeňovaní za zmennosť taktiež. Ak sa tento zákon na vás vzťahuje, tak to nemusí byť v kolektívnej zmluve, keďže platí to, čo je písané v zákone.

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
16. júl 2021

Toto čo si teraz naposledy poslala, o tom to je, čiže či ide o pozíciu ktorú rieši zákon 533 a ak áno, tak či zmennosť je skutočne zmennosť v zmysle Zákonníka práce. Nepíšeš o akú pozíciu ide a ako máte rozvrhnuté zmeny.

autor
16. júl 2021

@ivkazba Ďakujem za vysvetlenie ;) a opravu.Nechcem tu veľmi konkretizovať, ale možno mi budeš vedieť poradiť.Môžem ti odpísať do súkromnej správy?

autor
16. júl 2021

@ivkazba Tam ti môžem napísať všetko tak ako to je aj o akú pozíciu sa jedná a aj pracovný čas.Ak ti to nebude vadiť.

ivkazba
16. júl 2021

Okej