Je daňový bonus od 2023 je maximálny 100 €?

28. máj 2022

Prosím vás, dobre tomu chápem že podľa tých percent ak sa to nevyšplha tak bude krátení?
Napíšem konkrétne.

Muž má hrubú mzdu cca minimálku, ostatné peniaze má vo forme odmien. Ak dobre ratam, pri dvoch malých deťoch bude daňový bonus +-150€.
Ak by mal hrubú mzdu poctivú (+1000€) tak mame nárok na 200€ na dve malé deti?
Ďakujem

dori2
28. máj 2022

presne tak. tu mas k tomu pomocku http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=823&fbclid=...

loginexistuje
28. máj 2022

ano presne tak konecne to tak urobili kto odvadza vrati sa mu viac

autor
28. máj 2022

@loginexistuje
@dori2
Ďakujem, dúfam že viac zamestnancov v štáte bude tlačiť na zvýšenie, lebo to nie je fér.
Človek zarobí krásne peniaze ale poctivé žiadne 😔🤦😒 možno teraz si dá dohovoriť 😶

dori2
28. máj 2022

no ja si myslim ze kto nepoctivo odvadza tak mu treba. lutujem vsak tych co tie mzdy maju realne take nizke, ti budu naozaj ukrateni

pribinak
28. máj 2022

Nie je to nefér. Je to nastavené tak, že kto odvádza ten dostane a samozrejme, že aj podľa toho kto koľko zarobí aj odvedie

Je to už na ľuďoch, aby sa vytvoril tlak na cestné zaobchádzanie so zamestnancami. To že mu dá minimálnu na papier a zvyšok na ruku je v konečnom dôsledku okrádanie toho zamestnanca

maciatkolulu
28. máj 2022

Ak som to pochopila správne, ten kto zarobí krásne, aj dostane naspäť, má to celkom logiku, hold na čierno a kadejako sa už oplatí menej.

peter0123
28. máj 2022

@dori2 už som prepočítavala kamoške samoživiteľke a susede ktorá má muža inv. dôchodcu, dostanú menej, proste na plač.
Mohli roky odvádzať veľa keď ich skolila choroba.

krajinka
28. máj 2022

A tie odmeny nejdú cez výplatnú pásku?

basska_b
28. máj 2022

Cize teraz je to dane percentualne a tentoraz sa oplati prehodit danovy bonus na toho z rodicov, ktory zaraba viac, ze? (Predtym ak mali obaja prijem, tak to bolo jedno)

krajinka
28. máj 2022

@basska_b no napríklad pri dvoch deťoch musíš mať hrubú mzdu cca 900 eur aby si mala nárok na maximálnu výšku bonusu

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dori2
28. máj 2022

@mamula20 baby vyssie pisu o tych co nacierno maju prachy a priznavaju len malu cast prijmu. ale nakdu sa aj rodiny co to poskodi

melanta
28. máj 2022

@mamula20 aká diskriminácia? Ak sa niečo dáva adekvátne voči príjmu, tak práve to je absolútne spravodlivé. Odviedla si menej, dostaneš menej. Ak odvedieš viac, aj viac dostaneš. A hlavne, ak málo zarobíš, maj toľko detí, koľko vieš uživiť. Alebo choď robiť prácu, kde zarobíš viac. Prečo mám ja z mojich vysokých odvodov platiť ľudí, ktorí majú málo peňazí, ale narobia si deti a potom čakajú od štátu. To nie je diskriminácia? Tých ktorí odvádzajú viac? Toto je spravodlivé práveže, dostať podľa toho, koľko odvedieš.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
28. máj 2022

@mamula20 ale prečo by im mal štát pomôcť? Veď štát nemôže za to, že si urobili deti nad svoje finančné možnosti. Hovorí sa tomu zodpovednosť a finančná gramotnosť. Ani iné štáty to nerobia. Pretože je to zodpovednosť človeka a nie štátu.

pribinak
28. máj 2022

@mamula20 nepôjdu. Majú tlačiť na zamestnávateľa aby bol cestný

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
28. máj 2022

@mamula20 to by si ťažko hľadala takého zamestnávateľa momentálne.

Druha vec je, že neurobím si 5 deti keď reálne uživím 2

autor
28. máj 2022

@krajinka idú cez výplatnú pasku ale z odmien sa tuším neplatí daň, nie náhodou?

autor
28. máj 2022

@melanta tiež mi to príde spravodlivé, jedine mi nepríde spravodlivé keď určita časť ľudí má veľa roboty načierno (chap minimalka plus naruku) a dúfam že týmto dosť ľudí zatlačí na zamestnavatelov aby boli korektní a dávali plat na výplatnú pasku v celej sume.

autor
28. máj 2022

@melanta aj keď teda nevidím dôvod ak má niekto plat 800€ v hrubom, žena pracovala, je na RD a majú tri deti, 15r odvádzala do systému peniaze ako aj muž a budú mať mensi nárok ako tí čo majú 1 dieťa a rodičia mladí a zamestnaní dva roky po výške....
Takže áno, v niektorich prípadoch je to diskriminácne a osobné tiež chcem tri deti a peniažky sa zídu, potešia a nie že ich potrebujeme a nevieme sa postarať.
Je to veľmi rozpoluplne, ale samozrejme lepšie riešenie jak nadelit každému.... Vždy sa nájdu ľudia kt.nepravom ukratia a niektorým doprajú. Musí to byť postavené pre všetkých, logiku to dáva, už len zamestnávateľov dokopat aby odvádzali podľa zárobku a nie minimálky.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
28. máj 2022

@mamula20 tak ideálne to nie je

vulka
28. máj 2022

Samozrejme, že z odmien sa dane odvádzajú.

lejusinka
28. máj 2022

@mamula20 stat nema vyzivovaciu povinost. Ak nema niekto prijem nema si robit tolko deti 🤷🏻‍♀️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terry658
28. máj 2022

@loginexistuje práveže je tam pravidlo menšia berie, čiže kto odvádza viac dostane menej. To teda zas vymysleli pomoc. Ale len pre tých čo zarábajú menej 🙈

tosomja
28. máj 2022

A oplatí sa viac ročne, alebo mesačne? Bude sa to prepočítavať na každý mesiac? Ja som na RD, priateľ pracuje v ČR. Má okolo 1000€ v hrubom plus diéty. Máme 2 malé deti a ja mám dcéru z prvého manželstva, čiže keď sa vezmeme, bude môcť poberať aj na ňu.