Invalidný dôchodok zo zahraničia

nikol1316
4. mar 2023

dobry den ako dlho musim byt minimalne PN aby som si mohol ziadat o invalidny dochodok?..odpracoval som 9 rokov v uk a bolo mi povedane ze aj tam sa to zasiela a caka sa tak 9 mesiacov na vyrozumenie musim byt este stale PN nez dostanem vyrozumenie aj z uk?..alebo uz ked cakam mozem pracovat?..dakujem za odpovede, prosim len tych ktorí sa teme rozumeju, ziadne komenty od veci dakujem

mogaa
4. mar 2023

@nikol1316 a zo Slovenska máš ID vybavený?

syslik81
4. mar 2023

v uk invalidny dochodok neexistuje.. ak mas narok na uk dochodok tak ho dostanes v den ked by si mala ist do dochodku v uk co je teraz v 66 rokoch

petedea
4. mar 2023

@nikol1316 Aby si si mohol uplatnit narok na ID, nemusis byt PN, ani jediny den.
Totiz, narok na ID sa nezaklada na dlzke PN, ani na PN, ako takej, ale na diagnozach, u ktorych je na zaklade lekarskych poznatkov predpoklad, ze praceneschopnost bude trvat dlhsie, nez jeden rok.
K tomu este musis mat odpracovanych, teda byt dochodkovo poisteny dostatocny pocet rokov, podla veku.

petedea
4. mar 2023

@nikol1316 Chcel som tym povedat, ze ci uz na PN si, alebo nie, to podstatne nie je.
Ak si si isty v tom, ze mas nejaku diagnozu, u ktorej je predpoklad, ze na zaklade nej, by praceneschopnost mohla trvat dlhsie, nez jeden rok, v tom pripade o ID mozes poziadat kedykolvek.

petedea
4. mar 2023

@nikol1316 Ked uz budes mat podanu ziadost o ID, pracovat mozes.
Aj ja mam podanu ziadost o ID a som evidovany na UPSVaR, ale to len preto, lebo narok na nem.davky mi skoncil a aby som nemusel platit zdrav.odvody.
Takze zamestnat sa mozem a ako invalida ma budu brat az potom, ked mi pride rozhodnutie.

Ak ziadost este podanu nemas, tak by asi bolo lepsie zostat na PN, aj ked sa na nej narok na ID nezaklada, ale kvoli tomu, ze sa zaklada na diagnoze, ktora by mala podla lekarskych vedomosti trvat dlhsie, nez jeden rok.