Dobrý deň má prosím niekto podobnú skúsenosť ?som slabopocujuca od detstva aj brat +bratranec,,pred dvoma rokmi som si chcela vybaviť invalidný dôchodok lekár mi povedal že sa to dá,no ja z rodinných dôvodov som neriešila,teraz som bola unho opäť že teda si to vybavím dnes mi však povedal že mi ID nedajú 🙆sluch mám rovnako ako predtým,zaslal má len na genetické vyšetrenie,,chcem sa spýtať môžem si vôbec žiadať o čiastočný dôchodok?od januára som nezamestnaná a veľký problém nájsť prácu v podstate celý život stymto hendikepom, ďakujem za rady a všetkým pekný deň prajem
nech ti urobia kompletne vysetrenia sluchu, aj to geneticke vysetrenie, ak nie si spokojna s odbornostou ci pristupom, kludne zmen lekara... tvoj obvodny lekar vsetky vysetrenia aj stav od detstva skompletizuje, na socialnej poistovni s tebou spisu ziadost, dostanes zoznam vsetkych dokladov a potvrdeni co k tomu potrebujes, pre ziskanie ID musis mat aj potrebny pocet rokov poistenia, najlepsie v pracovnom pomere, s vyssim vekom sa zvysuje pocet rokov co musis mat odpracovane. Moj blizky pribuzny si nedavno vybavoval polovicny id a ani nedufal ze mu priznaju a priznali mu.
Ale priprav sa na to, ze aj v pripade pozitivneho rozhodnutia tak skoro peniaze mat nebudes. Pripad co ja spominam, bol podany v decembri min. roka a rozhodnutie prislo v juni / a to tam neustale volal a otravoval/ a prve peniaze v juli 2020.
dobra sprava ale je , ze bezohladu na dlzku vybavovania, ti doplatia spatne az ku dnu podania ziadosti, aj za tie mesiace co sa to vybavuje. dokonca je mozne podat o ID aj spatne max. 3 roky dozadu. ale to nemusia priznat.
Ďakujem za odpoveď vopred všetkým informácie mi určite pomôžu ďakujem vám všetkým
Ja mám audiometricky chronická percepčna porucha sluchu,Folwer vpravo 82,4% vľavo 85,8% spolu 83,2% ak sa niekto vyzná ,mohlo by mi to vyjsť na id čiastočný?je to postačujúce?
@mamkamama sklamem ta moja,musis mat najmenej 85% spolu na ciastocny..ak nemas aj nejaku inu diagnozu,tak ak by ti aj posudkova priznala s prizmurenim ocka,kedze sa blizis k 85%,ale Ba ti to neuzna..viem,riesili sme podobne nedavno u bratranca
@ancovicka21a lebo ja som našla toto
@mamkamama podla tabulky sa musis orientovat.. a tam to mas napisane,ze miera poklesu je 35-45 % takze zavisi od stastia,ci ti to uznaju alebo nie..ale skor nie,ak naozaj nemas inu diagnozu..oni to beru tak - mas nacuvaci pristroj?mas?tak si zdrava..az ked mas 85% spolu,tak mas istotu,ze tu daju
Jaj aha veď mohli by do toho zarátať oči nosím okuliare ,,3,5 no uvidím poslali ma ešte na genetické snáď to dám ,, ďakujem
@mamkamama no uvidis..skus,mozno motyka vystreli..pripadne sa potom odvolaj a priprav si naozaj padne argumenty a pevne nervy na sude..lebo co si vypocujes na strane soc.poistovne,tak to je "ine kafe"..bohuzial ☹
Ja mam ciastocny ID, teda 45%... Uz neviem presne kolko som mala stratu sluchu vtedy, musela by som do papierov kuknut..
Momentalne mam stratu 98%
Mensi dodatok.. Na ztp ma ohodnotili na 70% a mam preukaz so sprievodcom.. Aj ten si mozes vybavit
@ancovicka21a ja mám proti ním silné argumenty som nachystana na nich riadne, ďakujem idem do toho
@mamkamama drzim ti palce 👍
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či mám nárok na invalidný dôchodok? Mám 27 rokov, od 3 rokov 5x operované ľavé ucho (detské kramáre) pre chronický recidivujúci choelsteatóm stredného ucha, na ľavé ucho nepočujem, mám problémy aj s rovnováhou (eustachovou trubicov) odoperované sluchové kosti - (strmienok, kladivko a nákovku) prevodovu poruchu sluchu (anakúzu). Ušný lekár mi povedal, že mi nedáva šancu získať invalidný dôchodok lebo za tieto diagnózy by som vraj získal iba 21% čo je nepostačujúce. Mne sa to ale nezdá... Ďakujem za radu!
@jozino94 ja som si invalidny vybavovala v roku 2011.. Doktor mi vypisal ziadost, na socialke mi dali tlaciva a pokyny co vsetko si mam vybavit.. Potom som uz len cakala na predvolanie..
Vobec netusim, ci tolke roky doplatia 🤷♀️ skor nie..
Ja mam postih od 3 rokov, ale ked mi schvalili ID, tak mi preplatili spatne len 3 mesiace..
samozrejme ze si mozes poziadat o id, tvoj bezny lekar o tom nerozhoduje, rozhodujuce je do akej miery pocujes ako ti to znizuje uplatnenie , su na to tabulky https://www.registerchranenychdielni.sk/wp-cont...