Ahojte, chcem sa prosim poradit...manzel ma bohuzial diagnozu, kvoli ktorej uz skoro rok maroduje...nie je to ziadna ucelova PN...ja som musela od babatka do prace, aby sme prezili...zaujima ma, ci musi marodovat viac ako rok aby mohol byt posudzovany na SP?
Nemusí byť PN, vybavte všetko potrebné a skúste podať.
bol aj hospitalizovany? vtedy sa ''zvysuju sance'' na ziskanie ID
@bublinka1426 ano bol....ale podpisal reverz po 5 dnoch
@melanta
@belasy_motylik baby v inych diskusiach som nasla aj ze musi sa marodovat aspon rok aby si mohol poziadat o invalidny...preto som radsej zalozila aj ja diskusiu, ze co s tym...kazdy rozprava inak...chybaju mu dva mesiace do roka PN
kludne mi napis. chcem sa tiez daco opytat dakujem
nie,nemusí maródovať rok,ja nechápem,prečo sa toto stále tvrdí.
Už pred 35 rokmi som žiadala o ID a žiadny rok som nebola PN
etreba PN ten reverz neni dobry
lieci sa u psychiatra prip aj ine ochorenia ? v prvom rade aktualne spravy a aj tie starsie objednaj ho k vseobecnemu na spisanie ziadosti poda sa na socke a cakate na posudenie
zacni to riesit s nim
Netreba ani jediný deň.
@mamina7070 dakujem...este sa prosim spytam...on je na marodke cez psychiatra a nie cez vseobecneho....musi ist cez vseobecneho aj tak?
ano cez vseobecneho ale spravu od psychiatra
@rozculena dakujem krasne...vsetkym..cize 1. Krok vseobecny spisat ziadost a potom ist na socialku...dakujem vam...este napisem ze sa jedna o hranicnu poruchu osobnosti , suicidalne sklony, emočn3 nestabilna osobnost +depresie...nikdy v zivote som neriesila nic okrem vybavovania materskej a citim sa aj zle kvoli tomu ci s takouto diagnozou mu to vobec prejde...
Ten reverz neurobil dobre. Nevylucil ho psychiater z PN?
Myslim to tak...ze chapem ze clovek na vozicku si to zasluzi viac...ale to sa preboha nechcem nikoho dotknut...len nechcem vyzniet ze zneuzivame stat :(
@zuzap33 s tou hospitalizaciou to bolo tak...ze mal v jeden den asi na 10 minut svetlu chvilku a som ho presvedcila aby siel do nemocnice...cize siel dobrovolne..
Ja som žiadala teraz o ID a všeobecného som nepotrebovala, iba pri žiadosti o ZTP . Na ID som iba spísala ja žiadosť, prefotila lekárske správy a poslali ma k posudkovej lekárke na úrade, ktorá prevzala dokumenty,vysvetlila kam ešte mám ísť.
tu mas postup ako treba zacat u osetrujuceho lekara (obvodneho teoreticky pri jeho diagnozach aj u psychiatra) chod za nim ty osobne
najviac ID je na psych ochorenia inak
kolko ma manzel rokov a kolko ma odpracovane ?
on bol na vojne ? treba si pripravit vysvedcenia (maturitne, koncove ZS , a to kde ma dolozku vzadu o ukonceni povinnej skolskej dochadzke) potom potvrdenie k uctu kde je vlastnik kde mu ho budu vyplacat
ak cokolvek napis mi IP, drz sa
Kto je s bábätkom, keď ty si išla pracovať?
@gubcikova super...dakujem krasne 🙂
@aurelia2000 pracujem v banke a mam 100% HO...ja sa staram o vsetko...aj o nu aj o neho...je to moja volba.
@mamina7070 velmi pekne dakujem...velmi si to vazim
Len som sa obávala, že si ho nechala jemu na starostlivosť. Máš to teda ťažké. Nie je už aj trošku pohodlný? Ty sa o všetko postarás, aj peniaze zarobis, čo on musí? Aké má povinnosti?
Poznám ľudí s depresiami, ktorí sa zodpovedne liečili, stále sú na liekoch, ale naplno pracujú a žijú bohatý život, len teda únava a priberanie z liekov.
@aurelia2000 nie všetky psychiatrické diagnózy sa dajú riešiť farmakologicky, vlastne niektoré sa nedajú riešiť, v zmysle eliminácie príznakov, vôbec.
@belasy_motylik Tak keby bol takýto neliečitelny prípad, aký život ju s ním čaká? Poznáš také príbehy? (Viem, že teraz ona rieši finančny problém, ale mňa zaujala táto strana.)
@aurelia2000 poznám také príbehy. Mnohé psychiatrické diagnózy sú neliečiteľné, ak sú to trvalé zmeny v štrukturálnom fungovaní mozgu. Dajú sa riešiť príznaky, sprievodné javy, sprievodné problémy, či už terapiami, farmakologicky, ... nijaký stav pri nijakom podobnom ochorení nie je definitívne daný. A aký život je s takýmto človekom? Záleží od množstva faktorov. Sú mnohí, ktorí potrebujú len prijímajúce a rešpektujúce prostredie a fungujú plnohodnotne, v niektorých oblastiach lepšie ako ľudia bez podobnej diagnózy. V niektorých prípadoch je ideálne vzťah jednoducho nemať, resp. nemať záväzný vzťah. V každom prípade je dôležité aby partner vedel o danej diagnóze čo najviac od začiatku vzťahu, či vzniku ochorenia a aby boli nároky na partnerský život reálne a splniteľné. Z oboch strán.
@aurelia2000 este napisem....v noci...😊
@aurelia2000 uplne ta chapem, kam tym mieris....vysvetlim to nejako jednoduchsie...ak by som ho opustila, urcite by tu uz nebol...nikdy to sice nevyslovil, ale ja to viem....a s tymto by som sa asi nedokazala vyrovnat...lubim ho...uprimne...ano, je to extremne narocne tie jeho stavy pre mna...no zopakujem, ze ak by som si vybrala svoje vacsie pohodlie a mozno bezstarostny zivot s niekym zdravym...on by tu uz urcite nebol..a s tymto by sa mi zilo horsie....snazim sa porozumiet tymto ludom co najviac...som silna osobnost...nemozu zato... moj manzel ak nie je v zlych stavoch, tak je to stelesnenie dokonaleho otca manzela v jednom...a este raz zopakujem aj co som uz pisala vyssie...je to moja volba....nikto ma nenuti pri nom ostat...ale dakujem ti aj za tvoje vnimanie....🙂
❤️Držím ti palce a prajem veľa šťastia 🍀, nech sa to zastabilizuje, moja sesternica po 10 rokoch trápenia je konečne na tom dobre, nech sa aj vám tak podarí, ale buď aj trochu prísna na neho, pomáha aj pevný režim a povinnosti. Akákoľvek drobná pomoc je pre teba plus, šetri sa❤️
Prosim ta,neporovnavaj sa. Viem,ze to myslis v dobrom,ale ID nie je za zasluhy. Tvoj manzel ma rovnako tazku diagnozu,ktora mu znemoznuje pracovat,tak ako vozickar je obmedzeny v praci.
A akú má manžel diagnózu? Si anonymne, tak myslím že je to úplne bezpečné 🙂
ID nemá nič spoločné s PN. Nemusí byť vôbec PN, aby dostal ID. Ten dostane ak má diagnózu na ID.