Ahoj,
v roku 2010 mi bol priznaný plný invalidný dôchodok, kvôli vážnej chorobe. Nie som evidovaná na úrade práce. Teraz som už zdravá a pomaly uvažujeme o bábätku. Viete mi poradiť ako je to s materskou, v prípade poberania ID? Mám na ňu nárok, alebo na nejaké iné príspevky? Čo treba splniť aby mi nárok vznikol?
@silica no ty ako osoba s ZPS nad 70%, máš platené nemocenské odvody len zo zamestnania. Ty si DNP nemôžeš platiť, a takisto z dohody za teba ak by si mala nie sú odvádzané nemocenské odvody.
Takže ak chceš poberať MD tak musíš byť zamestnaná najmenej 270 dní .
Ak túto podmienku nebudeš mať splnenú, tak dostaneš normálne po narodení dieťaťťa rodičovský príspevok opakovane vo výške cca 199,60 prídavky na dieťa opakovane , pôrodné jednorázovo , príspevok k pôrodnému jednorázovo ...
@zalka
no veď som zvedavá, ako to budú posudzovať, keď ma predvolajú..ešte som nebola na tej posudkovej či jak sa to volá, odkedy mi ID priznali...ale čo som tak počula z okolia, väčšinou oni ten plný ID nechajú tak 5 rokov, aj keď už je človek zdravý, a potom to zmenia na čiastočný...
@silica záleží od diagnozy ... ak má niekto problémy tak ID plný nechajú ...
ak niekto má v čase ochorenia vážne problémy dajú plný ID .. a potom ho dokážu aj úplne vziať.
Známa mala rakovinu, dsotala plný ID .. a po pár rokoch ked nemala recidívu tak jej ho úplne vzali, takže nemá teraz žiaden dôchodok.
@zalka skusim sa aj ja opýtať, mam za sebou 2 operacie, krčnej chrbtice /vymena platničky/ a operacia ramena. Už 13 rokov som zamestnana v jednej firme, ale od 21.12.2012 som na PN a moja Dr mi navrhuje ID neviem aky. Chcela som sa opýtať, nakolko po roku PN nebudem mocť pracovať tak fyzicky ako predtým musim dať vypoved dohodou, lebo pre mna nemaju nahradnu pracu. Budem mocť poberať sučasne podporu a popripade aj ID ak mi ho uznaju? Vobec sa do toho nerozumiem....Dakujem za rady
@simivaneska no ty výpoved davať nemusíš, môže s tebou zamestnávateľ skončiť PP a môžeš dostať odstupné .. a čo sa týka ID ... ak budeš mať ID čiastočný tj. ZPS od 41 do 70% tak môžeš súčastne poberať podporu aj ID, ak Ti však schvália ID plný tj. ZPS nad 71% tak podporu nebudeš môcť poberať ... lebo na ňu nárok mať už nebudeš.
@zalka dakujem pekne, velmi si mi pomohla 🙂
@simivaneska rado sa stalo
@zalka mam ešte jednu otazočku a vopred za nu dakujem, takže ročna PN mi vyprši 21.12.2013 /sobota/mam narok na 2 dni dovolenky ešte z predošleho roka /ked nezmizli/, pracovať v tejto firme už nebudem mocť zo zdrav.dovodov, mam narok na odstupne? Pracovala som tam 13 rokov......Môže PN trvať aj dlhšie ako rok?
@simivaneska áno PN môže trvať aj viac ako rok ... a ak ťa zamestnávateľ prepustí podla § 63 odst. 1 písmeno c)
c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,
patrí odstupné podla § 76 zákonníka práce. Nejdem to tu všetko citovať zo zákona čítaj sama http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
@zalka dakujem pekne
@simivaneska rado sa stalo
ahoj viete mi poradit manzel poziadal o ID ,dostal predvolanie ale este potrebuje zdokladovat nejake vysetrenia ,ktore bude mat mozno o mesiac ,moze ukoncit PN a zdokladovat to nasledne ?a este jedna otazocka v tomto roku bude 10 mesiacov na PN ,kolko bude mat narok na dovolenku ked na cely rok mu vychadza 25 dni dakujem
@silica narok na materske budes mat len ak splnis podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom, a to bud ak by si bola zamestnana, alebo by si si platila DNP