Invalidný dôchodok a podpora v nezamestnanosti

7. jan 2022

Ahojte,
Rada by som a opýtala, či mi niekto bude vedieť pomôcť. Som ID plný invalidný od roku 2016, v roku 2020 som dva mesiace bola nezamestnaná, keď som išla na úrad práce bolo mi povedané ze na podporu v nezamestnanosti nemám nárok nakoľko keďže som ID zamestnávateľ za mňa odvádza menšie dane a tiež ja platím o trosku menšie dane a príspevky do inštitúcií, aj keď teda od školy som nikdy nebola nezamestnaná a súbežne vždy pracovala, aj keď som bola tri krát na dlhodobej jednoročné PN kvôli zdravotným problémom,. Moja otázka znie ak nenahlasim zamestnávateľovi že som ID a tým pádom o tých pár percent bude platiť viac a aj mne z výplaty budú strháva viac teda ako bežnému zamestnancovi, budem mať neskoršie, ak by sa niečo stalo nárok na podporu? A druha otázočka, ako by to bolo s prípadnou materskou? Daaakujem 😊

pieksamaki
7. jan 2022

Neviem si predstavit nenahlasit...nie je to automaticke ze to vidia v systeme? Raz ked uz mas uznany ID tak si myslim ze to je uz v systeme a profiluju ta ako poberatela ID

autor
7. jan 2022

@pieksamaki neviem ci to vidia v systéme, vždy som to účtovnícke na hlasovala, musela som doniesť doklad zo sociálnej poisťovne, mrzí ma, že kvôli nejakým 2%petcentam co sa odvádzajú menšie dane, clovek keď ostane náhodou nezamestnaný, nedostane podporu pri tom sami dobre vieme aké tie dane su

loginexistuje
7. jan 2022

ak to nenahlasis zamestnavatelovi tak budes mat problem lebo oni to zistia pomerne rychlo ze odviedli zle odvody a oen narobis problem vasej uctovnicke a nie neda sa o akonahle si na plnom ID nemas narok na podporu

autor
7. jan 2022

@loginexistuje aha no a nedá sa platiť nejaké DPN tak jak keď chce človek vyššiu materskú, a ako by to bolo s prípadnou materskou keď som ID?

pieksamaki
7. jan 2022

No do evidencie nezamestnanych ked si sa nahlasovala...tam to vedeli automaticky....pretoze logicky je to prijem ktory mas uz pernamentne pokial sa nezlepsi zdravotny stav...co pri plnom ID asi nie je predpoklad.....ved ked si bola evidovana nezestnana...mala si ID stale.nie?
Podla mna to je ok....na nezamestnaneckom by nemotivovalo ludi pracovar ..aj ked si ty asi teraz myslis....ze tym ze si aj popri ID pracovala..si viac prispievala do systemu...ze ti to pride nespravodlive....ale podla mna nie.
Tam jedine sa snazit o vyssi plat....asi...ak zdravie dovoli.....neviem ci sa da pri ID este dat DPN....to treba radsej overit....aby to nebolo povazovane za spekulaciu.....

autor
7. jan 2022

@pieksamaki ďakujem jedna sa mi o tom ze aj pri plnom ID musím pracovať, nevyzila by, som, preto mi príde nespravodlivé, že si síce od nejakých 2percent oslobodená od platenia ale aj tak sa dosť veľké dane platia

autor
7. jan 2022

@pieksamaki a ešte aj keď náhodou ostanem nezamestnaná napríklad len mesiac kým by som si našla novú robotu bol by to finančný problem

pieksamaki
7. jan 2022

Neviem ci moze byt subeh poberatel ID, zamestnanent popri ID a este DNP si platit.....na vypocet materskeho....to si treba overit ...
Je to sice pekny zaujem ale neviem ci to zakonne je umoznene...

autor
7. jan 2022

@pieksamaki ano skúsim sa informovať a pripadne, zeby som otehotnela mam nárok normálne na materskú, keď pracujem?

autor
7. jan 2022

@pieksamaki a jasne nechcem porušovať zakon

pieksamaki
7. jan 2022

Ano chapem...pri dnesnych cenach zitia....je aj zdravy jedinec niekedy hodeny do blata....uplne vas chapem....je vobec obdivuhodne ze pracujete popri plnom ID...viem si predstavit ake usilie vas to stoji.....zdravotne mate svoje tazkosti a este podat vykon v zamestnani.....
A chapem ze si iba planujete a prezistujete....ono niekedy sa to meni tieto zakonne veci....aj kazdy rok

autor
7. jan 2022

@pieksamaki ano nemôžem vykonávať hocijakú robotu, ctak že aj nájsť si nejakú je problém, taktiež pracovať 8,5 hodiny je problém

pieksamaki
7. jan 2022

Ano...pri materskej je iba tusim podmienka splnena 270 dni byt nemocensky poistena.....dokonca neviem ci ani nie naraz .ale za nejake obdobie...( to teraz presne eviem) precitate si o tom na webe socialnej poistovne..materska davka je 75% z VZ......cize treba si prezistit asi na socialnej...ci sa mozete aj DNP....mozno ze to je mozne....fakt neviem

autor
7. jan 2022

@pieksamaki ide mi hlavne o to ci mam nárok na materskú ci vôbec vzniká nárok, a krásne ďakujem 😊

loginexistuje
7. jan 2022

ano mas narok na materske (nemocenske poistenie sa za teba odvadza ak pracujes popri ID

autor
7. jan 2022

@loginexistuje daakujem veľmi pekne, s priateľom by, sme chceli mimco

pieksamaki
7. jan 2022

Poinformuj sa na ten subeh nemocenskych....ci sa to da....asi zavisi od kombinacie...citam na ich stranke .....mozno to aj casom priradia uzakonia ako moznost

autor
7. jan 2022

@pieksamaki jej ty si zlata dakujem

loginexistuje
7. jan 2022

nie jemozny subeh povinneho a dnp poistenia

kacena4
7. jan 2022

ak si na plnom mas statnu socialnu davku - dochodok popri tom mozes pracovat ale na dalsiu socialnu davku nemas narok. je to tvrde ale tak je to. pri 1/2 mas narok na davku v nezamestnanosti. prihlasit sa na UP mozes len tu davku nebudes dostavat

autor
7. jan 2022

@kacena4 dakujem

pieksamaki
7. jan 2022

@kacena4 a ako to je keby si navysovala nemocenske aj napr tym platenim DNP popri tom ID aj zamestnani. ...? To by slo?
Lebo dve zamestnania mozeu byt....potom mas aj z obidvoch PN...ale teda v jednom sucte...rovnako jednu matersku mas ako sucet z dvoch zamestnani....ak neprekrocis nejaky max.limit...
Ak by bola SZCO....a aj zamestnana...

Uz asi moc kombinujem 🙂

zalka
7. jan 2022

@pieksamaki nie je možné platiť si DNP popri zamestnaní, a takisto má zadávateľka plný ID, takže nie je pre nu možné sa DNP poistiť aby mala nárok na PN, MD z DNP.
Ona môže mať PN, MD len zo zamestnania alebo zo živnosti ak by jej vyšlo platiť povinné odvody.

alenah31
7. jan 2022

ak si na plnom ID čiže máš priznanú invaliditu nad 70% jediné čo ako zamestnanec v TPP neplatíš je 1% odvodu poistenia v nezamestnanosti. a máš nižší odvod do ZP - Preto plne invalidní nemôžu poberať podporu. ALE ostatné odvody si zo mzda platíš - čiže ak splníš podmienku 270 dní NP pre nárok na materské - môžeš ho normálne poberať, rovnako aj PN či napr. OČR.

alenah31
7. jan 2022

@kacena4 dôchodok nie je štátna soc. dávka - tie vypláca ÚPSVaR, ona dostáva náhradu príjmu vyplácanú SP - ktorej výška bola vypočítaná zo mzdy resp. z príjmu a z neho zaplatených odvodov. Na akékoľvek dávky - ak splní podmienky - nárok samozrejme má ako každý iný. Napr. rodičovský príspevok - to je štátna sociálna dávka - a hoci má ID - nárok naň má.

autor
7. jan 2022

@alenah31 ďakujem pekne za vysvetlenie

pieksamaki
7. jan 2022

@zalka hej...ok...dakujem...

negymama
7. jan 2022

Nárok na dávku v nezamestnanosti môže vzniknúť aj osobe, ktorá je poberateľom invalidného dôchodku, ak pokles schopnosti tejto osoby vykonávať zárobkovú činnosť neprekročí 70 %. Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká okrem iného dňom priznania invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

negymama
7. jan 2022

z toho mi vyplyva, ze ak mas pokles schopnosti viac ako 70% neplatis poistenie v nezamestnanosti vo vyske 1% ale zaroven nemas narod na davku podpora v nezamestnanosti.

pri ID do 70% ti poistenie v nezamestnanosti z prijmu zrazia a zaroven mas narok na podporu pri splneni podmienok /tusim 730 odprac dni za posledne 4 roky./
znizene zdravotne odvody s tym nemaju nič.