Invalid - počet áut

adka2422
15. júl 2024

Dobry den, prosim vas potrebujem poradit 🙂 mozem mat ako polovicny invalid na sebe napisane dve auta ? Neviem sa k tomu nikde dopatrat a skusam stastie ci tu niekto nema s takym niecom osobnu skusenost pripadne nejake info o tom 🙂 dakujem

sissy27
15. júl 2024

@adka2422 môžeš mať na seba písaných vozidiel koľko len chceš, otázne je, či chceš na každé z tých áut čerpať nejaké benefity (ak ti nejaké vyplývajú z polovičného ID, neviem).

marsmykkok
15. júl 2024

@adka2422 však rozved otázku.... Na čo sa pýtaš konkrétne? Invalidný dôchodok je dôchodok ako aj starobný a nesúvisí s majetnosťou, teda môžeš mať teoreticky aj 10 aút každé v hodnote 50 000 eur. Ak však si aj zťp a poberáš nejaké kompenzácie z úradu práce, tam nemôžeš mať majetok nad 50 000 eur, teda ak by tie 2 autá boli spolu v hodnote nad asi ti zoberú príspevky. Ak máš parkovací preukaz a chceš aby si mala ho na 2 autá, tak to sa informuj na úrade práce.

doriiis
15. júl 2024

@marsmykkok ....parkovaci preukaz je prenosný.Da si ho do toho auta,ktoré aktuálne vyuziva

hiro
15. júl 2024

@doriiis Ale de, co vidim okolo tak sa preukaz dava prave do auta ktore ten invalid nepouziva ;)

marsmykkok
15. júl 2024

@doriiis len na odkázanosť individuálnou dopravou-teda parkovací preukaz sa viažu potom aj iné kompenzácie. Napríklad dialničná známka zadarmo nepôjde na 2 autá a netuším, ak by boli dôvody či sa dá urobiť výnimka. Rovnako kompenzácia na benzín a podobné.

doriiis
15. júl 2024

@hiro ...tak keď vieš,že niekto zneužíva PP invalida,môžeš naňho zavolať policiu

alickapusinka
15. júl 2024

zťp na parkovanie sa vždy vybavuje len na jedno auto nikdy nie na dve a parkovacie miesto tak isto na 1 preukaz. To by bol každý zťp múdry pre parkovacie miesta by si zaobstaral na 2 auta. Vždy je to len na jedno auto aj preukaz zťp na parkovanie. A ak presiahnu dve auta určitú sumu môžu ti siahnuť na príspevok.

doriiis
15. júl 2024

@marsmykkok ....no veď to je ok.Minule som sa dozvedela,že sa dá oslobodenie aj na 2 auta vybaviť ale má to svoje podmienky.
Moja svokra je ztp.Berie preukaz so sebou.Ked šoféruje sama alebo ju veziem ja mojim autom,alebo muž svojim,dá parkovací preukaz a hotovo.

doriiis
15. júl 2024

@alickapusinka ...a podľa teba je na parkovacom preukaze napísané win číslo auta? Či ako si to predstavuješ?

doriiis
15. júl 2024

@alickapusinka .....strašne kraviny zase trepeš.Parkovaci preukaz môže mať invalid,ktorý auto ani nevlastní.
Tak prosím ťa,tu už prestaň radiť úplne nezmysly stále.

hiro
15. júl 2024

@doriiis Zbytocne. XYZ krat takto prisla policia a nic nevyriesi. Napriklad: Ked som tu isiel parkovat tak "babka" bola so mnou ale po nakupe isla sama domov preto teraz nasadam sam do auta bez nej.
Aspon keby fotografia bola pekne velka vpredu nech si robia hanbu ze koho zneuzivaju.

doriiis
15. júl 2024

@hiro ....ale na parkovacom preukaze fotka je.Ale áno,nehadam sa ,že to nezneuzivaju niektorí jedinci

hiro
15. júl 2024

@doriiis Je - ale zozadu takze civil to nevie skontrolovat.

alickapusinka
15. júl 2024

@doriiis chod sa vopchať tam odkiaľ si prišla mala som postihnutú dcérku ktorá mala preukaz na parkovanie s fotkou a do papierov sa na úrade vypisujú čísla typ auta. Takže si daj vyšetriť hlavu či v nej máš aspoň vlhku slamu. No jo kdyby sprostosť naznašela tak letás jak holubice.

aurelia2000
15. júl 2024

Dievčatá @alickapusinka a @doriis každá píšete o inej veci. Parkovací preukaz si naozaj môžeš dať do ľubovoľného (aj cudzieho) auta a parkovať na vozickarskom mieste kdekoľvek pred obchodom, na mestskom parkovisku a pod. Ale vlastné parkovacie miesto pred bytovkou (kde bývaš ) môžeš mať len jedno a na jedno auto. Oslobodenie od diaľničného poplatku tiež len na 1 auto.

adka2422
autor
15. júl 2024

@sissy27 okrem poberanie invalidneho dochodku nepoberam nic ine, pytam sa z dovodu toho aby sme usetrili peniaze pri prepise a na poistke, ziadne ine benefity ako oslobodenie od uhrad dialnic alebo parkovanie netreba.

adka2422
autor
15. júl 2024

@marsmykkok nepoberam nic, pocula som len ze mozu odobrat dochodok ak ma invalid na sebe napisanych viac aut a preto ma zaujimalo viac nazorov

marsmykkok
15. júl 2024

@adka2422 nemôžu, to sa týka zťp a tých kompenzácii, tam ako píšem vyššie ak poberáš príspevky-kompenzácie nemôžeš mať majetok nad 50 000 eur dokopy. To aj ked žiadaš o kompenzáciu, tak podpisuješ čestné vyhlásenie, že nevlatníš majetok nad 50 000 eur.
Ale invalidný dôchodok a ani žiaden iný dôchodok nemá nič spoločné s tvojim majetkom. To ti odoberú iba ak sa ti zlepší zdravotný stav. Môžeš kľudne vlastniť 2 byty, 3 domy, 5 apartmánoch v Tatrách, 10 aút drahých a nik ti kvôli tomu na dôchodok nesiahne, lebo tam sa neskúmajú majetkové pomery.

adka2422
autor
15. júl 2024

@marsmykkok uz mi tak stiahli v januari z plneho na polovicny a aj to som tesne ostala aspon na polovicnom tak aj z toho dovodu som mala obavy ze ako to je. Ale kedze sa neskumaju majetkove pomery tak som rada 🙂 dakujem velmi pekne za odpoved a prajem este pekny vecer